середу, 13 грудня 2017 р.

Про трудові права осіб з інвалідністю

Права громадян на працю, у тому числі людей з інвалідністю, закріплені у статті 43 Конституції України, у якій, зокрема, визначено: «…кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”.
Обов’язок роботодавців надавати інвалідам роботу передбачено статтею 172 Кодексу законів про працю. Згідно із Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-XII, держава гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості.
Серед гарантій, що надаються працівникам-інвалідам, можна виділити ті, що пов’язані із укладенням та розірванням трудового договору.
Так, при прийомі на роботу не встановлюються випробування для інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк;
при скороченні чисельності або штату переважне право залишитися на роботі при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Роботодавець повинен пам’ятати: за бажанням працівника-інваліда або за вимогами його індивідуальної програми реабілітації, йому може встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці.
Також роботодавцю варто знати: на відміну від звичайних працівників, працівники-інваліди, які недавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шість місяців на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві.
Тривалість щорічної основної відпустки для працівників-інвалідів становить:
для інвалідів I і II груп — 30 календарних днів,
для інвалідів III групи — 26 календарних днів.
Відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно надається інвалідам III групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно — інвалідам I та II груп.
До виконання роботи в нічний час, до надурочних робіт інваліди можуть залучатись лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.
Також, за бажанням працівника-інваліда, роботодавець може перевести його на легшу роботу. Переведення на легшу роботу працівника-інваліда відбувається на конкретно визначений та узгоджений із роботодавцем термін або без обмеження такого терміну з дотриманням рекомендацій МСЕК.
За працівником, переведеним на легшу роботу, протягом двох тижнів з дня переведення має зберігатися попередня середня заробітна плата.
У деяких, передбачених законодавством, випадках на весь час виконання менше оплачуваної роботи може зберігатися попередня середня заробітна плата працівника або надаватися матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.
У випадках, передбачених законодавством, роботодавець зобов’язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їхнє прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.
Деталі на: http://soiu.com.ua/news-808

Як розпізнати ранні ознаки діабету

Цукровий діабет з кожним роком стає дедалі молодшим. Якщо раніше ця недуга долав старих, то зараз їм нерідко хворіють діти і молодь. Дане захворювання може розвиватися безсимптомно або проявляючись таким чином, що людина може не звернути увагу на будь-які симптоми.У зв'язку з цим лікарі знову нагадали, що ці ознаки розвитку діабету повинні вас стривожити і змусити негайно здати кров на цукор: 
1. Підвищена стомлюваність. Багато діабетики відзначають, що спочатку перед походом до лікарні вони деякий час відчували страшну втому і навіть після того, як гарненько виспалися. Буквально 5-10 хвилин фізичної активності при підвищеному рівні цукру в крові призведе до того, що людина буде валитися з ніг від втоми. У будь-якому випадку при такому симптомі слід пройти медичне обстеження і з'ясувати точну причину цього нездужання, але залишати все, як є, категорично не можна, адже це може коштувати вам життя. 
2. Жага і звірячий апетит. Коли в крові підвищується рівень глюкози людині хочеться пити і у нього спостерігається сухість у роті протягом всього дня або ночі. Вживання великої кількості води призведе до набряклості, тому якщо ви кілька днів не можете впоратися зі спрагою, то першим ділом зверніться до терапевта і здайте кров. Те ж саме стосується і прояви звірячого апетиту. Чим більше цукру в крові, тим менше глюкоза потрапляє в клітини, звідси і з'являється моторошне відчуття голоду і людині хочеться з'їсти все, що під рукою. 
3. Схуднення. На початковій стадії розвитку цукрового діабету хворий може різко схуднути, але при цьому йому не потрібно буде сідати на дієту і бігати вранці. Низький рівень інсуліну в крові і підвищені показники цукру призводять до того, що в кровоносній системі порушується метаболізм глюкози, а в такому разі відбувається прискорене спалювання саме жирових клітин і тому людина «тане» на очах. 
4. Тривога і агресія. Люди, самі того не помічаючи, стають більш злими і емоційними в момент, коли рівень цукру в їх крові піднявся вище норми. Ця ознака найчастіше залишається поза увагою, тому діабет спокійно розвивається і незабаром дасть про себе знати. 
5. Зниження зору. Як у дорослих, так і у дітей, разом з розвиваються діабет сідає зір. Хворі можуть помічати, що не можуть сконцентрувати погляд на якомусь предметі або ж просто погано бачать перед собою і далеко від себе. Очі при діабеті страждають від клітинного голодування і деформації, так що якщо у вас різко погіршився зір, то є сенс перевірити кров на рівень цукру в ній.