четвер, 30 листопада 2017 р.

Незламна Марія



Ми мало замислюємося  над тим, хто такі люди похилого віку, чим маємо завдячувати їм. Передусім, це люди, які піднялися на вершини життя, з яких воно бачиться більш реальним, без оман. Їхнє найбільше  багатство – досвід, знання, вміння, мудрість.
Чернігівський центр по роботі з людьми з особливими потребами, що діє при відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, опікується мешканцями геріатричного пансіонату нашого міста. В пансіонаті живуть люди з важкой долею. По тим чи іншим причинам  вони залишились без допомоги близьких. Самотність, відсутність спілкування, байдужість – все, що залишилось цім людям.
Знайомство з цікавою жінкою, учасницею війни, колишньою партизанкою –  Марією Василівною Митрофановою, не залишило без уваги бібліотекарів нашого центру. Їі доля, схожа з багатьма долями наших мам, бабусь – це ще одна цікава сторінка  історії нашого народу, нашої країни.
  За участь у бойових діях наша героїня була нагороджена 11 урядовими нагородами, серед них – орден Богдана Хмельницького, орден Бойової Слави. Нажаль, багато з них зникли невідомим чином.
Марія Василівна була зв’зною у партизанському загоні, зазнала тортур у фашистському полоні. Тільки диво врятувало її від шибениці.
 Після війни працювала у військовому шпиталі, потім навчалась у залізничному училищі, медичному інституті. Завжди усміхнена, привітна, усе треба встигнути, усім потрібна. Одним словом, незламна жінка.
Непомітно промайнули роки, прийшла ніким неочікувана старість.
Важка хвороба, самотність змусили жінку звернутися до геріатричного пансіонату, де вона зараз і перебуває. На перший погляд умови чудові: окрема кімната, ліжко, холодильник, за пацієнткою наглядають медичні працівники, лікують. Марія  Василівна не скаржиться. Хоча в очах смуток, обличчя  забуло, що таке посмішка. 
Розповідь цієї жінки можна слухати годинами. Незважаючи на свій вік (у цьому році їй виповнилось 92роки)  наша героїня пише вірші, читає їх на пам’ять.
 За освітою наша героїня – лікар-гомеопат. Вона сподівається, що її знання, про лікування  хвороб травами, залишаться людям. Цікавих порад дійсно багато. Ще є у Марії Василівни мрія, щоб знайшлась добра, порядна людина, взяла її під опіку, і вона знов опинилася б у своїй рідній домівці. Ми сподіваємось, що так і трапиться і наша наступна зустріч буде з іншою людиною: усміхненою та щасливою.


Автор:
бібліотекар відділу
абонемента Лаврентьєва Н.Б.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Геращенко, Олексій     Лише секунда [Текст] : роман / Олексій Геращенко. - Львів : Кальварія, 2015. - 245 с. 

Це — роман про вибір, про самотність людини у великому місті, про переоцінку цінностей, про тонку межу між любов’ю та відразою, життям та смертю.
Що станеться, якщо раптом ти знайдеш щоденник, в якому описані життя й думки, схожі на твої як дві краплі? Це насправді твій щоденник і твоє власне життя? Те, що ти сам обрав, чи лише прожив за намальованим наперед сценарієм?
Андрій шукає відповіді на запитання, які він колись залишив на майбутнє. І вони нібито вже й забулися, загубилися, проте раптом випурхнули з глибин пам’яті, і вже не можна робити вигляд, що їх немає. Ти робиш вибір сам — щодня, щохвилини, щосекунди.
Це роман про твоє життя.
Єшкілєв, В. Л.     Місто термітів [Текст] / Володимир Єшкілєв. - Харків : Фабула, 2016. - 345 с. 

