четвер, 11 квітня 2019 р.

20 найбільш популярних книг світу



До вашої уваги - ТОП-20 книжкових бестселерів: шедеври красного письменства, що стали найбільш продаваними в усьому світі.
Д. Роулінг «Гаррі Поттер»
Рік виходу: 1997-й.
Серія захоплюючих казок про юного чарівника Гаррі стала найпопулярнішою в світі, причому не тільки серед дітей. Тиражі книг, перекладених на 67 мов, б'ють рекорди на світовому книжковому ринку: понад 400 млн книг було куплено фанатами Хогвартса тільки за перші 11 років після виходу книги.
Гучний цикл книг став і основою для однойменних фільмів, після появи яких в полку фанатів Гаррі Поттера значно побільшало.
Д. Толкієн  «Володар перснів»
Рік виходу: 1954-й.
Не менш популярна, ніж про Гаррі Поттера, серія книг (а точніше велика книга з 3-х частин) про казковому кільці всевладдя підкорила чимало людей (прим. - тираж вже перевищив 500 млн екземплярів). Світ хоббітів і гномів, страшний Мордор і око Саурона, Фродо і Гендальф - мабуть, практично немає людей, які б про них не чули.
Зняті за мотивами книг фільми стали приємним сюрпризом для шанувальників Толкієна, хоча замінити книги письменника - нехай навіть і якісною - екранізацією, звичайно, неможливо.
Варто відзначити, що і перша книга Толкієна про хоббітів розійшлася солідним тиражем - понад 100 млн. Цю передісторію до основних книг ( «Хоббіт або туди і назад») із задоволенням слухають і читають діти, які ще не доросли до самої трилогії.
Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»
Рік виходу: 1943-й.
Як сказати про найскладніше є і просто? Екзюпері знав - як, відповідаючи на найактуальніші питання в своїй книзі, миттєво завоювала популярність відразу після першої публікації.
Крім найприголомшливішою казки, автор подарував світові і свої ілюстрації, які в різних інтерпретаціях, але все-таки присутні в самих різних виданнях книги, - до речі, перекладеної на 100 мов і проданої тиражем понад 200 млн копій.
Д. Браун «Код да Вінчі»
Рік виходу: 2003-й.
Всього через кілька років після виходу цього роману тираж «перевалив» за 81 млн копій. Книга-бестселер, перекладена на 44 мови, і успішно екранізована. Жодна інша книга, написана в тому ж жанрі трилера з інтелектуальним ухилом, не набула після подібної популярності.
Автору вдалося майстерно смикнути за невидимі читацькі струни душі: навіть через 14 років книгу купують досить активно і не менш активно сперечаються про ідеї, в ній висунутих.
У чималому ступені, рекламою книзі став виступ архієпископа Анджело, відкрито засудив цей літературний шедевр.
П. Коельо  «Алхімік»
Рік виходу: 1988-й.
Роман, зрозумілий будь-якому поколінню, і необхідний кожному. Книга, яка стане ідеальним трампліном в новий світ саморозвитку. Ліки від депресії і вітер в спину для кожного, кому не вистачає сміливості рухатися вперед.
Один з найбільш продаваних романів, тираж якого давно перевищив мільйони. Казка-притча про прагнення до своєї мрії, яка видається в 117-ти країнах і написана доступною мовою.
Роман «Алхімік» - серед тих найважливіших книг, які обов'язково повинні прочитати підлітки.
Стівен Кінг «Зелена миля»
Рік виходу: 1996-й.
Гучний роман Кінга за популярністю обійшов багато літературні бестселери. Розповідь про тюремному блоці для смертників, який веде колишній, уже постарілий наглядач Пол, багатьох читачів довів до сліз.
Книга була екранізована в 1999-му році, і фільм з Томом Хенксом у головній ролі донині займає лідируючі позиції в рейтингу кращих.
Роман зі 100% ефектом присутності.
Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром»
Рік виходу: 1936 й.
Екранізований роман, назва якого знайоме читачам практично будь-якої країни. Дивовижна книга про кохання (а також про дружбу, відданості, зраду ...), що сталася на тлі громадянської війни в США.
