суботу, 11 квітня 2020 р.

12 квітня Всесвітній день авіації і космонавтики



                                                                                 
Загадковий світ космосу

Безмежний, фантастичний, загадковий — такий далекий і водночас такий близький, такий рідний і водночас такий чужий космос вабить нас, надихає та спонукає ніколи не зупинятися досліджувати простір навколо нас, ставити складні запитання та шукати відповіді, мріяти про відкриття нових світів і вірити в існування чогось справді несподіваного. І якщо побіжно знайомитись із ним ми розпочинаємо чи не від самого народження, коли вперше бачимо небо, помічаємо на нічному небосхилі зорі, спостерігаємо за тим, як сходить і заходить Сонце та змінюється Місяць, то для того, щоби вивести стосунки з ним на новий рівень, потрібно дізнатися про нього більше. Як саме? Відповідь, як завжди, у книжках — яскравих, цікавих і захопливих дитячих енциклопедій (і не тільки!), з якими зможуть робити свої перші кроки як майбутні астрономи, так і космотуристи.


   
Гокінг, Люсі  Джордж і скарби космосу [Текст] : [роман : для серед. шк. віку] / Люсі Гокінґ, Стівен Гокінг ; пер. з англ. Ганна Лелів ; іл. Гаррі Парсонза. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 307 с.
   Це друга книжка з серії про Джорджа Стівена та Люсі Гокінґів. Чому Земля така особлива, що саме на ній зародилося життя? Чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями? Що цікавого знайшли марсоходи на червоній планеті? Які зоряні системи називають потрійними? Відповіді на ці та багато інших питань шукають невгамовні і допитливі дітлахи, мандруючи космосом за допомогою чудо-комп’ютера. Вони сваряться і миряться, радіють і засмучуються, до нестями бояться і виявляють неабияку мужність – ну і, звісно, не завжди прислухаються до настанов дорослих. Але тільки задля того, щоб порятувати рідну планету Земля від страшної і таємничої небезпеки. Тож хутчій розгортай цю захопливу книгу, аби дізнатися, чи їм це вдасться!
Гокінг, Люсі. Джордж і таємний ключ до Всесвіту [Текст] : [роман : для серед. шк. віку] / Люсі Гокінг, Стівен Гокінг ; пер. з англ. Ганна Лелів ; іл. Гаррі Парсонза. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. - 307 с.                                      

Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом… верхи на астероїді! Які таємниці приховує Сусідський Сад? Що це за суперкомп’ютер, який уміє розмовляти? Чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір? І чи вдасться головному героєві - допитливому сміливцеві Джорджу - визволити свого приятеля з чорної діри? На сторінках цієї книги, сповненої гумору й карколомних пригод, розкрито найцікавіші загадки Всесвіту, а важливі наукові факти переплетено з веселими і часом небезпечними витівками. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо

Гальфар, Кристоф. Всесвіт на долоні. Подорож крізь простір, час та за їхні межі [Текст] / Кристоф Ґальфар. - Київ : Yakaboo Publishing, 2017. - 309, [1] с. –
 Один з описів цієї книжки - «так ніби "Путівник Галактикою для космотуристів" справді був путівником».

Кристоф Ґальфар - фізик, учень Стівена Гокінга, співавтор книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Гокінга та його доньки Люсі, - пояснює найновіші досягнення науки про Всесвіт у дуже доступній і дотепній манері, цього разу радше для дорослих, ніж для дітей. Складне у максимально простому викладі.