«Місто термітів»  — збірка краєзнавчих апокрифів, оповідань та уривків із нового фантастичного роману «Фаренго» — Володимир Єшкілєв перевтілюється в юного розенкрейцера Северина Уліса Солтиса, мовить від імені сивобородого талмудиста Шимона Бар Йохая і діє під личиною імператорських шпигунів Сунь Дунпо і Чень Шидао зі старокитайської історії.
Загалом більшість текстів, що складають цю книжку, — це своєрідна Книга українського масона, чи пак спроба розглянути традиції вільних мулярів у мерехтінні місцевих легенд. Так само — це сакральна географія і метафізичне краєзнавство Галичини в історично-міфологічному контексті,  тобто ще за часу, коли «міськком партії твердо визначив, що вампірів бути не може, бо вовкулаки і марксизм-ленінізм є несумісними».
 Іванюк, О.    АМОР[Т]Е [Текст] : роман / Олександра Іванюк. - Чернівці : Книги - XXI, 2017. - 431 с.

Роман Олександри Іванюк «АМОР[Т]Е» побудовано на реальних подіях, головними героями яких є італійка Франческа Леонарді та донецький вчитель історії, громадський активіст, доброволець батальйону «Дніпро-1» Юрій Матущак, який загинув в «Іловайському котлі».
Франческа приїхала до Донецька вдосконалювати свої знання з російської мови та викладати італійську. Знайомство з Юрієм цілковито змінює не лише її ставлення до Донецька як до міста винятково депресивного, а й перевертає уявлення іноземки про українську історію. Юрій відкриває Франчесці Донецьк український. І разом з тим, Франчесці відкривається таїна справжнього, сильного почуття.
Литовченко, Т.     Принц України [Текст] : [іст. детектив] / Тимур і Олена Литовченко. - Харків : Фоліо, 2017. - 315 с. 


23 лютого 1957 року в Кремлі святкували не тільки День Радянської армії та Військово-морського флоту -  політична  еліта СРСР  мала значно більш ґрунтовний привід для святкування: адже цього дня в Лондоні за загадкових обставин помер гетьман у вигнанні Данило Скоропадський, син гетьмана Павла Скоропадського. Особливо з  цього радів радянський генсек Микита Хрущов. По-перше, тому, що ніяких гетьманів в Україні більш ніколи не буде, а по-друге -  шлях до укладання повномасштабної торговельно-економічної угоди з Великою Британією відтепер був відкритий. То хто ж такий був Данило Скоропадський? Ще будучи зовсім малим, він опинився з родиною на чужині. Проте мрії про незалежну Україну, яку хлопець, хоча й не довго, встиг відчути й побачити зблизька, ніколи його не полишали. Слідуючи заповіту батька, Данило Скоропадський усе своє подальше життя присвятив служінню в ім'я України, був палким патріотом і свято вірив у свій народ. Авторитет гетьманича серед української діаспори був надзвичайно високим, і його, безперечно, можна назвати одним із лідерів українського руху в еміграції. Отже значення цієї людини для українців, що жили за кордоном, важко переоцінити.
 Що ж все-таки сталося 60 років тому?..
Матіяш, Д.     Дорога святого Якова [Текст] / Дзвінка Матіяш. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 220 с.

Каміно-де-Сантьяґо, або ж дорога святого Якова — це 900 кілометрів пішки з наплічником на спині через усю Іспанію до міста Сантьяґо-де-Компостела і до мису Фіністерра — Кінця Землі. Це унікальний досвід, який авторка книжки переживає разом зі своїм чоловіком. Стан перебування у дорозі, фізичні й моральні зусилля, без яких не подолати такий шлях, знайомства з людьми з різних країн, що вирішили пройти Каміно, історії людей, яких можна було би зустріти тепер і багато років тому, — про все це можна прочитати у книжці «Дорога святого Якова».
Постоловський, С. Р.    Ворог, або Гнів Божий [Текст] : [роман] / Сергій Постоловський. - Харків : Фоліо, 2016. - 346 с.  

«Ворог, або Гнів Божий» — це історія «українського Моссаду», ліквідаційної групи, сформованої виключно з однією метою — помститися агресору та загарбнику за його злочини проти українського народу.
Вони вірять у те, що кожен за свої гріхи має бути покараний. Кожен у цьому світі повинен відповідати, тому що безкарність породжує вседозволеність. Не сподіваючись на владу, на західних партнерів, на сусідів і друзів, вони беруть справу до своїх рук.
Складаються списки, знаходяться кошти, йде перевірка та вербування людей, формуються агентурні мережі, розробляються операції та стратегії. Але зосереджуються вони на головному — на ворогу, що засів за кремлівськими стінами, та навіть не розуміють, що й самі виявилися розмінною картою у великій геополітичній битві.
Автор:
бібліотекар відділу абонемента 
Петруняк Я.Д. 