Всесвітня любов читачів і 8 Оскарів за екранізацію, більше 50000 копій, проданих в перший же день виходу роману, 31 перевидання і більше 40 млн екземплярів (втім, це число постійно зростає).
Якщо ви ще не встигли насолодитися цим літературним шедевром, не відмовте собі в задоволенні - час не пройде даремно.
Роман «Віднесені вітром» - один з найулюбленіших і популярних жіночих романів.
Михайло Булгаков «Мастер і Маргарита»
Рік виходу: 1940-й.
Цей фантастичний роман довгий час не могли екранізувати. «Ніби темні сили заважали», - як розповідали потім учасники не відбулися екранізацій. До моменту, поки за справу не взявся Бортко.
Роман, який абсолютно не потребує реклами, і який підкорив весь світ.
Історія кохання, наочне приладдя про людські пороки, філософський роман - кожен сам для себе вирішує, чим стане для нього ця книга.
Е. М. Ремарк «Три товариша»
Рік виходу: 1936-й.
Їх троє. Троє друзів, які об'єднані загальним фронтовим минулим. Товариші, яких кинули в пащу світовим війнам, як і іншу молодь.
Але, всупереч привидам минулого і післявоєнного кризи, потрібно шукати свій шлях і боротися за те, що дорого.
Роман, екранізований в 1938-му році.
Оскар Уайльд «Портрет Доріана Грея»
Рік виходу: 1890-й.
Скандальна і успішна книга від автора, який став популярним на всі часи. Справжній шедевр англійської літератури про героя, який ревно бажав вічного життя.
Роман був двічі екранізований, в 1945-му і в 2009-му році, але при всій красі кінокартин зрівнятися з книгою вони, звичайно, не змогли.
«Портрет Доріана Грея» - серед найцікавіших світових бестселерів, від яких неможливо відірватися
Анна Франк «Щоденник Анни Франк»
Рік виходу: 1960-й.
Одна з найвідоміших у світі книг, написаних про Голокост. Книга вперше вийшла в Голландії, де єврейська дівчинка 2 роки писала мемуари за часів німецької окупації.
Сьогодні ця книга, перекладена на 17-ть мов і розійшлася по світу мільйонами примірників, вважається однією з найпопулярніших в світі.
Ви не знайдете тут літературної гладкості маститого письменника - це просто щоденник, написаний рукою звичайної 13-річної дівчинки, дитинство якої скінчилося дуже швидко.
Д. Д. Селінджер «Над прірвою у житі»
Рік виходу: 1951-й.
Хлопчику Холдену - всього 16, він - класичний «бовдур» і мрійник з великим серцем.
Історія, для якої не існує кордонів часу - як відображення десятків тисяч життів юних дівчаток і хлопчиків, вільних від рамок, ще здатних мріяти і не помічають близького краю прірви.
Я. Л. Вишневський «Самотність в мережі»
Рік виходу: 2001-й.
Сучасний роман на злободенну тему людської самотності в часи інтернету.
Чи можна випробувати стіл же яскраві емоції від закоханості в Мережі, як в реальності? Наскільки оманливі ці почуття? І що буде потім, коли ви вирішите зустрітися у реальному житті?
Книга, що стала бестселером, і яку поки не зміг перевершити за популярністю жоден роман зі схожою тематикою.
Джейн Остен «Гордість та упередження»
Рік виходу: 1813-й.
Справжня класика, непідвладна часу.
Всесвітньо відомий твір про сильну жінку, абсолютно вільною від забобонів, шаблонності і навіть свою бідність. Елітна проза, що стала не тільки класикою любовної літератури, а й цілої прожитим життям для читачів - атмосферної, чуттєвої і актуальною на всі часи.
Брати Стругацькі  «Понеділок починається в суботу»
Рік виходу: 1964-й.
Книга, заслужено вважається вершиною творчості авторів.
Психологічна фантастика, від якої відразу приходять в захват навіть ті читачі, що ще не встигли познайомитися з творчістю Стругацьких.
Ф. С. Фіцджеральд «Великий Гетсбі»
Рік виходу: 1925-й.
