понеділок, 20 листопада 2017 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Вайтхед, Колсон     Підземна залізниця [Текст] : роман / Колсон Вайтхед ; з англ. пер. Л. Пилаєва. - Київ : ВООК СНЕF, 2017. - 302 с.

Роман Коліна Вайтхеда, автора численних бестселерів, тримає читача в напрузі від першої до останньої сторінки.
Ми ніби поринаємо в ХІХ століття, на плантацію в Джорджії. Разом із рабинею-втікачкою дивом вириваємося з тенет жаху, щоб наступної миті втрапити в ще страшніше пекло.
Але це не просто авантюрна проза. У творі зачіпається вкрай серйозне питання, яке навряд чи можна вирішити однозначно. Що таке Америка часів Громадянської війни? Що таке нація, і як вона твориться? Виявляється, славнозвісна Декларація незалежності теж має хиби, як і «велика американська ідея», перед якою вже понад 200 років з пошаною чи заздрістю схиляється світ. Розплата за моральні злочини неминуча для всіх, незалежно від кольору шкіри. Хто вбиває раба, щоб уникнути його помсти, - насправді є рабом страху. А що таке справжня свобода - теж питання відкрите.
Жадан, Сергій    Інтернат [Текст] : роман / Сергій Жадан. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2017. - 334 с.  

…Одного разу, прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь. Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться й тобі…
…Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім…
Капранов, Віталій      Майдан. Таємні файли [Текст] / Брати Капранови . - Київ : Нора-Друк, 2017. - 313 с. 

Настав час дізнатися правду про Майдан. 
У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємницею. 
Що відбувалося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків? 
Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.
Моррісон, Тоні     Кохана [Текст] : роман / Тоні Моррісон ; [пер. з англ. С. Орлової]. - Харків : Фабула, 2017. - 366 с.  

В основу роману Тоні Моррісон, опублікованого 1987 року і нині визнаного класичним, покладено реальні події, що відбувалися у штаті Огайо у другій половині 19 століття. Жорстока і пронизливо ніжна, чудово написана, ця книга про те, чого не можна зробити, подолати й вибачити — про генетичну пам’ять і незцілиму образу, випалену в серцях, про те, що не можна виправдати заявами про рівність та єдність білих і темношкірих американців.
Роман «Кохана» був удостоєний Пулітцерівської премії (1988), а згодом став головною підставою для присудження письменниці Нобелівської премії з літератури (1993).
Ткачівська, Марія     Я і мій Дон Жуан [Текст] : роман / Марія Ткачівська. - Київ : Український пріоритет, 2017. - 219 с.

Тетяна любить свого чоловіка, але підозрює, що його думки крутяться в якійсь іншій "сонячній системі". Вона намагається змінити ситуацію. З чого почати? "Починай із себе", - радить її студентська подруга Уляна.
"Я і мій Дон Жуан", як м'яке морозиво: швидко тане, не переобтяжує шлунок і зазвичай хочеться ще. Навіть "неласунчикам". І гарний настрій не забариться.
Роман пересипаний курйозами, комічними ситуаціями та життєвми парадоксами, що несподівано падають на голови героїв.  
Флінн, Гіліян     Темні кутки [Текст] : [роман] / Гіліян Флінн ; [пер. з англ. О. Бойко]. - Київ : КМ-БУКС, 2017. - 383 с.

Ліббі Дей було всього сім років, коли її старший брат убив усю їхню родину, поки сама Ліббі ховалася. Саме її свідчення допомогли його ув’язнити. Аж одного дня вже дорослу Ліббі запрошує так звана Карна спілка, яка зібрала любителів реальних злочинів і члени якої переконані, що Бен не винен. Так, Бен бавився наркотиками і диявольщиною, усе містечко було налаштоване проти нього, та чи був він насправді здатен на вбивство? Ліббі доведеться покопатися в минулому власної родини, щоб відкрити правду — хай якою болісною вона може виявитися.
Автор:
бібліотекар відділу абонемента 
Петруняк Я.Д. 

