середу, 26 грудня 2018 р.

Що робити, якщо сильно болить лоб?

Щоб розібратися, чому болить лоб, потрібно зрозуміти, які причини можуть провокувати цю проблему.
Хворобливі відчуття в області чола вважаються найпоширенішими, часто виникають у людей різного віку і супроводжуються тиском на очі, втратою концентрації, запамороченням. Щоб розібратися, чому болить лоб, потрібно зрозуміти, які причини можуть провокувати цю проблему.
Звернення до фахівця дозволить не тільки виявити кореневі причини хворобливих відчуттів, але і зрозуміти, що потрібно зробити для їх усунення. Найчастіше біль в області чола виникає через закладеність носа і хвороб носоглотки. Але інколи причини можуть бути іншого характеру.
Основні причини
Фахівці виділяють кілька основних передумов, які можуть викликати хворобливі відчуття в області чола:
  1. Порушення артеріального тиску. Гіпотонія або гіпертонія порушують роботу судин і провокують біль. Найчастіше з цієї причини болить лоб і тисне на очі.
  2. Гайморит. Запалення гайморових пазух викликає не тільки хворобливі відчуття для лоба, але підвищення температури, закладеність носа та озноб.
  3. Інші інфекційні та запальні захворювання. Наприклад, етмоїдит або фронтит.
  4. Мігрень. У кожної людини це захворювання має свої особливості протікання, і в деяких випадках може починатися з області чола, захоплюючи всю голову.
  5. Інтоксикація шкідливими речовинами, наприклад, фарбою, хімікатами тощо.
  6. Травми голови і обличчя, або струс мозку. Лоб може хворіти, якщо удар і гематома виникли саме в цій частині.
  7. Хвороби очей, підвищений очний тиск, порушення зору.
  8. Стреси, нервові напруження, емоційні переживання, депресія та порушення психологічного стану.
Часто так буває, що болить перенісся і лоб, але нежиті немає. На цій підставі можна зробити висновок, що причина головного болю не в дихальних шляхах і носоглотці, а пов'язана саме з мозком і нервовою системою. Лікар, проводячи діагностику, розгляне всі скарги пацієнта і супутні симптоми, щоб розуміти повну картину порушення здоров'я.
Методи лікування
Залежно від того, які причини провокують головний біль в області чола, лікар може призначити різні методи лікування. Хоча найчастіше процедура усунення проблеми включає в себе комплекс засобів і способів позбавлення від хворобливих відчуттів.
Приймати медикаменти за власним розсудом і рятуватися знеболюючими препаратами не можна. Адже якщо болить перенісся і лоб, це може бути симптомом серйозного захворювання, що на ранній стадії можна легко діагностувати і ефективно вилікувати.
Найчастіше фахівці рекомендують такі методи лікування головного болю:
  • повноцінний сон не менше 7 годин на добу на ортопедичному матраці;
  • курс масажу голови для активізації кровообігу і комфортного надходження кисню в мозок;
  • лікування носоглотки і запальних процесів за допомогою прогрівання, лікарських препаратів, фізіотерапії;
  • якщо діяльність людини пов'язана з вимушеним перебуванням в одній незручній позі, важливо робити перерви в роботі, пройтися, розім'ятися і, по можливості, подихати свіжим повітрям;
  • займатися спортом або хоча б додати в своє життя незначні фізичні навантаження - прогулянки, плавання, йога, зарядка вранці.
Розібравшись в причинах болів і приділивши увагу власному здоров'ю, кожна людина може надовго забути, що таке дискомфорт і хворобливі відчуття в голові. Ще краще вживати профілактичні заходи, які дозволять уникнути будь-яких порушень. Адже здоров'я - один з найцінніших людських ресурсів.