четвер, 8 лютого 2018 р.

"Бібліоніч у колі літературних героїв"

3 лютого Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка проводила захід "Бібліоніч у колі літературних героїв" – уперше у практиці роботи бібліотеки проведено подібний масштабний захід. Перш за все, його метою була популяризація читання; по-друге – лобіювання закладу перед владою, як соціокультурного центру, де можна провести вільний час із користю для себе, відпочити та познайомитися з новими людьми; по-третє – зламати стереотипи громади про бібліотеку.
Завдяки злагодженій роботі всього колективу, який проявив неабияку креативність та відповідальність, захід ретельно підготували.
  "У Дельфійського оракула" у відділі абонемента відвідувачі в оточенні "Магії книги", "Біржі прогнозів", "Передбачень літераторів", "Казкового калейдоскопа", "Літературного фуршету" у вигляді книжкових виставок за знаком зодіаку знаходили свої уособлення у літературних героях; мали змогу поворожити на книжках. Дітлахів розважала "Бібліоняня".



 

вівторок, 6 лютого 2018 р.

4 важливі ознаки поганого кровообігу

Кровообіг забезпечує життєдіяльність організму. Завдяки органам кровообігу наші органи, м’язи і кістки отримують необхідне їм харчування. І коли з кровообігом виникають проблеми, наше тіло відчуває це.
А коли такі проблеми збільшуються, людині починають загрожувати такі серйозні захворювання, як інсульт, виразки або гангрена.
Гарна новина полягає в тому, що це не відбувається раптово, кровообіг погіршується поступово, і цей процес супроводжується симптомами, які нескладно помітити.
Але багато людей мало знають про ці симптоми і вважають, що це просто невеликі ідіосинкразії.
Якщо вчасно звернути увагу на ці симптоми і зрозуміти, що вони означають, то можна вжити заходів для поліпшення кровообігу і запобігти тим самим ускладненням і захворюванням серцево-судинної системи.
Ознаки поганого кровообігу:
1. Відчуття поколювання в ногах і руках
Відчуття поколювання і мурашок, що повзають по тілу, часто виникає, коли ми проводимо багато часу в одному положенні.
Зазвичай «поколює» в ногах, але останнім часом таке відчуття виникає і в руках (очевидно, це пов’язано зі зростанням користування мобільними телефонами).
Рух покращує кровообіг, а знаходження в статичному положенні, навпаки – погіршує. Таким чином, відчуття поколювання і мурашок, що повзають по тілу, виникає при погіршенні кровообігу.
Для його поліпшення найкраще регулярно ходити, півгодини в день як мінімум. Така проста фізична активність змушує м’язи напружуватися, а це активізує кровообіг.
2. Опухлі ноги
Ноги опухають тому, що тіло намагається відновити рівновагу (воно «помічає», що в ці його частини надходить недостатня кількість крові).
Таким чином нестача крові компенсується затримкою рідини там, де вона виробляється. В результаті виникає запалення, людина відчуває біль і оніміння в ногах. На ногах легко утворюються синці. Якщо помічаєш у себе такі симптоми, обов’язково звернися до лікаря.
Щоб надлишок рідини краще виводився з організму, пий більше води. Добре також полежати з ногами, піднятими вище голови. Завдяки цьому, кров краще розподіляється по тих місцях, де її не вистачає.
3. Втома
Як ми вже говорили, кров забезпечує необхідними поживними речовинами (а також киснем) весь організм, і значна їх частина перетворюється в енергію.
Це означає, що якщо в різні органи і частини тіла надходить менше крові, воно не може витрачати енергію в нормальному режимі, і людина швидко втомлюється навіть при невеликому навантаженні.
М’язи не справляються з навантаженням, їм доводиться працювати в посиленому режимі, і стомлюваність зростає. В результаті людина постійно відчуває почуття втоми, і це дуже обмежує її активність.
Причини постійної втоми допоможе уточнити лікар. Але в будь-якому випадку ми можемо включати в свою дієту енергетичні добавки. Дуже добре випивати з ранку енергетичний коктейль або смузі. Їх багато, і всі вони приємні на смак.
4. Випадання волосся
Не варто думати, що алопеція – проблема, яка торкається тільки чоловіків. Звичайно, у них це буває частіше, але через поганий кровообіг волосся випадає і у жінок.
Нашому волоссю для того, щоб воно було міцним, теж потрібні поживні речовини. І якщо кровопостачання волосся зменшується, його стан погіршується.
Волосся при цьому не тільки посилено випадає, але й стає занадто сухим, а кінчики січуться. Поліпшити стан волосся допоможуть натуральні маски. Вони недорогі, але дуже ефективні. І, звичайно, вони корисні для здоров’я.
Дуже добре також пити настої, що допомагають поліпшити кровообіг.
Ми розповіли про основні ознаки погіршення кровообігу. Якщо ви помічаєте їх у себе – не обмежуйся застосуванням натуральних засобів. Обов’язково зверніться до лікаря.
Майте на увазі, що кровообіг – дуже важливий аспект Вашого здоров’я, і ​​ознаки його погіршення ні в якому разі не можна залишати без уваги.

