середу, 6 травня 2020 р.

До 75-річчя Великої Перемоги



Перемога ціни не має, різні долі - вона одна.
9 травня вся світова спільнота святкує 75-річчя від Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У цій день ми згадуємо тих, хто ціною своїх життів зупинив нацизм та захистив майбутнє всього людства.
Наша перемога – це ні з чим незрівнянна втілена легенда, якої не знав світ, це титанічний подвиг воїнів старшого і молодшого поколінь, це рани і смерть братів і сестер, котрі не шкодували життя в ім’я тих, хто живе і трудиться сьогодні. Друга світова війна стала однією з найбільших трагедій в житті українського народу за всю багатовікову історію. Війна принесла лихо і біль майже у кожну сім’ю. Тому День Перемоги люди ніколи не забудуть, а святкують цю радісну знаменну дату кожен рік, вшановуючи переможців – теперішніх ветеранів.
Відділ абонемента пропонує до вашої уваги віртуальну книжкову виставку до 75 річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Всі книги знаходяться у фонді Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка .
Безсмертя: книга Пам'яті України, 1941-1945 [Текст] / [П. П. Панченко, С. М. Андрушко, О. С. Артьомов [та ін.] ; редкол.: І. О. Герасимов (голова) та ін.]. - Київ : Книга Пам'яті України, 2000. - 872, [71] с.
У завершальному томі історико-меморіального серіалу «Книга Пам'яті України» вперше опубліковано аналітико-документальний матеріал про вагомий внесок Українського народу в перемогу над фашизмом. Це видання - скромна данина незгасної пам'яті про тих, хто загинув на полях битв за честь, свободу і незалежність Батьківщини, хто, незважаючи на розбіжність у політичних поглядах, залишився патріотом України до останнього подиху.

На підставі поіменного обліку загиблих у боях узагальнено дані про військові втрати України у роки Великої Вітчизняної і другої світової воєн. Оприлюднено понад 300 документальних фото і кадрів кінохроніки воєнних літ, багато з яких читач побачить уперше.

В ім'я життя [Текст] / [авт.-упоряд. З. О. Сільченко (кер.) та ін.]. - Київ : Україна, 2005. – 285c.
Книга про стійкість, мужність, патріотизм жінок-ветеранів, чиї фронтові дороги пролягли через Україну. Медсестри і лікарі, партизанки і підпільниці, пілоти і штурмани, зенітниці і радистки без прикрас, правдиво розповідають про бачене і пережите ними в роки Великої Вітчизняної війни.
Збірник воєнних спогадів і документальних нарисів розрахований на широке коло читачів, у першу чергу на молодь.

   
Герої визволення України [Текст] / Всеукр. орг. інвалідів війни та зброй. сил ; [авт.- упоряд. П. Л. Машовець]. - Київ : Україна, 2007. -
Видання містить інформацію про видатних воєначальників і полководців, які боронили і визволяли українську землю від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни.

Говорушко, М. А. Камінці на долоні [Текст] / М. А. Говорушко. - Київ : Україна, 2002.
Книга спогадів, оповідань, документальних розповідей. Воїнською мужністю, патріотизмом, відповідальністю і взаємовиручкою пронизані численні епізоди з фронтового життя піхотинців, танкістів, льотчиків, моряків, партизанів та ін. Окремий розділ становлять оповідання, присвячені дітям війни.
Розрахована на широке коло читачів.

Довженко, Олександр Петрович. Незабутнє (1941-1943) [Текст] : оповідання / Олександр Довженко. - Київ : Дніпро, 1980. - 189, [2] с.
До збірки увійшли відомі оповідання Олександра Петровича Довженка періоду Великої Вітчизняної війни. Яскраві, живі та самобутні образи оповідань сповнені патріотизму та любові до свого краю.
Подані у збірці оповіді оспівують мужність і героїзм радянських людей в боротьбі з фашизмом, виховують почуття патріотизму та любові до рідного краю, свого народу
. 
 
