середу, 26 вересня 2018 р.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек



Щороку, 30 вересня, в Україні традиційно відзначається
Всеукраїнський день бібліотек.
Тож з нагоди професійного свята, працівники відділу абонемента підготували для своїх читачів книжкові виставки: «Лауреати міжнародних літературних премій», «Класика. Незвична перезагрузка», «Прочитайте і дізнайтеся самі! Гортаючи сторінки зарубіжних творів», «Рандеву з книгою. Читай з нами українське», «Увага! Про цю книгу говорять».






Ласкаво просимо до перегляду книжкових виставок!

понеділок, 24 вересня 2018 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

821(73)
   Г 34

    Генрі, О.    Поросяча етика [Текст] : оповідання / О. Генрі ; [пер. з англ. О. М. Кожушко]. - Харків : Фабула, 2017. - 286 с.

Історія світової літератури знає не так уже й багато справж­ніх майстрів короткого оповідання. Серед них такі уславлені імена, як Антон Чехов, Акутагава Рюноске, Орасіо Кірога, Сакі, Стівен Кінг. Сюди ж із повним правом зараховують і Віль­яма Сідні Портера, який обрав собі літературний псевдонім О. Генрі (1862–1910). Кожне його оповідання — лише кілька сторінок, та вони сповнені несподіванок і сюжетної дотепності, яскравих характерів, тонкого гумору і справжніх почуттів. Це воістину «найвищий пілотаж» літератури: досконала майстерність і життєва правда, простота й довершеність стилю, так би мовити, «в одному флаконі».
821(73)
   Г 74

    Гофман, Еліс     Шлюб протилежностей [Текст] : роман / Еліс Гофман ; [пер. на укр. С. А. Колесник]. - Харків : Фабула, 2017. - 444 c.

Роман оповідає про історію забороненого кохання на карибському острові Сент-Томас, в результаті якого на світ з’явився Камілл Пісарро, один з основоположників течії імпресіонізму в живописі. Його мати Рейчел виросла на тропічному острові, але мріє про Париж. Ця дівчина належить до невеликої громади євреїв, які втекли з Європи від переслідувань інквізиції, в ній панують суворі і вкрай ортодоксальні звичаї. Дівчину видають заміж за багатого вдівця з трьома дітьми. Незабаром той вмирає, а з Європи приїжджає його племінник Фредерік, щоб врегулювати питання про спадщину. Спалахує пристрасний роман з красивим юнаком, а разом з тим вибухає грандіозний скандал, що змінює життя самої Рейчел і долю її улюбленого сина, якому належить стати одним з найбільших художників Франції.
821(73)
   І-78

    Ірвінг, Джон     Доки я тебе не знайду [Текст] : роман. У 2 Т.  / Джон Ірвінг ; [пер. з англ. О. Тільна]. - Харків : Фабула, 2018. - 478 c.  

Джон Ірвінг — майстер психологічної прози, блискучий сценарист, сучасний класик, і роман «Поки я тебе не знайду» — найбільш автобіографічна з його книг. Герой роману, голлівудський актор Джек Бернс, виріс, не знаючи свого біологічного батька. Мати оточила його образ мовчанням і містифікаціями. Пошуки батька, якими починається і завершується ця епопея, визначають все життя Джека. Красень, улюбленець жінок, обдарований артист,— всі свої ролі він грає для одного-єдиного глядача… Це дивовижна книга про втрату цнотливості у всіх сенсах, а  ще — про подорожі, музику, повій, кіно, сакральний сенс татуювань, театр, психіатрів, церкви, насильство, егоїзм, а головне — вдячність.
821(410)
   Т 50

    Тойбін, Колм     Майстер [Текст] : роман / Колм Тойбін ; [пер. з англ. О. Тільна]. - Харків : Фабула, 2017. - 444 c. 

У романі Колма Тойбіна, живого класика англійської літератури, тонко переплетені біографічність і художній вимисел. Це пронизлива історія письменника, який народився в Америці наприкінці ХІХ століття в інтелектуальній родині і покинув США, щоб поневірятися по Європі — жити в Парижі, Римі, Венеції, Лондоні, в середовищі найбільших художників і літераторів свого часу. Самотність і надія, провали і творчі злети, психологічна точність, емоційне напруження в описах інтимного життя. Недарма ця книга зібрала низку премій і захоплених відгуків критики.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

821(73)
   Б 19

    Баклі, Крістофер     Майстер реліквій [Текст] : роман / Крістофер Баклі ; [пер. з англ. Я. Сєрая]. - Харків : Фабула, 2018. - 446 с. 

