вівторок, 27 лютого 2018 р.

Ірен Роздобудько «Тут і тепер»



Ірен Роздобудько – одна з найпопулярніших сучасних українських письменниць, журналістка, сценаристка. Народилася 3 листопада 1962 року у місті Донецьку. Закінчила факультет журналістики Київського національного університету. З 1988 року живе в Києві, де працювала в газеті «Родослов», коректором журналу «Сучасність», оглядачем на першому й трейтьому каналах Національної радіокомпанії, у газеті «Всеукраїнські відомості», заступником головного редактора в журналі «Наталі», головним редактором у журналі «Караван історій.Україна» та журналістом у журналі «Академія». Вішиває бісером, грає на гітарі. Має доньку Яну.
Автор понад 30-ти книг для дорослих і дітей, сценарист 9-ти кінострічок Лауреат багатьох конкурсів і премій. Серед найбільш яскравих її успіхів – отримання перших премій на всеукраїнському конкурсі «Коронація слова» та конкурсі імені Князя Юрія Долгорукого, а також звання «Золотий письменник України».
У жовтні 2008 року художній фільм «Гудзик», знятий за сценарієм  Роздобудько, отримав нагороду за кращий сценарій у категорії «Телевізійний фільм/ Драма» на XIII міжнародному телефестивалі у Чорногорії.
«Я люблю своїх читачів, - заявляє письменниця, - Хочу створювати таких персонажів, які б могли сказати розгубленій читачці: «Що ти із собою робиш? Твоє житття одне! Ти – неповторна! Отже – ось тобі крила – лети, ти це можеш!...»
Роман Ірен Роздобудько «Тут і тепер» був надрукований в 2016 році. Після революції гідності, під час неоголошеної війни на території України, про події, які відбуваються в АТО. Саме і це стало основою написання твору.
«Я хотіла написати, про наших людей, про наше життя» - говорить письменниця.
Цей твір про те, коли чотири дівчинки з семи років, різні за характером і за національністю почали товаришувати: у них там були бійки, любов і танці. І от зараз вони – одна – відома актриса, друга – кримська татарка – нібито дуже щаслива в родині, третя – живе в Америці, і є такою смішною підприємницею, яка хоч і знайшла свою батьківщину там, але ностальгує, а четверта – бунтарка – радіоведуча. Зараз їм по 35 років. Це така собі, скажімо, сага про чотири родини.
Чотири подруги – головні героїні роману, вирішують жити тут і тепер, не очікуючи на те, що їм будуть подаровані інші часи.
Жіноча дружба - річ неймовірна. Хтось сумнівається в її існуваннні: вона таки існує! Це нам доводить Ірен Роздобудько.
Юлія, Лада, Ельміра і Сусанна, такі різні й далекі у всьому, але такі близькі у найголовнішому, в готовності підставити плече одне одній у будь-якій життєвій ситуації: вислухати, заспокоїти, порадити й «надати крила»,  вдихнуть життя в підбиту долею пташку-подругу, або віддати їй своє крило...».
Роман «Тут і тепер» - квартет жіночих доль – це галерея жіночих образів, ніби, вихвачених фотокамерою із міського натовпу людей.
Колись давно на запитання: «Чого б ви хотіли для себе після того, як ваше доросле життя стане штучним, втратить свіжість і справжність?», кожна з них відповіла по-своєму: смерті, слави, свободи... Так вони вирішили давним-давно, коли ці поняття були для них такими ж далекими, як безіменні зірки на небі.
Хіба тоді вони могли знати, про що говорять: 
-         Свобода – так свобода, подумала Лада.
-         Слава – таж прірва, тільки завалена квітами, пригадала Юлія.
-         Смерть – не гірший вихід, посміхнулась Ельміра.
Тоді вони ще не знали, що коли життя впритул наблизить їх до цих понять, вони зрозуміють: немає нічого важливішого, ніж рятувати від смерті інших. Слава не замінить справжньої любові, а абсолютна свобода часом межує з егоїзмом.
«Це такий банальний перший шар ситуації. Але від нашого часу і наших реалій нікуди не поділась. У згаданих чотирьох героїнь є реальні прототипи. Це прототипи пяти-семи жінок, зєднаних в одну і ситуації подібні теж є, зєднані в одну велику» - говорить автор.
Своїм романом Ірен Роздобудько дає зрозуміти нам найголовніше – ми не маємо право бути байдужими до подій, які відбуваються навколо нас, повинні ставитися з розумінням до інших і вміти пробачати.
Кому цікаво глибше ознайомитись із романом Ірен Роздобудько «Тут і тепер» - звертайтеся до відділу абонемента  бібліотеки імені Короленка.
Автор: Туровець Т. В.