Друга світова. Непридумані історії : (не) наша, жива, інша [Текст] / уклад. й передм. Вахтанга Кіпіані. - Харків : Vivat, 2018. - 299, [4] с.
Війна розділила родини, позбавила ж життів, скалічила долі…
Знати і пам’ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з’являються нові деталі, спогади і свідчення.
 Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після
Зокрема, ви дізнаєтесь про:
українців, які воювали в різних арміях;•
 життя депортованих;
 долі вивезених на примусові роботи;
• чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими.
Одна війна — різні долі   

Лук'яненко, Левко Григорович. Маршал Жуков і українці у Другій світовій війні [Текст] : відповідь генералові Іщенку / Левко Лук'яненко. - Київ : Козаки, 2006. - 47, [1] с.
Страшні роки Другої світової війни залишили незагойні рани на тілі Української Нації. Правду про роль маршала Жукова у нищенні українців розкриває книга Левка Лук'яненка. Це видання побачило світ за сприяння Української республіканської партії "Собор" - найстарішої політичної партії нової України, що послідовно обстоює відродження України й пробудження національного духу всіх українців. Нехай ця книга допоможе розчистити замулені криниці нашої історичної пам'яті, згадати, як насправді було все в тій страшній війні, свідком якої автору випало бути.

Миттєвості війни [Текст] : 50-річчя визволення України від фашис. окупантів / авт.-упоряд. М. І. Селюченко. - Київ : СПАЛАХ, 1994. - 153, [3] с.
. Книга-. Книга-фотоальбом, видана до 50річчя звільнення України від окупації Рейхом.
Велика кількість якісних ч/б фотоілюстрацій.

Пеунов, В. К. Війна очима солдата [Текст] : [роман] / Вадим Пеунов. - Донецьк : Альфа-прес, 2012. - 367 с.
         В короткій історії другої світової війни вперше в Україні подається систематизований виклад головних подій 1939-1945 рр.
Автор, спираючись на широке коло опублікованих джерел і матеріалів, подає правдивий перебіг воєнних дій, характеризує окупаційний режим, встановлений на зайнятих нацистами та їхніми союзниками територіях, аналізує складові європейського Руху Опору.Книга має на меті допомогти зорієнтуватися в причинах, перебігу, наслідках другої світової війни


Сергійчук В.  Поляки на Волині у роки Другої світової війни. Документи з українських архівів і польські публікації. - К.: Українська видавнича спілка, 2003. - 576 c.      
Документи з українських архівів дають можливість зрозуміти всю ту складну і трагічну ситуацію, в якій опинилися поляки Волині в роки Другої світової війни насамперед з вини свого уряду, який не рахуючись з прагненням корінного тут українського народу до створення власної державності, віддав наказ боротися за відновлення на цих теренах Речі Посполитої в довоєнних кордонах. Підштовхуваний гітлерівцями і більшовицькими партизанами збройний конфлікт приніс великі жертви обом народам. 
збірнику спогадів ветерани розповідають про воєнні будні,стійкість, мужність, почуття патріотизму радянських воїнів, партизанів, які своїм життям і важкою працею здобули перемогу над ворогом.

Студьонова, Людмила Валентинівна. Долі, обпалені війною [Текст] / Л. В. Студьонова. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2005. - 167 с.
Книга написана на документальній основі про Чернігівський район у роки Великої Вітчизняної війни. Вперше публікуються свідчення  очевидців про спалені села, нагородні листи на Героїв Радянського Союзу – уродженців Чернігівського району.

Тронько, Петро Тимофійович.  Навічно в пам'яті народній. З історії боротьби молоді України проти німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни [Текст] / П. Т. Тронько ; [ред. Ю. Г. Попсуєнко]. - Київ : Молодь, 1995. - 157, [1] с.
Автор книги – академік НАН України П.Т.Тронько понад 40 років розробляв тему героїчної боротьби української молоді на фронтах, у партизанських загонах, у підпіллі під час найтрагічнішої з воєн в історії людства.