Іноді все-таки краще (і спокійніше), якщо мрії залишаються нереалізованими.
Книга про любов і мрії, про часи сухого закону і післявоєнного стрімкого збагачення, модного джазу і капіталу, сколочує не найбільш чесним шляхом.
Успішно екранізований роман, в якому автор проникливо і чуттєво описав свою власну любов.
Джордж Оруелл «1984»
Рік виходу: 1949-й.
Важкий, але над-популярний гротескний роман про три держави, постійно воюючих (традиційно) за території.
Книга, наскрізь просочена ненавистю і страхами, пов'язаними з тоталітаризмом. Контроль над людьми, над їх думками і почуттями, над бажаннями, контроль розуму і заперечення будь-яких емоцій і проявів свобод. Тотальна несвобода, гірше якої, на думку автора, немає нічого ...
Володимир Набоков «Лоліта»
Рік виходу: 1955-й.
Саме з цієї скандальної книги і прийшла слава до автора.
Мало хто знає, але описані в романі події дійсно мали місце в далекому 1948-му році, в США. Незважаючи на протиріччя, в яке вступає «огидність сюжету» і естетизм всього роману, він до цих пір притягує і притягує до себе читачів.
Л. Керолл  «Аліса в країні чудес»
Рік виходу: 1865-й.
Хто б міг подумати, що цей твір було створено автором так давно - в 1865-му році.
Книга, яка вже півтори сотні років займає верхні рядки хіт-парадів популярності, розійшлася (і продовжує!) По світу мільйонними тиражами.
«Класика постмодернізму» - саме так «Алісу» охарактеризували в списку кращих фантастичних книг.
Цао Сюецінь «Сон в червоному теремі»
Рік виходу: 1791-й.
Захоплюючий роман китайського, всесвітньо відомого автора про 3-х поколіннях аристократичної сім'ї Цзя.
Книга з чіткою сюжетною лінією, з елементами автобіографії автора, надприродними подіями, інтригами і любовними лініями.
Істинний літературний шедевр, що розійшовся по світу накладом понад 100 млн екземплярів.
До вашої уваги - ТОП-20 книжкових бестселерів: шедеври красного письменства, що стали найбільш продаваними в усьому світі.
Д. Роулінг «Гаррі Поттер»
Рік виходу: 1997-й.
Серія захоплюючих казок про юного чарівника Гаррі стала найпопулярнішою в світі, причому не тільки серед дітей. Тиражі книг, перекладених на 67 мов, б'ють рекорди на світовому книжковому ринку: понад 400 млн книг було куплено фанатами Хогвартса тільки за перші 11 років після виходу книги.
Гучний цикл книг став і основою для однойменних фільмів, після появи яких в полку фанатів Гаррі Поттера значно побільшало.
Д. Толкієн  «Володар перснів»
Рік виходу: 1954-й.
Не менш популярна, ніж про Гаррі Поттера, серія книг (а точніше велика книга з 3-х частин) про казковому кільці всевладдя підкорила чимало людей (прим. - тираж вже перевищив 500 млн екземплярів). Світ хоббітів і гномів, страшний Мордор і око Саурона, Фродо і Гендальф - мабуть, практично немає людей, які б про них не чули.
Зняті за мотивами книг фільми стали приємним сюрпризом для шанувальників Толкієна, хоча замінити книги письменника - нехай навіть і якісною - екранізацією, звичайно, неможливо.
Варто відзначити, що і перша книга Толкієна про хоббітів розійшлася солідним тиражем - понад 100 млн. Цю передісторію до основних книг ( «Хоббіт або туди і назад») із задоволенням слухають і читають діти, які ще не доросли до самої трилогії.
Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»
Рік виходу: 1943-й.
Як сказати про найскладніше є і просто? Екзюпері знав - як, відповідаючи на найактуальніші питання в своїй книзі, миттєво завоювала популярність відразу після першої публікації.
Крім найприголомшливішою казки, автор подарував світові і свої ілюстрації, які в різних інтерпретаціях, але все-таки присутні в самих різних виданнях книги, - до речі, перекладеної на 100 мов і проданої тиражем понад 200 млн копій.