“У чому Ґальфар направду блискучий, то це в його кришталево прозорому роз’ясненні теорії квантового поля - вдячний складник, коли йдеться про популярну книжку з фізики... Ґальфар навіть наважується і ризикує розпочати розмову, якої багато популяризаторів науки бояться -обережне пояснює, як фізики дають собі раду з безкінечністю... Завдяки легкому розмовному стилю, “Всесвіт на долоні” добре підлаштований під загальну аудиторію, читачів, які мають дуже обмежені наукові знання, або й не мають зовсім... Прочитання книги залишить по собі глибоке розуміння, як сучасна фізика наближає нас до глибокого розуміння реальності”. 
 Панасов, Ігор. Леонід Каденюк [Текст] / Ігор Панасов ; [іл. М. Мороз]. - Київ : Агенція "Іріо", 2018. - 124, [1] с.
В книзі ви знайдете захопливу розповідь про політ у космос і перебування там Леоніда Каденюка. Дізнаєтесь на що схожий звук в кабіні, коли ти знаходишся в космосі? Яка була місія у Леоніда? Як переходити з однієї кімнати в іншу? Які досліди проводили космонавти? Його розповідь про космос схожа на фантастичний роман, який надихає познайомитися з ним ближче та дізнатися все про життя на орбіті.
Книга із серії «Видатні українці. Люди, які творили історію» про маленького хлопчика, якому все ж таки вдалося здійснити велику мрію всього життя. Книга про те, як бути сильним, наполегливим, вірним собі і своїм цілям. Історія про легендарного першого українського космонавта Леоніда Каденюка може надихнути кожного закохатися у безкрайній космос.
Петранек, Стівен Л..  Як ми житимемо на Марсі [Текст] / Стівен Л. Петранек ; [пер. з англ.: П. Іваненка, О. Ларікової]. - Харків : Vivat, 2018. - 85, [43] с.
Здається, це наукова фантастика, але скоро люди житимуть на Марсі. Дехто, залучаючи великі гроші, спрямовує неймовірні зусилля на те, щоб доставити перших людей на Червону планету. Приватні компанії, що ними керують бунтарі-підприємці, такі як Ілон Маск, Дже Безос, Річард Бренсон, конкурують із NASA та низкою інших космічних агенцій за можливість першими висадитися на Марсі. У цій провокаційній книжці, що здобула чимало нагород, журналіст Стівен Л. Петранек обґрунтовує, чому життя на Марсі — обов’язковий запасний план для людства, і пояснює, як це відбуватиметься та які можуть бути ризики.
Сперроу, Джайлс.  Дитяча енциклопедія космосу [Текст] / Джайлс Сперроу ; [пер. з англ. Головченко Я. О.]. - Харків : Vivat, 2018.
Ця енциклопедія — унікальний шанс вирушити в подорож у найвіддаленіші куточки Всесвіту, розкрити таємниці темної матерії, довідатись якомога більше про інші світи, краще пізнати нашу ніби знайому, але таку загадкову Землю. Достовірні наукові факти, яскраві реалістичні ілюстрації та світлини, захопливі подробиці зроблять мандрівку міжзоряним простором незабутньою.
 
Тайсон, Ніл Деграсс. Астрофізика для тих, хто цінує час [Текст] / Ніл Деграсс Тайсон ; пер. Дениса Пілаша та Максима Сидоренка. - Київ : КМ-БУКС, 2018.
 Яка природа простору і часу? Яке наше місце у Всесвіті? Яке місце Всесвіту в наших життях? Немає кращого провідника по цих усіх питаннях, аніж всесвітньовідомий астрофізик, популяризатор науки та автор бестселерів Ніл Деґрасс Тайсон. Втім, мало хто з нас має час на споглядання зірок - тому Тайсон знайомить із ними чітко та лаконічно. Дотепний та цікавий текст поділено на невеликі порції, якими зручно підживлювати спраглий до відповідей мозок у перерві напруженого дня. Автор пропонує коротке, але осмислене ознайомлення з фундаментальними питаннями космосу: від Великого вибуху до чорних дір, від кварків до квантової механіки, від дослідження інших планет до пошуків життя у Всесвіті. "Міжгалактичний простір - це, звісно, чарівно, але гуляти там шкідливо для здоров'я" "Ніл Деґрасс Тайсон - майстер раціоналізації і спрощення. Він бере запаморочливо складні ідеї і "розбирає" їх до болтиків, доповнюючи барвистими алегоріями та прикольними жартами, і ці ідеї стають доступними навіть для непрофесіоналів" - Salon
Шевчук Світлана.  Сергій Корольов [Текст] / С. Шевчук ; пер. з рос. Н. Сидорової. - Харків : ПЕТ, 2015. - 126, [1] с. -
Сергій Корольов – один із видатних вчених ХХ століття, який по праву вважається батьком радянської космонавтики. Перший штучни супутник Землі, запуски автоматичних міжпланетних станцій на Місяць, створення кораблів «Восток» і «Восход», політ першої людини в космос – ось далеко не повний перелік задуманого і здійсненого генеральним конструктором, великим вченим, людиною, яка стала відомою у всьому світі тільки після смерті.


