вівторок, 21 січня 2020 р.

Нові надходження


Бойченко, Олександр.  Країна за Збручем [Текст] : [новели] / Олександр Бойченко. - Чернівці : Книги - XXI, 2018. - 206, [1] c.

Чому «Країна за Збручем»? Тому що новелістичні есеї, з яких ця збірка складається, впродовж двох останніх років планомірно – тобто відразу з думкою про майбутню книжкову композицію – писалися для сайту zbruc.eu і журналу «Країна». За решту потенційних читацьких асоціацій, конотацій та аберацій автор відповідальності не несе. «Хто пише, той знає, яке це щастя - писати. Більшим за щастя писати є тільки щастя не писати. Читати, дивитися, слухати - і не мусити з жодного приводу висловлювати своєї неоціненної думки, не втрачати жодної чудової нагоди промовчати». Олександр Бойченко

 Грум, Вінстон. Форрест Гамп [Текст] : [роман] / Вінстон Грум ; пер. Наталі Вишневської. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 286, [1] с

Здоровань з IQ, що не перевищує 70, Форрест Гамп — дуже милий і на диво кмітливий персонаж кумедної повісті, що давно вже стала класикою. Нехай ранні роки його складалися не вельми вдало, та щойно він опинився у футбольній команді Університету Алабами, як став справжньою зіркою, і це цілковито змінило його життя. Він устиг побувати героєм в’єтнамської війни й видатним гравцем у пінг-понг, та якщо вам і цього замало, повірте, Форресту Гампу ще багато чого є розповісти!
\

Єргович, Мілєнко.  Батько [Текст] / Мілєнко Єрґович ; з хорват. пер. Андрій Любка. - Чернівці : Книги-ХХІ, 2019. - 191 с

Творчість Мілєнка Єрґовича -- це теж особлива читацька любов. Вона розпочалася із роману ,,Іншалла, Мадонно, іншалла" (,,Видавництво Старого Лева" та зміцніла завдяки цій невеликій книжці з промовистою назвою ,,Батько" (,,Книги-21"). Якщо вам видасться, що під палітуркою з таким заголовком читача чекає твір з автобіографічними моментами, абсолютно не помилитесь. У цьому романі боснійський і хорватський письменник справді привідкриває завісу таємничості своїх стосунків з батьком, лікарем за професією, з котрим склалися, як уже можна здогадатися непрості стосунки. І усе описане -- крізь призму історичних подій на неспокійних Балканах, коли ще існувала така держава як Югославія. Розпочинається твір зі слів ,,Помер мій батько". Це історія про сина, який не любив свого батька, а той - сина. Це історія про лікаря, котрий шукав у роботі забуття, відгороджуючись від своєї сім'ї. Парадоксально: ті пацієнти, на стражі здоров'я яких він стояв десятиліттями, згодом вбачатимуть у ньому та його співвітчизниках запеклих ворогів, не жаліючи смертоносних снарядів...

Єшкілєв, Володимир Львович.  Фаренго [Текст]. Кн. 1. Тінь попередника / Володимир Єшкілєв ; [передм. С. Грабара]. - Харків : Фоліо, 2018. - 428 с.
Трилогія «Фаренго» Володимира Єшкілєва – перша українська фантастична епопея в жанрі space opera. Її дія розгортається в майбутньому, коли людство, залишивши планету-колиску, досягає чергової кризової межі. Розслідування несанкціонованого проникнення в системи корабля-розвідника несподівано для всіх виявляє загрозу набагато вищого порядку. Слідча група зустрічає спротив не лише невідомого ворога, але й політиків, які грають у власні ігри. Чим далі просувається розслідування, тим ширші обрії заколоту відкриваються для детективів і вчених.

Кононенко, Євгенія. Празька химера [Текст] : [новели] / Євгенія Кононенко. - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2019. - 222, [2] с.
Євгенія Кононенко — письменниця, яка не перше десятиліття скидає на читачів з високої літературної вежі інтелектуально-розважально бомби: новели, оповідання, есеї, повісті, романи, культурологічні розвідки й критичні статті. Елегантна іронія оповіді, несподіваний поворот сюжету, мов детонатор з годинниковим механізмом оприявнює таємні думки, страхи й почуття персонажів. І читачів, оголюючи людське єство, неписані табу, ритуали й забобони. Збірка короткої прози «Празька химера» — це історії психологічної химерної реальності, якої не існує, хоч вона так само жива, мов віра в любов і диво, або пошуки того найважливішого, без чого життя втрачає сенс. Жага пізнання таємного і нерозгаданого, як стосунки між чоловіком і жінкою, крізь двері замкненої кімнати, яку створив експериментатор із почуттям справді чорного гумору.
Криштопа, Олег. Братство [Текст] : [іст. роман] / Олег Криштопа. - Івано-Франківськ : Вавилонська бібліотека, 2019. - 228, [3] с.

Документальний роман, побудований на основі матеріалів слідчої справи Украйно-Слов’янського (Кирило-Мефодіївського) товариства: протоколів допитів, очних ставок, зізнань, доносів та донесень. У книзі оживають братчики, молоді люди, що несподівано опинилися в руках політичної поліції й по-різному пройшли випробування: вічно роздвоєний у всьому Пантелеймон Куліш, боязкий інтелектуал Микола Костомаров, невільник честі Микола Гулак та іронічний Тарас Шевченко. Тут оживають і герої з потойбіччя: керівник Третього відділу граф Орлов, шеф жандармів Дубельт, київські губернатори Фундуклей та Бібіков, цар Микола І. Врешті, якщо прочитати історію ще раз й уважно, то в ній проступає відомий біблійний сюжет: з Юдою і тридцятьма срібняками, Петром, який тричі відрікся, Пилатом, що вмиває руки, та Месією.

Курков, Андрій Юрійович. Різдвяний сюрприз [Текст] : [оповідання, роман] / Андрій Курков ; [пер. з рос. В. С. Бойка, Є. М. Тарнавського]. - Харків : Фоліо, 2019. - 741, [1] с.

До цієї книжки увійшли два різдвяні оповідання Андрія Куркова — «Різдвяний сюрприз» та «Моя улюблена різниця» — і великий роман «Шенгенська історія». ...21 грудня 2007 року опівночі Литва приєдналася до Шенгенського простору. У цю ніч три молоді пари, які подружилися на рокфестивалі, зібралися на хуторі Пієнагаліс, щоб відсвяткувати «Шенгенську ніч» і поділитися одне з одним планами на майбутнє. Інґрида та Клаудіюс говорили про свій переїзд до Лондона, Андрюс і Барбора збиралися до Парижа, а Рената і Вітас — до Італії. Вони не знали, чим їм доведеться там займатися, і навіть припустити цього не могли, проте довіряли Європі і були впевнені, що вона їх не підведе...