вівторок, 26 лютого 2019 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка


Кіз, Деніел        Війни Міллігана : роман / Деніел Кіз ; [пер. з англ. Т. Івченко]. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 381 c.

Коли здавалося, що всі неприємності вже позаду, життя кидає Біллі нове випробування. На нього чекає курс лікування у психіатричній клініці для злочинців у Лімі. Це місце вважалося справдешнім пеклом на землі. Те, що коїли з пацієнтами у цих стінах, мало залишатися моторошною таємницею. І побиття та щоденні знущання було далеко не найжахливішим з того, що чекало тут на Біллі. Але він не такий, як інші хворі. Він має 24 особистості та безмежну волю до життя. У голові Біллі точаться запеклі війни, і його намагатимуться знищити, не розуміючи, що мають справу не з ним одним… Яка боротьба буде простішою — із системою чи із самим собою?


Мілош, Чеслав    Долина Ісси : повість / Чеслав Мілош ; пер. з пол., [передм.] Наталії Сидяченко. - Київ : Юніверс, 2018. - 230 с.

Повість «Долина Ісси» лауреата Нобелівської премії (1980) Чеслава Мілоша (1911-2004) – вже третя книжка, після поетичного тому «Вибрані твори»(2008) та есе «Земля Ульро» (2015) видатного польського автора, яку випускає видавництво «Юніверс». Попри те, що прозовий, цей твір написаний надзвичайно поетичною мовою і присвячений пізнанню митцем свого коріння. Головний герой «Долини Ісси», хлопчик Томаш (alter ego автора), шукає відповідей на питання: «Як це стається, що ти є тим, ким є?». Замислитись не лише над явленою ідентичністю героя, але й над своїм єством, а також над сутністю людини загалом, напевно спонукає цей мудрий і, як завше у Мілоша, глибоко філософський твір.



Орвелл, Джордж    У злиднях Парижа і Лондона : роман / Джордж Орвелл ; з англ. переклав Єгор Поляков. - Київ : Видавництво Жупанського, 2017. - 230 с.

Джордж Орвелл (1903–1950) – англійський письменник і публіцист, який став знаменитим завдяки найвідомішому роману в жанрі антиутопії «1984», де він змалював жахливе тоталітарне суспільство майбутнього, а також повісті "Колгосп тварин", де в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР.
Проте свій творчий шлях Орвелл розпочав із несподіваного за тематикою і вражаючого за своєю відвертістю автобіографічного роману "У злиднях Парижа і Лондона", в якому він з притаманною йому проникливістю і майстерністю описує досвід власних поневірянь серед соціальних низів двох тогочасних світових столиць – Парижа та Лондона. Напівголодне життя, тяжка праця по вісімнадцять годин на добу, всілякі шахраї та шляхетні обірванці – Орвелл знайомить читача зі світом, який "добропорядний член суспільства" зазвичай воліє не помічати, але який, водночас, завжди поруч нас.

Стейнбек, Джон   Грона гніву : роман / Джон Стейнбек ; [пер. з англ. Ольга Смольницька]. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 606 с.

"Грона гніву" - роман Джона Стейнбека, який по праву вважається найкращим твором автора. Його герої, сім'я Джоудів, живуть у дуже непрості часи, часи змін, труднощів і випробувань. Ці злощасні 30-ті роки стали справжнім лихом для багатьох штатів США, особливо розташованих далеко від моря. Сильні посухи знищили останні надії фермерів на будь-який урожай, а пилові бурі зробили проживання на колишніх місцях практично неможливим. Втомлені, розлючені, розорені і злі фермери цілим потоком рушили на нові землі шукати кращого життя і кращих погодних умов. Однією із земель, що прихистила вбитих горем та злістю людей, став штат Каліфорнія. Сімейство Джоудів переїжджає, намагаючись зберегти твердість духу.
Ця історія конфлікту сильних і слабких, яка досліджує саму природу рівності й несправедливості, стала поворотним твором у Стейнбека, назавжди увійшовши в американську класику.