вівторок, 4 квітня 2017 р.

Інвалідів забезпечать безкоштовними путівками в санаторії

Як повідомляють у прес-службі Міністерства соціальної політики України (Мінсоцполітики), на засіданні Уряду 1 березня 2017 р. затверджено Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для забезпечення деяких категорій інвалідів санаторно-курортними путівками, та внесено зміни до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 187 і від 31 березня 2015 р. № 200.

Як відомо, відповідно до Закону України про Державний бюджет на поточний рік, передбачаються видатки Мінсоцполітики на бюджетні програми «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів», до складу якої входить напрямок «Санаторно-курортне лікування інвалідів» (виконавець — Фонд соціального захисту інвалідів), і «Заходи із психологічної реабілітації та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням» (виконавець — Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції).

З метою ефективного використання бюджетних коштів та забезпечення вільного вибору санаторно-курортного закладу, відповідно до медичних показань для осіб з інвалідністю, Мінсоцполітики запропонувало замінити існуючу систему закупівлі санаторно-курортних послуг на відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) зазначеній категорії осіб через безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі тристоронньої угоди (особа з інвалідністю — управління — санаторій). Уряд підтримав таку ініціативу, прийнявши відповідну постанову.

Згідно з ухваленим рішенням гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Міністерством фінансів України.

У Мінсоцполітики переконані, що це сприятиме не лише ефективному використанню бюджетних коштів, а й покращенню результативних показників у сфері санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю та ветеранів війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, адже їм надаватиметься можливість вибирати для санаторно-курортного лікування будь-який заклад України відповідно до медичних показань.

Аналогічні зміни внесені й до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 р. № 200.

У Мінсоцполітики також зазначають, що Урядом вже затверджено подібний порядок забезпечення санаторно-курортним лікуванням громадян, постраждалих внаслідок ЧАЕС (постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 р. № 854).

Як ми повідомляли раніше, в Україні розпочато роботу над комплексною моделлю розвитку реабілітації населення.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
 за матеріалами  http://www.msp.gov.ua

Андрій Кокотюха

Андрій КОКОТЮХА (нар. 1970 р. у м. Ніжині на Чернігівщині) - сучасний український письменник, сценарист, журналіст. Автор 50 художніх, документальних та науково-популярних книжок. Його романи тиражують мало не всі українські видавництва й активно екранізують. Кілька років поспіль входить до топ-10 авторів, чиї твори є лідерами продаж в Україні, за що відзначений як "Золотий письменник" (2012). Неодноразовий лауреат та володар Гран-прі (2006) міжнародного конкурсу "Коронація слова".

"Адвокат із Личаківської" - перший із нового циклу ретродетективів Андрія Кокотюхи, місцем дії якого обрано Львів. Цикл складається із 7 романів та охоплює період від 1908-го по 1918 рік.
Книга переносить читача на початок ХХ століття, а саме 1908 рік та розповідає про молодого киянина Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова. Але й тут його заарештовує поліція — біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки. Покійний мав у місті сумнівних друзів та могутніх ворогів. Самогубство — чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На шляху — зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами. Правда приголомшить Кошового та його нового відданого друга Йозефа Шацького. Й назавжди змінить долю загадкової та впливової красуні Магди Богданович...


"Привид із Валової" - друга книжка серії "Ретророман". Львів.1909 рік. Успішний київський адвокат Клим Кошовий від переслідувань царської охранки тікає до Львова, де стає лише скромним помічником старого нотаря. Його нудні злиденні будні порушує візит комісара кримінальної поліції: у кишені трупа, знайденого у будинку на вулиці Валовій, виявили візитівку Клима. Сам чоловік загинув за досить дивних обставин, хоча офіційно це нещасний випадок. Але той дім має у Львові недобру славу. Кажуть, у ньому вже сто років блукає привид Чорної пані. Всякого, хто зустрінеться з нею, чекає погибель. І така смерть на Валовій — не перша. У гонитві за привидом Кошовий та його відданий друг Йозеф Шацький змушені зануритися у львівські нетрі та спуститися на міське дно. Ризикуючи життям, вони таки дізнаються правду про привида. І вона дуже не сподобається загадковій та впливовій красуні Магді Богданови 


"Різник із Городоцької"
Львів, 1913 рік. Напередодні Різдва жорстоко вбито кількох дівчат легкої поведінки. Газети дали невловимому вбивці прізвисько — Різник із Городоцької. Але кримінальна хроніка та інші сенсації більше не цікавлять уже відомого читачеві львівського адвоката Клима Кошового. У нього життя налагоджується: він має адвокатську практику, заможну клієнтуру, повагу в суспільстві й наречену — відому акторку театру і кіно. Та захищати хворого юнака, якого підозрюють у жорстоких вбивствах, Кошовий усе ж таки погоджується. Програти він не може, а перемога — це додаткова й гучна реклама. Але щойно невинний виходить на волю, на Клима починається справжнє полювання. Щоб урятувати своє життя, йому треба якнайшвидше знайти Різника. Так починаються пошуки, котрі приводять Кошового та його друга Йозефа Шацького в стіни психіатричної лікарні, відкривають світ львівських повій і таємниці хворих душ. Клим не знає, як Різник змінить його життя. І тим більше не уявляє, що ця справа підніме завісу над однією з таємниць впливової красуні Магди Богданович…