вівторок, 20 серпня 2019 р.



            
Шановні користувачі бібліотеки!
Від усього серця віта
ємо вас із Днем незалежності – світлим святом Української Державності. Це не просто День народження держави. Це свято пам’яті про цілі покоління наших предків, що творили націю і боролися за державність, а також день, коли варто думати про день завтрашній, про майбутні покоління, про нашу відповідальність перед історією.
З цієї нагоди у відділі абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відкрито книжково-ілюстративну виставку « Соборна незалежна Україна».
На виставці широко представлена література з питань історії України, державотворення, розбудови багатої, сильної, та вільної України!
Запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки і вітаємо з наступаючим Днем Незалежності нашої держави!

     Водотика, Тетяна. Ігри відображень. Якою бачить Україну світ [Текст] : у пошуках власного образу / Тетяна Водотика, Євген Магда. - Харків : Vivat, 2017. - 350, [1] с.
   
       Науково-популярне видання висвітлює еволюцію міжнародного іміджу України в історичній ретроспективі, теоретичні та практичні аспекти роботи над ним. За географічним принципом розкрито чинники впливу на спосіб сприйняття України в сучасному світі. Особливу увагу приділено історичному та навіть філософському контекстам функціонування стереотипів про Україну, а також історичному та політичному бекграунду формування її образу в різних країнах.


    Деревінський, Василь Федорович
.  В'ячеслав Чорновіл. Нарис портрета політика [Текст] : монографія / Василь Деревінський. - Тернопіль : Джура, 2011. - 223 с.

      
Особистість, політик і людина. Він свідомо знехтувала тими своїми талантами, які могли б стати корисними в тоталітарній державі, заради боротьби за суверенність свого народу. Мало хто знає літератора, науковця й викладача В’ячеслава Чорновола, але будь хто згадає першого політв’язня, який очолював обласну раду, лідера й натхненника однієї з найпотужніших політичних партій, мислителя, ідейний спадок якого не піддається корозії часу й залишиться актуальним на довгі роки…

      Михайлова, Ольга Юріївна.  Павло Скоропадський: "Крім негідників, усі підуть за мною" [Текст] / Ольга Михайлова ; НАН України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса. - Київ : Парламентське видавництво, 2018. - 365 с.

      
Книга Ольги Михайлової "Павло Скоропадський: "Крім негідників, усі підуть за мною" присвячена політичному, військовому і державному діячеві, Гетьману Української Держави Павлу Скоропадському (1873–1945). Становлення політичного світогляду цього державника доби Української революції та його перетворення на лідера українського консервативного руху показано в світлі сучасної політичної теорії, на матеріалі історичних досліджень та автентичних відгуків сучасників.
Для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією України.


      Шаповал, Юрій Іванович.  Михайло Грушевський: "Я сам прийшов до політики через історію." [Текст] / Юрій Шаповал, Ігор Верба ; НАН України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса. - Київ : Парламентське видавництво, 2018. – 492c.

      
Видання Шаповала Юрія, Верби Ігоря "Михайло Грушевський: «Я сам прийшов до політики через історію…» відкриває серію книг "Політичні портрети" і присвячене політичному і державному діячеві, визначному вченому академіку Михайлу Грушевському (1866-1934). Змальовуючи його портрет, життєвий шлях, політичні уподобання, дослідницьку і науково-організаційну діяльність, автори книги спираються на здобутки сучасного грушевськознавства, використовують архівні документи, а з-поміж них і недоступні в попередні роки. Видання ілюстроване. Для широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією України.




    Шаповал, Юрій Іванович. Торкнутись історії [Текст] / Ю. І. Шаповал ; НАН України, Ін-т політ. і етнонац. дослідж. ім. І. Ф. Кураса. - Вид. 2-ге, допов. - Київ : Парламентське видавництво, 2017. - 501 с.
      
        
Це нова монографія ученого із міжнародним ім’ям, чиї праці незмінно знаходять високу оцінку і фахівців-істориків, і широкого кола читачів, що цікавляться вітчизняною історією та політикою. Талановитий популяризатор історичних знань у своїй книзі торкається складних дискусійних питань трагедії Голодомору та Бабиного Яру, ролі євреїв в ГПУ / НКВД України та історії Української Повстанської Армії, сталінської доби та десталінізації історичної свідомості, здобутків та втрат незалежної України.
Щойно вийшовши з друку, робота Ю. Шаповала викликала чимало дискусій та суперечок. Книга відкриває нові обрії як для істориків, так і для широкого читацького загалу.