четвер, 5 листопада 2015 р.

Найкращі книги 2015 року


1. Харукі Муракамі -  «Безбарвний Цукуров Тадзакі і його роки мандрів»
Головний герой роману - самотній чоловік, котрий прагне розібратися у своєму непростому минулому, заради чого він відправляється в подорож, проходячи при цьому через різні випробування.
2. Карлос Руїс Сафон - «Марина»Містичний детективний роман «Марина» Руїса Сафона формально вважається найкращою роботою письменника. Більше того, сам автор вважає «Марину» своїм найкращим твором. Роман занурює читача в повну таємниць і загадок атмосферу Барселони кінця 70-х. Головний герой - молодий Оскар залишається один на один з місцевою легендою, загадки якої йому і доведеться розгадати.
3. Бернар Вербер - «Третє людство. Голос Землі »Одна з книг саги «Третє людство». Апокаліпсис, Гея, богиня Землі, повстає проти людей. Ця книга, як і інші романи письменника, не просто художній твір. Примушує задуматися, зачіпає глибокі філософські питання і дає свої відповіді на них.
4. Борис Акунін - «Планета вода»Передостання книга із серії оповідань про сищика Фандоріна. Складається з 3 повістей: «Планета вода», «Парус одинокий», «Куди ж нам плисти?». За авторською класифікацією це «технократичний детектив», «ностальгічний детектив» і «ідіотичний детектив».
5. Джек Керуак - «Море - мій брат. Одинокий мандрівник"Перший роман письменника, який довгий час вважався втраченим. У книзі простежуються всі риси фірмового керуаковскую стилю і присутні основні мотиви творчості письменника: кочующий спосіб життя, пошуки сенсу матеріального існування, чоловіча дружба, алкогольна залежність і розлогі розмови.

6. Джаннетт Уоллс - «Замок зі скла»У цій книзі Уоллс розповідає про своє дитинство і дорослішання в багатодітній і незвичайної сім'ї, в якій практикувалися вельми шокуючі методи виховання. Багато років Джаннетт приховувала своє минуле, поки не зрозуміла, що, тільки звільнившись від таємниць і почуття сорому, вона зможе рухатися далі.
7. Саллі Грін - «Половинний код»Роман увійшов до десятки найбільш очікуваних книг 2015 року та не обдурив очікувань. Хтось порівнює його зі знаменитою серією книг про Гаррі Поттера, хтось - з романом Оруелла «1984». Англія, люди, білі відьми - захоплююча фантастика для підлітків і дорослих.
8. Елеонор Каттон - «Світила»Твір новозеландської письменниці Елеонор Каттон, удостоєної Букерівської премії. Це добротна детективна історія, заснована на астрології. 12 «зоряних» персонажів, відповідних зодіакальним знакам, і 7 «планетарних» персонажів - все обертаються навколо «земного» персонажа, Кросбі Уеллса, убитого при таємничих обставинах.

9. Ентоні Дорр - «Весь невидимий нам світло»Книга лауреата Пулітцерівської премії 2015 року. Цього року вийшла і російською мовою. Роман про любов сліпої французької дівчини і юнаки з Німеччини на тлі Другої світової війни.
10. Наріне Абгарян - «З неба впали три яблука»У рік сторіччя геноциду вірмен вийшла книга Наріне Абгарян «З неба впали три яблука», що розповідає про Вірменію, любові, смерті, життя загубленій села в горах, перетині людських доль. Цікава книга з акцентом.
11. Жауме Кабрі - «Я сповідаюся»Роман іспанця Жауме Кабрі вийшов на його батьківщині в 2011 році і в тому ж році був названий одним з найбільших літературних подій. У 2015-му книга з'явилася російською і ще 19 мовах світу. Роман оповідає про людину, що довідався на схилі років про хворобу Альцгеймера, і, поки пам'ять не покинула його, він намагається записати всі свої спогади.
12. Андре Моруа - «Вересневі троянди»Вперше російською мовою в 2015 році вийшов один з пізніх романів знаменитого письменника Андре Моруа «Вересневі троянди». Відомий своїми біографічними творами про Бальзака, Гюго і Дюма, автор цього разу описує життя письменника, чиї книги читає вся Франція. Дуже ніжна і зворушлива історія.

Піфагор (Піфагор Самоський)


• Не роби нічого ганебного ні в присутності інших, ні потай. Першим твоїм законом має бути повага до себе самого.

• Ніхто не повинен переступати міру ні в їжі, ні в питті.
• Будь другом істини до мучеництва, але не будь її захисником до нетерпимості.• Корисніше навмання кинути камінь, ніж порожнє слово.• Перш за все не втрачай самоповаги!
• Роби велике, не обіцяючи великого.
• У суспільних відносинах своїх уникай робити ворогів із друзів; старайся, навпаки, звертати своїх ворогів на друзів.
• Живи з людьми так, щоб твої друзі не стали недругами, а недруги стали друзями.
• Як старе вино непридатне до того, щоб його багато пити, так і грубе поводження непридатне для співбесіди.• Кубок життя був би солодкий до нудотності, якби не падали в нього гіркі сльози ...• Лестощі подібна зброї, намальованому на картині: вона доставляє приємність, а користі ніякої.• Мовчи або кажи те, що краще за мовчання.• Одне і те ж, що від полину відняти гіркоту і що у слова відсікти зухвалість.

Одному тільки розуму, як мудрому піклувальнику, повинно ввіряти все життя.
  • На полі життя, як сіяч - ходи рівним, спокійним кроком. 
  • Одну краплину здорового глузду цінуй більше, ніж колодязь ученості.
  • Статую прикрашає вигляд, а людину - діяння.