Елізбет Гілберт "Велика магія. Творче життя без страху"



Елізабет Гілберт – знаменита американська письменниця. Її роман „Їсти, молитись, кохати”, бестселер за версією the New York Times, а також кількох інших відомих у світі книжок. Фіналістка Національної літературної премії, Національної премії літературних критиків і нагород Гемінгвея.
В книзі „Велика магія. Творче життя без страху” - авторка з нестримною енергією і витонченим гумором розповідає про те, як навчитися жити творчо й отримувати від цього насолоду. Вона переконана, що творчість — це дар, і тільки від нас залежить, чи ми ним скористаємось. Адже письменниця вважає, що всі ми — люди творчі, тому шукає відповіді на питання, які хвилюють кожного. 
Елізабет Гілберт вважає, що першою і головною перепоною до творчого життя, яке зовсім не обов’язково має бути життям великого письменника чи актора, є страх, ба навіть, страхи: хто я такий, щоб займатися творчістю, в мене не вийде, вже запізно, ще зарано, в мене не вийде зробити ідеально, в мене немає часу, інші мене засудять, тощо. Звісно, щоб побороти свій страх, треба усвідомити кілька простих істин. Перша: вам не потрібен нічий дозвіл на те, щоб займатися творчістю. Друга: люди настільки зайняті собою, що ніхто не зважатиме на ваші успіхи чи помилки. Страх — це банально, в ньому немає нічого оригінального, боятися — нудно, бо ваше життя у полоні страху і без творчості — однакове щодня.
Для авторки «творче життя» — це набагато ширше поняття. Це життя, яким рухає допитливість, а не страх. І хоча шляхи й результати творчого життя у кожного свої та  творче життя — це життя доповнене. Життя повніше, щасливіше, просторіше й достобіса цікавіше. Жити в такий спосіб — постійно й наполегливо добувати сховані у собі самоцвіти, а це уже мистецтво. З творчого життя ніколи не зникає Велика магія».
Авторка переконана, що Ідеї можна сприймати з повагою і допитливістю, без драматизму і жаху. Перешкод, які не дають творчо жити, можна позбутися, всього-навсього усвідомивши: те, що вам шкодить, шкодить і вашій роботі.
Отож розгортайте цю захопливу книжку — вона безсумнівно стане однією з ваших улюблених!
Автор: Петруняк Я.Д.

В Україні запрацює реєстр електронних лікарняних листів

Передбачається, що існуючу систему видачі листків тимчасової втрати працездатності замінить електронний реєстр. На думку чиновників, дане нововведення дозволить уникнути корупційної складової і махінацій.
До реєстру зможуть зайти співробітники медичних установ, роботодавці, застраховані особи та представники фондів. Доступ буде надаватися в межах повноважень. Таку інформацію надала прес-служба Фонду соціального страхування.
На сьогоднішній день розроблена концепція проекту, реєстр буде запускатися не раніше середини літа. Згідно з наявною інформацією лікар буде відкривати лікарняний лист пацієнту з будь-якого електронного пристрою. Ідентифікація користувача відбуватиметься аналогічно ідентифікації особистості в «Приват-24». Відкриття буде здійснюється за фактом встановлення діагнозу і прийняття лікарем рішення про необхідність лікування пацієнта в домашніх умовах або в умовах стаціонару.
У реєстрі можна буде побачити дату і час відкриття документа, дані лікаря, установи охорони здоров’я та діагноз. Лікар підтверджує всі дії за допомогою електронного підпису. З цього моменту документ видно всім учасникам – пацієнту, його роботодавцю, співробітникам Фонду. Всі дані будуть перевірятися системою на відповідність реєстру страхувальників.