четвер, 9 квітня 2020 р.

Корисно знати



Громадяни України мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом (ст. 46 Конституції України).
Закон України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” визначає правовий статус учасників бойових дій, забезпечує створення належних умов для їх життєзабезпечення, сприяє формуванню в суспільстві шанобливого ставлення до них.
Відповідно до ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасникам бойових дій надаються такі пільги:
1. Безкоштовне отримання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.
2. Першочергове безкоштовне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів).
3. Безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України.
4. 75-процентна плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 м2 загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 м2 на сім’ю);
5. 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.
6. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 м2 опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 м2 на сім’ю.
7. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-роцентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 м2 на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 м2 на сім’ю).
8. 75-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.
9. Безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання, за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.
10. Користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи.
11. Щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів.
12. Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація.
13. Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.
14. Використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік.
15. Переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства, установи, організації.
16. Першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом.
17. Учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво під час участі в бойових діях чи при виконанні обов’язків військової служби, забезпечуються жилою площею, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій, – протягом двох років з дня взяття на квартирний облік.
18. Одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва. Зазначені позики надаються у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.
19. Першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків.
20. Безкоштовний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди і назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою.
21. Зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства.22. Позачергове користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів – додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється у розмірі 50 процентів від затверджених тарифів.
23. Першочергове обслуговування підприємствами, установами та організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту.
24. Позачергове влаштування до закладів соціального захисту населення, а також на обслуговування службами соціального захисту населення вдома. У разі неможливості здійснення такого обслуговування закладами соціального захисту населення відшкодовуються витрати, пов’язані з доглядом за цим ветераном війни, в порядку і розмірах, встановлених чинним законодавством.
25. Учасникам бойових дій на території інших держав надається право на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів та переважне право на вступ до професійно-технічних навчальних закладів і на курси для одержання відповідних професій.Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, передбачені пунктами 4 – 6 цієї статті, надаються учасникам бойових дій та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.Площа житла, на яку нараховується 75-процентна знижка плати, передбачена пунктами 4 і 5 частини першої цієї статті, визначається в максимально можливому розмірі в межах загальної площі житлового приміщення (будинку) згідно з нормами користування (споживання), встановленими цими пунктами, незалежно від наявності в складі сім’ї осіб, які не мають права на знижку плати. Якщо у складі сім’ї є особи, які мають право на знижку плати в розмірі, меншому ніж 75 процентів, спочатку обчислюється в максимально можливому розмірі 75-процентна відповідна знижка плати.Учасникам бойових дій пенсії, або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.
Держава забезпечує учасникам бойових дій та їхнім дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років – державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.
Державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:• повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів; • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;• соціальної стипендії;• безоплатного забезпечення підручниками;• безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;• безоплатного проживання в гуртожитку;• інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти зазначеним категоріям громадян визначаються Кабінетом Міністрів України.
Посилання:
https://ldn.org.ua/consultations/pilhy-uchasnykam-bojovyh-dij-poyasnyuje-yuryst/