пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Книги ювіляри 2020 року


Книги ювіляри 2020року – роман Генріка Сенкевича Хрестоносці
Історичні романи Генрика Сенкевича, одного з найталановитіших та найшановніших письменників польської літератури, лауреата Нобелівської премії 1905 року, залишаються до цього часу одними з найбільш цитованих творів цієї галузі. Як визнаний класик, він і тепер викликає інтерес у філологів усього світу, науковців та публіцистів, читачів і глядачів, оскільки екранізації його романів упродовж ХХХХІ ст. користуються неабияким попитом. Як зазначає О. Суслов, характерна особливість генія Генрика Сенкевича полягає в тому, що він відтворив образи польської історії, нації та «ідеальної батьківщини». Письменник завжди прагнув вдосконалення суспільства, миру і злагоди для країни, економічного піднесення, разом з тим хотів, щоб усі прийдешні покоління пам’ятали стражденні та злиденні віки та подвиги минувшини. Саме тому історія так приваблювала погляд художника, що волів зробити незабутніми сиві пам’ятки минулого Польщі.
У 1900 році був виданий роман «Хрестоносці»(в деяких виданнях «Мечоносці»), написаний Генриком Сенкевичем —відомим польським письменником. Час дії подій у творі охоплює період з тисяча триста дев’яносто дев’ять (смерть королеви Ядвіги) по 1410 роки (Грюнвальдська битва). За деякими даними Сенкевич писав роман з метою підірвати авторитет прусських влади, що просувають германізацію і показати Польщу в період її підйому. У книзі читачеві будуть донесені трагічне кохання, політичні тяжби, високі прагнення людини і жадоба влади, яка порочить особу.

четвер, 16 липня 2020 р.

Книги - ювіляри 2020року.


   
Відкриваємо нову рубрику - книги ювіляри 2020року.
Роман Марсіанські хроніки вперше видана у 1950-тому, в часи "холодної війни", книга наробила чимало шуму, бо описується в ній третя світова війна, і колонізація Марса. Але тим не менше збірка вважається канонічною для свого часу і входить в різні топи авторитетних критиків і видань. Книга написана легко, чіткий опис змушує читача поринути в атмосферу оповідань. А невеликий об'єм дозволяє поглинути книгу за один, два вечори. Що примножить спогади про читання на довгі роки. 3 серед усіх творів Рея Бредбері, насамперед через свою лаконічність і прекрасну кінцівку, яка можливо колись стане реальністю. Такі люди як Ілон Макс і Джеффрі Безос у майбутньому зроблять ці мрії реальністю, і хто зна, що людство знайде на Марсі. Можливо "Марсіанські хроніки" виявляться не такою вже і фантастикою.
Книга являє собою збірку оповідань. Місцями - коротенькі, місцями - не дуже. І все ж між собою пов'язані тонкою ниттю. Роздуми на тему людяності. А можливо - марсіаності. Хто є кращим? Вересень 2005. Марсіанин. Вразило!!! А Серпень 1999. Гості з Землі. Це саме та ситуація, коли тебе вважають безумцем, якщо не такий як всі... Підкорення Марсу, життя, співіснування, війна. Отримайте квиток на Марс. Та знайте, ви там непрохані. Бо людина, руйнуючи власну планету, те саме робитиме з будь-якою іншою. Бредбері відкриває негативні риси людей. Їхні гріхи: гординя, засудження, сварливість, егоїстичність, прагнення влади і ще багато інших... Гадаю з такими закидами ніхто не буде гостинним... І що саме цікаво - ці думки приходять згодом, аналізуючи. Спочатку це читається як просто подорож. А потім виявляється, що це подорож людськими гріхами. І якщо 1999-ий вже пройшов, то ще є шанс зазирнути у майбутнє - 2026 рік. Цікаво? То ласкаво просимо до ракети! Книга легко читається і підійде для різної вікової категорії.