середу, 3 грудня 2014 р.

Доброго дня, шановні наші користувачі! Сьогодні ми відвідали наших читачів в Чернігівському геріатричному пансіонаті. Про саму зустріч ми розповімо вам трохи згодом, покажемо фото,поділимось нашими  враженнями. А зараз прочитайте нові вірші 
Валерія Авер’янова
Гімн підопічних.  
 
Навесні краса буяє, сипле снігом яблунь цвіт, 
В підопічних серце грає та подякою дзвенить!
Україно!Ти з любов’ю  нам добро своє даєш:
Кожному натхнення нове,тиху старість бережеш!
                                                                                                      МояУкраїно!Ми вдячні тобі 
За рідну калину, річки голубі.
За те, що так щиро цвіте білий сад,
 що так живемо ми-у дружбі і в лад!
Гарна пісня нам забава, бо летить як щастя птах!
А від неї грають жваво ясні промені в очах!
Твої руки материнські зігрівають,тішать нас
Щиро і по-українські, любо водночас!
Цвіти, Україно!Живи у серцях 
Житами, як море,блакиттю в очах!
Та сміхом дитячим ,любов’ю синів,
Величністю наших батьків й матерів!
Від всіх підопічних подяка тобі
За щастя й добро, небеса голубі.
За добрих людей й чутливість порад.
Що так ми живемо- у дружбі і в лад!



вівторок, 2 грудня 2014 р.

Відмінність дорогих ліків від дешевих


 

Чому ж однакові ліки можуть бути і дорогими, і дешевими?

На виготовлення та пошук хімічної формули нових ліків вченими витрачається багато коштів, часу і грошей, проводяться випробування. Потім фармацевтична компанія купує патент і випускає ліки в продаж. З моменту лабораторних випробувань до надходження препарату у продаж проходить не менше 15 років. Ціна нових ліків висока, адже треба окупити вкладені кошти.

Після того як термін патенту (приблизно 20 років) закінчується, ці ліки може випускати будь-яка фармацевтична компанія воно називається «дженерик»). А компанія-виробник займається розробкою поліпшеного варіанта, на ринок випускаються препарати другого і третього покоління. Нові ліки, з'являючись на ринку, коштує дорого, а через кілька років ціна на аналоги знижується.

Дженерик - аналог оригінальних ліків, його ціна дешевше оригіналу. На ринку з'являються декілька препаратів, схожих за складом, але відмінних за ціною і за назвою.

Також аналоги відрізняються від дорогих ліків за ступенем очищення і побічних дій. У препаратів другого і третього покоління ступінь очищення значно вище. Лікувальний ефект той же, але побічних дій у таких ліків менше. Наприклад, всім давно відомі препарати від алергії супрастин і тавегіл викликають сонливість, знижують працездатність, зате вони дешеві, і багато лікарів їх як і раніше виписують. Більш досконалі ліки від алергії коштують дорожче, але не мають таких побічних дій.

В оригінальних ліках більше лікувальних складових. Такі ліки від застуди, як терафлю, включає в себе, крім жарознижуючого, і протиалергічний засіб, і вітамін С, в той час як дешевий парацетамол просто знижує температуру. Імпортні лікарські засоби найчастіше мають складний склад. Зайвого там нічого немає, адже активні речовини діють злагоджено, забезпечуючи швидке полегшення і одужання, але ціна на ліки зростає пропорційно збільшенню кількості компонентів. У будь-якому випадку, навіть якщо конкретний лікарський препарат рекомендує ваш лікар, ви вправі висловити свою точку зору і попросити обгрунтувати призначення дорогого імпортного лікарського засобу, а також виписати вам більш дешевий аналог.

Дорогі ліки роблять більш зручними в застосуванні. Вони виробляють в желатиновій капсулі, щоб не дратувати слизову шлунка. Термін їх дії більш тривалий, їх приймають рідше. Ті ж дженерики доводиться приймати кілька разів на день.  Наприклад можна привести засіб від герпесу - недорогий ацикловір - його треба приймати п'ять разів на день через чотири години, що не дуже зручно, якщо ви на роботі. Але зате можна значно заощадити, приймаючи більш дорогий валтрекс (два рази на день).