Д. Браун «Код да Вінчі»
Рік виходу: 2003-й.
Всього через кілька років після виходу цього роману тираж «перевалив» за 81 млн копій. Книга-бестселер, перекладена на 44 мови, і успішно екранізована. Жодна інша книга, написана в тому ж жанрі трилера з інтелектуальним ухилом, не набула після подібної популярності.
Автору вдалося майстерно смикнути за невидимі читацькі струни душі: навіть через 14 років книгу купують досить активно і не менш активно сперечаються про ідеї, в ній висунутих.
У чималому ступені, рекламою книзі став виступ архієпископа Анджело, відкрито засудив цей літературний шедевр.
П. Коельо  «Алхімік»
Рік виходу: 1988-й.
Роман, зрозумілий будь-якому поколінню, і необхідний кожному. Книга, яка стане ідеальним трампліном в новий світ саморозвитку. Ліки від депресії і вітер в спину для кожного, кому не вистачає сміливості рухатися вперед.
Один з найбільш продаваних романів, тираж якого давно перевищив мільйони. Казка-притча про прагнення до своєї мрії, яка видається в 117-ти країнах і написана доступною мовою.
Роман «Алхімік» - серед тих найважливіших книг, які обов'язково повинні прочитати підлітки.
Стівен Кінг «Зелена миля»
Рік виходу: 1996-й.
Гучний роман Кінга за популярністю обійшов багато літературні бестселери. Розповідь про тюремному блоці для смертників, який веде колишній, уже постарілий наглядач Пол, багатьох читачів довів до сліз.
Книга була екранізована в 1999-му році, і фільм з Томом Хенксом у головній ролі донині займає лідируючі позиції в рейтингу кращих.
Роман зі 100% ефектом присутності.
Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром»
Рік виходу: 1936 й.
Екранізований роман, назва якого знайоме читачам практично будь-якої країни. Дивовижна книга про кохання (а також про дружбу, відданості, зраду ...), що сталася на тлі громадянської війни в США.
Всесвітня любов читачів і 8 Оскарів за екранізацію, більше 50000 копій, проданих в перший же день виходу роману, 31 перевидання і більше 40 млн екземплярів (втім, це число постійно зростає).
Якщо ви ще не встигли насолодитися цим літературним шедевром, не відмовте собі в задоволенні - час не пройде даремно.
Роман «Віднесені вітром» - один з найулюбленіших і популярних жіночих романів.
Михайло Булгаков «Мастер і Маргарита»
Рік виходу: 1940-й.
Цей фантастичний роман довгий час не могли екранізувати. «Ніби темні сили заважали», - як розповідали потім учасники не відбулися екранізацій. До моменту, поки за справу не взявся Бортко.
Роман, який абсолютно не потребує реклами, і який підкорив весь світ.
Історія кохання, наочне приладдя про людські пороки, філософський роман - кожен сам для себе вирішує, чим стане для нього ця книга.
Е. М. Ремарк «Три товариша»
Рік виходу: 1936-й.
Їх троє. Троє друзів, які об'єднані загальним фронтовим минулим. Товариші, яких кинули в пащу світовим війнам, як і іншу молодь.
Але, всупереч привидам минулого і післявоєнного кризи, потрібно шукати свій шлях і боротися за те, що дорого.
Роман, екранізований в 1938-му році.
Оскар Уайльд «Портрет Доріана Грея»
Рік виходу: 1890-й.
Скандальна і успішна книга від автора, який став популярним на всі часи. Справжній шедевр англійської літератури про героя, який ревно бажав вічного життя.
Роман був двічі екранізований, в 1945-му і в 2009-му році, але при всій красі кінокартин зрівнятися з книгою вони, звичайно, не змогли.
«Портрет Доріана Грея» - серед найцікавіших світових бестселерів, від яких неможливо відірватися
Анна Франк «Щоденник Анни Франк»
Рік виходу: 1960-й.
Одна з найвідоміших у світі книг, написаних про Голокост. Книга вперше вийшла в Голландії, де єврейська дівчинка 2 роки писала мемуари за часів німецької окупації.