середу, 29 листопада 2017 р.

«Мудрець, замріяний філософ до давніх правнуків іде»





 «Благословенні ви, сліди,
Не змиті вічності дощами,
Мандрівника Сковороди»
(Рильський М.Т.)



У грудні 2017 року культурна громадськість України відзначає 295-річчя з дня народження видатного українського філософа, мислителя, педагога, письменника, музиканта, співака – Григорія Савича Сковороди.
Вшановуючи пам’ять видатного українця відділ абонемента представляє книжкову виставку «Мудрець, замріяний філософ до давніх правнуків іде».
Ім’я цієї людини посідає поважне місце в ряду тих видатних діячів минулого, які збагатили філософську думку та художню літературу. Життєвий і творчий шлях  мислителя цікавив і цікавить не тільки науковців, а й читачів, бо він сміливо і переконливо розглядає проблеми гуманізму щастя і спорідненої праці людини. Його пісні, байки, притчі, філософські праці пережили свого автора і ввійшли до світової скарбниці знань. Сковорода мріяв про працю за здібностями, вільну, радісну, одухотворену, натхненну красою природи.
Дізнатись більше про Григорія Савича Сковороду та його творчість ви можете на абонементі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.


Автор: Туровець Т.В.

вівторок, 28 листопада 2017 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Белфор, Чарльз    Паризький архітектор [Текст] : роман / Чарльз Белфор ; [пер. з англ. : М. Гребенюк, О. Кожушко]. - Харків : Фабула, 2017. - 414 с. 

"Паризький архітектор" - одна з головних книг 2013 року в США і Західній Європі.В основу роману покладено реальні історичні події. Дія цього незвичайного роману відбувається в окупованому нацистами Парижі. Архітектор Бернар Люсьєн, як і безліч інших французів, не надто співчуває євреям, на яких обрушився нацистський терор. Тому, коли заможний підприємець несподівано пропонує йому велику суму за розробку таємних схованок і укриттів для жертв репресій, Люсьєн опиняється перед непростим вибором: або ризинкути життям, або відмовитися від справи, в успіх якої він практично не вірить. Та він професіонал, і поставлене перед ним завдання — свого роду виклик…
Грін, Грем     Кінець роману [Текст] : роман / Грем Грін ; [пер. з англ. О. Короля]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 222 с.  

У серці письменника Моріса Бендрікса палає ненависть. Єдине почуття, що веде його по життю відтоді, як його кохана, заміжня Сара Майлз, несподівано припинила їхній роман. За два роки після фатального розриву Моріс випадково зустрічає чоловіка Сари — Генрі Майлза, який підозрює дружину в зраді. Тоді письменник вирішує сам найняти приватного детектива, щоб дізнатися, чи є в колишньої коханки хтось інший. До його рук потрапляє щоденник Сари. Історія їхніх стосунків розпочалася в Лондоні під акомпанемент німецьких бомбардувань, і саме тоді, під час чергової атаки, жінка дала Богові обітницю, що вимагала від неї втечі. Але чи можно втекти від кохання?
Меландрі, Франческа     Ева спить [Текст] : роман / Франческа Меландрі ; [пер. з іт. М. Прокопович]. - Київ : Новий друк, 2017. - 397 с.  

Ева, фахівець зі зв’язків з громадськістю, що мешкає на Півночі Італії, отримує несподіване повідомлення з Півдня Італії від людини, яку вона знала ще у дитинстві. У цьому повідомленні йдеться, що Віто, колишній коханий її матері, який так і не став її чоловіком, важко хворий і хоче бачити Еву, щоб пролити світло на давні сімейні таємниці. Ева вирушає на південь, у Колабрію. Ця довга поїздка у потязі через всю Італію навіює їй спогади про дитинство, яке збіглося з важким періодом в історії Італії — боротьби і конфліктів у прикордонних районах Північної Італії і Австрії. 
Кожна країна має свої важкі часи, які часто стають персональними трагедіями багатьох родин. А болючі шрами, що залишаються від таких драматичних історій, стають сюжетами цікавих романів.
Петрович, Горан     Крамничка "З легкої руки" [Текст] : роман / Горан Петрович ; [пер. з серб. Алла Татаренко]. - Київ : КОМОРА, 2017. - 316 с.