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Ашер, Джей     Сяйво [Текст] : [роман] / Джей Ашер ; пер. з англ. Ірини Ємельянової. - Київ : КМБУКС, 2017. - 287 с. 
Родина Сьєрри має ялинкову ферму в Каліфорнії. Щороку напередодні Різдвяних свят безтурботне життя дівчини поруч із кращими подругами в Орегоні переривається переїздом до Каліфорнії, де вони з батьками впорядковують ялинковий базар і продають ялинки. 
У Сьєрри ніби два різні життя: одне — в Орегоні, інше — у Каліфорнії на Різдвяні свята. Коли вона живе в одному з них, то завжди сумує за друзями з іншого. 
Так було щороку, доки Сьєрра не зустріла Калеба, і вони перевернули світ одне одного.
Чарівні й ніжні стосунки Сьєрри та Калеба мають припасти до смаку читачам, які прагнуть зимової романтики: такої затишної і знайомої, як червоно-зелені льодяники й імбирне печиво на свята.
Браун, Елінор      Світло Парижа [Текст] : роман / Елінор Браун ; [пер. з англ. Т. Мухамедшиної] . - Харків : Фабула, 2017. - 381 с.

Роман «Світло Парижа», опублікований в США 2016 року, заслужено став бестселером, підкоривши не тільки читачів, але і критиків. Це історія про те, як непросто стати самим собою і яка це насолода — знех­тувати всіма умовностями, що відокремлюють нас від мрії. Дві історії — нашої сучасниці Мадлен і її бабусі, яка ще в 20-х роках, в «епоху джазу», здійснила романтичну подорож до Парижа, тісно переплітаються, знову і знову нагадуючи, що жити варто тільки на власних умовах, підкоряючись лише поклику серця і душі.
Делілло, Дон.     Зеро К [Текст] : роман / Дон Делілло ; [пер. з англ. М. Нестелєєва]. - Харків : Фабула, 2017. - 302 с.

Головний герой нового роману Дона Делілло мільярдер Росс Лок­гарт — основний інвестор віддаленого і таємничого поселення, де смерть вишукано контролюють, а тіла консервують до майбутніх часів. Здоров’я його дружини Артис стрімко занепадає. Син Росса Джефф приєднується до Росса й Артис у поселенні, щоб попрощатися з нею, коли відмовить її тіло. Росс теж відчуває глибоку потребу увійти в інший вимір і прокинутися в новому світі. Натомість його син прагне жити й відчувати «мішанину подивів нашого часу тут, на землі». 
Чудовий, щирий роман одного з найвидатніших письменників нашого часу. «Зеро К» — справжня ода мові й людяності, роздум про смерть та обійми життя.
Луценко, З. В.     Маринчина лялька [Текст] : [роман] / Зіна Луценко. - Харків : Фоліо, 2016. - 312 с.

Минав останній рік війни, коли Маринка народила наймолодшу свою дитину. Її чоловік у цей час помер у шпиталі біля Кенігсберга. Але для Миросі це був початок її життя. Країна, у якій вона жила, також тільки починала відроджуватися після розрухи... 
Неймовірно захоплива історія, що продовжує розповідь про долю героїв роману «Необдумана Міловиця». 
Луценко, З. В.     Свята Марійка [Текст] : [оповідання, роман у новелах] / Зіна Луценко. - Харків : Фоліо, 2016. - 408 с.

Скільки б не писали — та кожна жіноча доля неповторна. Хтось, як та Марійка, покірно терпить знущання чоловіка, бо так само терпіла мама. Надежда не мириться із роллю жертви — і виростає над собою. Параска доводить, що не ім’я красить людину, а навпаки. Христі довелося пережити найстрашнішу зраду, але вона знайшла в собі сили відродитися і стати щасливою... Історії, списані із реального життя…

Талан, С. О.     Спокута [Текст] : роман / Світлана Талан. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 300 с.

Що робити, коли життєва стежина веде нас до труднощів та незгод? Як їх долати? Як витримати баланс і пережити негаразди? Ця книга — про найдорожчих, про найрідніших, про найближчих — сім’ю. Вчинки наших батьків і дідів мають безпосередній вплив на наше сьогоднішнє життя. Часто діти несуть хрест заміть своїх батьків і, опиняючись у скрутних ситуаціях, змушені спокутувати гріхи рідних. Книга про сімейні зв’язки, складні взаємини, переплетіння доль, надію на краще майбутнє і силу любові. 

Автор:
бібліотекар відділу абонемента 
Петруняк Я.Д.