Крістофер Баклі — один з постійних лідерів «Бестселерів “Нью-Йорк Таймс”», «найсмішніший сучасний англомовний пись- менник», як називають його критики. Новий роман Баклі «Май- стер реліквій» — справжній вихор запаморочливих подій, що розгортаються в Європі XVI століття: художник Альбрехт Дюрер і торговець реліквіями Дісмас вступають у змову з метою підроб- ки плащаниці Христа, за яку у заможних клієнтів можна отримати величезні гроші. Серед цих клієнтів — курфюрст Саксонії Фрідріх Мудрий і кардинал Майнцький. На читача чекає купа найдиво- вижніших середньовічних пригод — смертельно небезпечних, фривольних і хитромудрих, а також безліч цікавих подробиць про мистецтво, релігію, політику і науку тих часів.
821(470)
   Г 15

    Галіна, Марія     Мала Глуша [Текст] : сумна фантастична сага епохи застою / Марія Галіна ; [пер. з рос. М. Кіяновська]. - Харків : Фабула, 2018. - 493 с. 

«Фантастична сага епохи застою» — саме так Марія Галіна, лауреатка багатьох літературних премій, визначає жанр цього роману, вперше перекладеного українською мовою. Неймовірні події розгортаються у портовому місті, що його легко впізнає досвідчений читач і куди з Канади приходить зерновоз, у паперах якого значиться загадкове «зараження третього ступеня об’єктом Д-8». Розгадати загадку вантажу мають не такі вже й прості радянські громадяни. Коли темрява опускається на місто, коли останній трамвай уже пішов у депо і на вулицях ані живої душі, на полювання виходить жах…
821(477)
   Д 36

    Деркачова, Ольга    Дім Терези [Текст] : [роман] / Ольга Деркачова. - Брустурів : DISCURSUS, 2018. - 184 с.

Коли нестерпний біль від смерті коханого врешті відступає, Тереза вирішує розпрощатися з минулим назавжди. Але тоді ж отримує несподіваний подарунок звідти — ключі від дому з яблуневим садом. Тереза наповнює той дім людьми, такими ж загубленими, як і вона сама. Тут кожен має право на мовчання й час, який зцілює.
День за днем новий дім змінює життя Терези. Незнайомці стають вірними друзями. Потреба допомагати іншим перетворюється на роботу. А за дверима дому її вже чекає нове кохання. Треба тільки відпустити привидів минулого й змогти пробачити собі.
821(477)
   К 90

    Кулакова, Поліна    Корсо [Текст] : [роман] / Поліна Кулакова. - Брустурів : DISCURSUS, 2017. - 184 c. 

Для всіх Єва була милою, доброзичливою дівчиною. Такою вона видавалася й собі. Аж поки одного дня в її життя не ввірвався таємничий пес-знайда — і все пішло шкереберть: кохання, робота, сім’я. У шаленому вирі подій несподівано зникає подруга героїні. Поліція і медіа говорять про серійного вбивцю. Розпочинається розслідування — і Єва опиняється в епіцентрі жаху. Чи вистачить їй мужності й доброти, щоб протистояти злу, яке невідворотно наближається? 
821(477)
   Л 93

    Любка, Андрій    Кілер+ [Текст] : [проза] / Андрій Любка. - Чернівці : [б. в.], 2018. - 173 с. 

«Кілер+» – перша і водночас найновіша прозова книжка Андрія Любки. Перша, оскільки саме цими текстами він дебютував у жанрі короткої прози, а найновіша, бо спеціально для цього видання автор написав два нові оповідання. У цій збірці відчувається, як письменник шукає свій голос – часом опира- ючись, а інколи піддаючись впливам своїх улюблених Чарлза Буковські, Мілана Кундери і Єжи Пільха, – будує детективні сюжети, змальовує відверті еротичні сцени, описує заокеан- ські міста, жартує і провокує. Часто кажуть, що перша книжка письменника є найщирішою, бо саме в ній він відкривається повністю. «Кілер+» – із таких книжок.
821(410)
   Ф 66

    Фіцджеральд, Гелен     Вірус [Текст] : роман / Гелен Фіцджеральд ; [пер. з англ. О. Татаренко]. - Харків : Фабула, 2018. - 301 c.  

Гелен Фіцджеральд — широко відома в Англії письменниця і сценаристка. В її минулому — роки роботи з ув’язненими, засудженими за сексуальні злочини, і, як вона сама стверджує, цей шокуючий досвід покладено в основу більшості з її дванадцяти романів. Критики вважають книги Фіцджеральд трилерами, що не підкоряються традиційним канонам жанру. Такою є і «Вірус» — на диво глибокий, правдивий роман, що постійно тримає нерви читача в напрузі. Автор гостро відчуває природу глибинного, первісного страху батьків за долі дітей, а крім того, володіє вражаючим даром візуалізації — практично кожна сцена набуває реального об’єму і надзвичайної переконливості.