Знаєте це відчуття під час читання - книга вас захоплює аж так, що стає вашою дійсністю? А хто опанував мистецтво "повного читання", вміє поринути у книгу буквально: пройтися морським узбережжям і нанести на підошвах піску в дім, придбати продукти в магазині, який давно вже не існує в реальності, чи зустріти читача, який саме мандрує тими ж реченнями. Редактор Адам Лозанич, що належить до таких майстрів читання, одного дня отримує завдання – втрутитись у загадкову книжку, про яку немає інформації навіть у Національній бібліотеці. Розмірковуючи, навіщо комусь вносити зміни в текст, який навіть не містить сюжету, а є лише описом розкішної вілли і пишного саду, юнак знайомиться з іншими читачами, переживає дивовижні події і викорчовує рослини, що колись були свідками незвичайної історії кохання.
Сафон, Карлос Руїс     Тінь вітру [Текст] : [роман] / Карлос Руїс Сафон ; [пер. з англ. І. Паненко]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 573 с.

«Тінь вітру» — перша книжка із циклу романів, дія яких відбувається в літературному всесвіті Цвинтаря забутих книжок. Вона перекладена більш ніж 30 мовами й видана у 40 країнах світу загальним накладом 10 мільйонів примірників.
Книжка містить цілий світ. Вона може відповісти на багато запитань, а інколи може втрутитися у ваше життя — і змінити його до невпізнання… Знайшовши на Цвинтарі забутих книжок твір маловідомого письменника, юний Даніель за одну ніч прочитує його. І розуміє, що віднині життя не буде таким, як раніше. Про що ця історія? Про вигадливі лабіринти фантазії? Про диявола, який сходить зі сторінок книжки й починає плутати карти всім дійовим особам? Про війну, яка нівечить людські життя? Так, але передусім це, звісно, історія про кохання, про вічний потяг душ і тіл, заради якого тільки й варто жити.
Скотт, Никола     Секрет моей матери [Текст] : роман / Никола Скотт ; [пер. с англ. Е. Бучиной]. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2017. - 444 с.

Прекрасное золотое лето. Влюбленная молодая Элизабет. И шокирующий секрет, который она будет хранить десятилетиями…
1958 год. Элизабет отправили из ее лондонского дома в красивый Хартленд в Сассексе. Прекрасная, невинная девушка готова влюбиться, но ее мечты наивны и тем опасны…
Спустя годы дочь Элизабет, Эдди, узнает, что у нее есть сестра-близнец. Но Эдди в это не верит, пока ее любимый отец не признается: всё, что ей рассказывали о детстве, — ложь. Эдди и её сестра Фиби обнаруживают необычайную правду о том, как началась их жизнь и почему их разлучили…
Невероятная, острая и поразительная история о любви и молодости, об ошибках и последствиях.
 Фейбер, Мішель     Книга дивних нових речей [Текст] / Мішель Фейбер ; [пер. з англ. Олега Леська]. - Харків : Віват, 2017. - 638 с.

Покинувши рідну домівку й кохану дружину Беа, священик Пітер Лі за завданням таємничої корпорації АМІК вирушає до планети Оаза. Місія чоловіка — налагодити контакт із тубільцями,
що понад усе прагнуть пізнавати Біблію, яку називають «Книга дивних нових речей». Допоки Пітер освоюватиметься в новому світі, Земля потроху — спершу повільно, а з кожним днем дедалі стрімкіше — скочуватиметься до свого кінця. Герой поступово усвідомлює, навіщо він насправді прибув на Оазу й у чому саме полягала його місія. Він повинен обрати між своєю вірою і любов’ю, і від цього рішення залежить його життя… 
Автор:
бібліотекар відділу абонемента 
Петруняк Я.Д.