Сьогодні ця книга, перекладена на 17-ть мов і розійшлася по світу мільйонами примірників, вважається однією з найпопулярніших в світі.
Ви не знайдете тут літературної гладкості маститого письменника - це просто щоденник, написаний рукою звичайної 13-річної дівчинки, дитинство якої скінчилося дуже швидко.
Д. Д. Селінджер «Над прірвою у житі»
Рік виходу: 1951-й.
Хлопчику Холдену - всього 16, він - класичний «бовдур» і мрійник з великим серцем.
Історія, для якої не існує кордонів часу - як відображення десятків тисяч життів юних дівчаток і хлопчиків, вільних від рамок, ще здатних мріяти і не помічають близького краю прірви.
Я. Л. Вишневський «Самотність в мережі»
Рік виходу: 2001-й.
Сучасний роман на злободенну тему людської самотності в часи інтернету.
Чи можна випробувати стіл же яскраві емоції від закоханості в Мережі, як в реальності? Наскільки оманливі ці почуття? І що буде потім, коли ви вирішите зустрітися у реальному житті?
Книга, що стала бестселером, і яку поки не зміг перевершити за популярністю жоден роман зі схожою тематикою.
Джейн Остен «Гордість та упередження»
Рік виходу: 1813-й.
Справжня класика, непідвладна часу.
Всесвітньо відомий твір про сильну жінку, абсолютно вільною від забобонів, шаблонності і навіть свою бідність. Елітна проза, що стала не тільки класикою любовної літератури, а й цілої прожитим життям для читачів - атмосферної, чуттєвої і актуальною на всі часи.
Брати Стругацькі  «Понеділок починається в суботу»
Рік виходу: 1964-й.
Книга, заслужено вважається вершиною творчості авторів.
Психологічна фантастика, від якої відразу приходять в захват навіть ті читачі, що ще не встигли познайомитися з творчістю Стругацьких.
Ф. С. Фіцджеральд «Великий Гетсбі»
Рік виходу: 1925-й.
Іноді все-таки краще (і спокійніше), якщо мрії залишаються нереалізованими.
Книга про любов і мрії, про часи сухого закону і післявоєнного стрімкого збагачення, модного джазу і капіталу, сколочує не найбільш чесним шляхом.
Успішно екранізований роман, в якому автор проникливо і чуттєво описав свою власну любов.
Джордж Оруелл «1984»
Рік виходу: 1949-й.
Важкий, але над-популярний гротескний роман про три держави, постійно воюючих (традиційно) за території.
Книга, наскрізь просочена ненавистю і страхами, пов'язаними з тоталітаризмом. Контроль над людьми, над їх думками і почуттями, над бажаннями, контроль розуму і заперечення будь-яких емоцій і проявів свобод. Тотальна несвобода, гірше якої, на думку автора, немає нічого ...
Володимир Набоков «Лоліта»
Рік виходу: 1955-й.
Саме з цієї скандальної книги і прийшла слава до автора.
Мало хто знає, але описані в романі події дійсно мали місце в далекому 1948-му році, в США. Незважаючи на протиріччя, в яке вступає «огидність сюжету» і естетизм всього роману, він до цих пір притягує і притягує до себе читачів.
Л. Керолл  «Аліса в країні чудес»
Рік виходу: 1865-й.
Хто б міг подумати, що цей твір було створено автором так давно - в 1865-му році.
Книга, яка вже півтори сотні років займає верхні рядки хіт-парадів популярності, розійшлася (і продовжує!) По світу мільйонними тиражами.
«Класика постмодернізму» - саме так «Алісу» охарактеризували в списку кращих фантастичних книг.
Цао Сюецінь «Сон в червоному теремі»
Рік виходу: 1791-й.
Захоплюючий роман китайського, всесвітньо відомого автора про 3-х поколіннях аристократичної сім'ї Цзя.
Книга з чіткою сюжетною лінією, з елементами автобіографії автора, надприродними подіями, інтригами і любовними лініями.
Істинний літературний шедевр, що розійшовся по світу накладом понад 100 млн екземплярів.