четвер, 4 червня 2015 р.

Редиска: чого ми про неї не знаємо і яку користь вона нам приносить

  Самий яскравий овоч наступаючого літа таїть у собі багато вітамінів. Редиска дуже багата на вітамін С, хоча трохи поступається капусті. Виявляється ми не все про неї знаємо, експерти розповіли, якими унікальними властивостями володіє дивовижна редиска:
1. Вона має у своєму складі корисну для організму клітковину, за рахунок чого регулярне вживання цього овоча очищає організм від шкідливих токсинів, зайвого холестерину та іншого харчового сміття.
2. Бадилля редиски також можна вживати у вигляді настоїв, які допомагають позбутися від запорів і нормалізувати метаболізм.
3. Редис дуже корисний у процесі схуднення, він низькокалорійний, тому ніякі зайві жири не зможуть затриматися під шаром вашої шкіри.
4. Яскрава редиска бере участь у кровотворенні і побудові нових клітин, тому всім, без винятку, вона приносить користь.
5. Редиска є природним антисептиком через гірчичні масла, що входить до її складу. Тому вона зміцнить ваш імунітет до інфекційних захворювань.
6. Якщо у вас проблеми з цукром, то редис може вас врятувати від діабету, блокуючи зайвий цукор і стабілізуючи його рівень в крові.
7. Редиску вже давно взяли за помічника в боротьбі з онкологією, вона, а точніше її природний барвник, не дає утворюватися раковим клітинам в організмі людини.
8. Людям, у яких проблеми з щитовидною залозою, медики категорично забороняють їсти редиску щоб уникнути наслідків.
9. Якщо у вас розболілася голова, сік з редису усуне біль за лічені хвилини, достатньо просто натерти їм віскі.
10. Можете змішати соки редису та моркви в співвідношенні 1 до 2 і пити один раз на день протягом 10-14 днів, таким чином відновите слизову шлунка.
Як бачите, редис не такий вже і простий, він на багато здатний. Їжте редиску кожен день просто так або в складі будь-яких страв, вона внесе в будь-яку страву особливий запах і смак, чого не можуть інші овочі. Вибирайте не дуже велику редиску, бажано, щоб на ній не було ніяких тріщин.

Яке значення має індивідуальна програма реабілітації для особи з інвалідністю? Чи обов’язкове оформлення індивідуальної програми реабілітації для кожної людини з інвалідністю?


Індивідуальна програма реабілітації – комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, термінів реабілітаційних заходів з визначенням порядку і місця їх проведення, спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей конкретної особи до виконання видів діяльності, визначених у рекомендаціях медико-соціальної експертної комісії
(Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», стаття 1).
Індивідуальна програма реабілітації інваліда розробляється відповідно до Державної типової програми реабілітації інвалідів для повнолітніх інвалідів — медикосоціальною експертною комісією, для дітей-інвалідів — лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів. Визначення конкретних обсягів, методів і термінів проведення реабілітаційних заходів, які повинні бути здійснені щодо інваліда, дитини-інваліда, кошторис витрат за рахунок бюджетних коштів чи загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також контроль за виконанням індивідуальної програми реабілітації інваліда в межах своїх повноважень здійснюють медико-соціальні експертні комісії (лікарсько-консультаційні комісії лікувально-профілактичних закладів — щодо дітей-інвалідів), органи праці та соціального захисту населення, служби зайнятості, реабілітаційні установи, розпорядники відповідних коштів.
Обсяг реабілітаційних заходів, що передбачається індивідуальною програмою реабілітації інваліда, не може бути меншим від передбаченого Державною типовою програмою реабілітації інвалідів.
Індивідуальна програма реабілітації інваліда є обов’язковою для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, підприємствами, установами, організаціями, в яких працює або перебуває інвалід, дитина-інвалід, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.
Індивідуальна програма реабілітації має для інваліда, дитини-інваліда рекомендаційний характер. Інвалід (законний представник дитини-інваліда) має право відмовитися від будь-якого виду, форми та обсягу реабілітаційних заходів, передбачених його індивідуальною програмою реабілітації, або від усієї програми в цілому. Інвалід (законний представник дитини-інваліда) самостійно вирішує питання про вибір та забезпечення конкретними засобами чи послугами реабілітації, включаючи засоби пересування, вироби медичного призначення, друковані видання зі спеціальним шрифтом, звукопідсилювальну апаратуру, санаторно-курортне лікування тощо в межах його індивідуальної програми реабілітації.
Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда, порядок її фінансування та реалізації затверджується Кабінетом Міністрів України.
(Закон України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», стаття 23).