четвер, 21 квітня 2016 р.

«Невиплакані сльози України» (До 30-річчя аварії на ЧАЕС)


Чорнобиль…
Це слово назавжди увійшло в людську свідомість як символ глобальної екологічної катастрофи.
Україна ще не вихукала крижаних зашпорів з ураз прогірклих після Чорнобильської катастрофи душ. І ця правічна, люто припорошена "мирним атомом" земля немов застигла у страшному мовчанні-задумі... Минуло 30 років з часу, коли сталась ця невимовна трагедія. Чарівне Полісся зі смутком дивиться на нас своїми голубими очима-озерами, розкішними багатими лісами, зоріє пам'яттю пращурів, кричить пусткою, плаче самотою...
Для України Чорнобильська катастрофа перетворилася на національну трагедію, спричинила страждання мільйонів людей, забруднила довкілля. Прямого радіаційного ураження зазнала дванадцята частина території України – це більш як 50 тисяч квадратних кілометрів. Сотням тисяч людей довелося покинути рідні оселі. Її наслідки ми відчуваємо і донині.
Про причини та жахливі наслідки аварії на ЧАЕС розповідає книжкова виставка: «Невиплакані сльози України», яка представлена на абонементі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

середу, 20 квітня 2016 р.

"Гаряча десятка" (10 рейтингових книг)


Книги - це скарб для людини. Це справжнісінький скарб, так як книги допомагають нам удосконалюватися і ставати краще. Займаючись читанням книг, ми проживаємо не тільки своє життя, а й десятки інших життів і доль.
Кожен з нас має свою улюблену книгу, яку приємно перечитувати. У кожного є свої улюблені герої і образи, на які ми хочемо бути схожими у майбутньому.
Читання - дорога мандрівок, яка відкрита для кожного, хто побажає по ній подорожувати.
З нагоди Всесвітнього дня книги і авторського права у відділі абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка представлена виставка-рейтинг найпопулярніших книг серед читачів "Гаряча десятка" (10 рейтингових книг).

понеділок, 18 квітня 2016 р.

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права


Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
Читайте! Нехай не буде жодного дня,
коли б ви не прочитали хоча б однієї
сторінки з нової книги!
К. Паустовський



У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до икниг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі.  ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури.
Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, В. Набоков… Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.
Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування
Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також прийнято було дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш. Цього дня проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання,  розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і роздають його безкоштовно.
В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги.  Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль,  Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван.
Книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської  діяльності. Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. 
Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ. Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права! 
У відділі абонемента працює книжкова  виставка, присвячена Всесвітньому дню книги «Все проходить, а книги залишаються». Запрошуємо всіх бажаючих іще раз відчути магічну силу книг.