четвер, 7 березня 2019 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

Андрухович, Ю. І.    Коханці Юстиції : параісторичний роман у восьми з половиною серіях / Юрій Андрухович. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2018. - 301 с.

«Коханці Юстиції» – паранормальний роман, у якому окремі життєписи з притаманною автору композиційно-стилістичною майстерністю об’єднуються в художню цілість і аж волають про восьми-з-половиною-серійну кінематографічну реалізацію. Родинно-побутові і політичні вбивства, зґвалтування і грабунки, розбещення малолітніх і загадкове відокремлення голови, ідейні зради і зради заради ідеї, закладені різним дияволам душі й не завжди справедливі, але часто жахливі покарання. Чого ще треба, щоб читач відчув себе благим і з насолодою усвідомив свою моральну перевагу над нещасними коханцями примхливої Юстиції? Та вже – за старою доброю традицією – й над автором, якому спало на думку увічнити таких пропащих істот.
Дочинець, М. І.    Дорога в небо - до людей : історії чоловіків, які витримали / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2017. - 274 с. 

Немає поганого життя - є невміння жити... Якщо людина піднімається вгору, бажаючи досягти вершини, - їй необхідно відмовитись від зайвого вантажу... Людина - це вічне каяття, це відродження... Треба дуже багато працювати; це колись помітять люди, а може, й Бог... Зрештою, все закінчується добре, та не всі мають терпіння дочекатися цього... Якщо сили скінчилися, залишаються ще воля, впертість і витримка.. Про це та інше йдеться в цій книжці. Її герої витерпіли і витримали. І перемогли.

Дочинець, М. І.     Книга надиху. Уроки світу, Неба і людей / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2018. - 240 c.

Нова книжка лавреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця - про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини; про те, що робить істоту вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості; про особисте і вселюдське; про земне і небесне, що дарує надих. А ще в цій книжці нуртує розкіш мови - чар текстів, переплетених із таїнством змісту. Невтомне і невтоленне збирання зілля Слова.

Забужко, О. С.    Після третього дзвінка вхід до зали забороняється : оповідання та повісті / Оксана Забужко. - Київ : КОМОРА, 2017. - 413 с.

Зібрання найяскравіших зразків малої прози за три десятиліття від найуспішнішої української авторки. Читач знайде тут як визнані шедеври, перекладені багатьма мовами та поставлені на численних європейських сценах («Інопланетянка», «Дівчатка», «Казка про калинову сопілку»), так і маловідомі юнацькі спроби письменниці в різних прозових жанрах. Завершує книжку нова, щойно дописана повість, у якій драма непорозуміння між матір’ю й дочкою стає своєрідним підсумком історії цілого покоління — «покоління відкладеної війни».

Самотній пілігрим : суч. кримськотатар. проза / упоряд., [укр. пер.] Володимира Даниленка. - Київ : Даниленко, 2003. - 417 с.

До збірника увійшли прозові твори сучасних кримськотатарських письменників, серед яких роман Шаміля Алядіна «Запрошення на бенкет диявола», повісті Таїра Халілова «До останнього подиху», Шевкета Рамазанова «Горіховий гай», Лейлі Алядінової «Тюркан- донька великого кагана», оповідання Юсуфа Болота, Рустема Муедина, Ервіна Умерова, Еміля Аміта, які увібрали в себе кращі традиції східних та європейських літератур.