понеділок, 5 березня 2018 р.

Як і навіщо знизити кількість солі в своєму раціоні

Чайна ложка солі містить 2 325 мг натрію — це більше, ніж рекомендована добова норма. До того ж натрій є у більшості оброблених продуктів і напівфабрикатів. Він необхідний організму, так як допомагає підтримувати рідинний баланс і передавати нервові імпульси. Ще він впливає на скорочення і розслаблення м’язів. Але натрій може і негативно впливати на здоров’я.
За вмістом натрію в організмі стежать нирки. Коли його мало, вони запасають його, а коли багато — виводять надлишки з сечею. Якщо з якоїсь причини нирки не справляються, натрій починає накопичуватися в крові. А так як він притягує і утримує воду, об’єм крові збільшується, зростає навантаження на серце, підвищується артеріальний тиск. Все це фактори розвитку серцево-судинних захворювань.
Рекомендована кількість натрію в день — менше 2 300 мг. Але це верхнє значення. Намагайтеся ще знизити дозу, особливо якщо у вас підвищена чутливість до натрію.
Знайте, в яких продуктах міститься натрій
  • Всі оброблені продукти: борошняні вироби, ковбаси і сири, консерви, фастфуд і готові страви. У них зазвичай багато солі та інших добавок.
  • Природні джерела: овочі, молочні продукти, м’ясо, морепродукти. Наприклад, у склянці молока близько 100 мг натрію.
  • Заправки. Наприклад, одна чайна ложка (15 мл) соєвого соусу містить 1 000 мг натрію.
Щоб вживати менше натрію:
  • Їжте більше свіжих овочів і фруктів. Також купуйте свіже м’ясо, а від ковбаси, сосисок і шинки відмовтеся.
  • Якщо купуєте готові продукти, вибирайте ті, на яких є позначка про низький вміст натрію. Не купуйте крупи з додаванням спецій, віддавайте перевагу звичайним.
  • Намагайтеся не додавати сіль при готуванні.
  • Використовуйте менше заправок. Соєвий соус, майонез, кетчуп, гірчиця — всі вони містять багато натрію. Щоб поліпшити смак страв без солі, додайте трави і спеції, сік і цедру цитрусових.
Поступово відвикайте
Можна привчити себе їсти менше солі. Просто поступово скорочуйте її кількість. Для початку використовуйте несолоні приправи, а кількість солі в день обмежте чвертю чайної ложки. Приберіть сільничку зі столу. З часом ви звикнете, і деякі продукти навіть стануть здаватися вам пересоленними.