четвер, 28 вересня 2023 р.

1 жовтня День териториальної оборони України

Територіальна оборона на захисті цілісності України.

Резервний компонент Збройних сил України - Війська територіальної оборони, призначений для територіальної оборони і підпорядковується командуванню територіальної оборони, надійний елемент спокою всього українського суспільства.

Нагадаємо, що в кінці 2014 система територіальної оборони України змінилася. Це було прямо пов’язане з актом агресії з боку Росії. Навесні-влітку 2014 року в терміновому порядку були сформовані батальйони територіальної оборони, які були переформовані в мотопіхотні підрозділи і передані до складу бригад Сухопутних військ. Це мало одне з ключових значень в захисті територіальної цілісності і суверенітету країни.

30 вересня 2020 року "Ураховуючи важливість територіальної оборони у забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки і оборони та інших суб’єктів, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій", Президент України підписав Указ № 417/2020 "Про День територіальної оборони України". Свято встановлене і тепер відзначається щорічно в першу неділю жовтня.

Нині досвід підрозділів Сил ТрО та результати виконання ними бойових завдань є предметом аналізу і вивчення, і фактично — розроблення нової формули національного спротиву України.

На сьогодні вже півтори тисячі військовослужбовців територіальної оборони нагороджені державними нагородами.

— Сили територіальної оборони прийняли до своїх лав понад сто тисяч українців, які разом з іншими видами й родами військ ЗСУ захищали Київ, Суми і Чернігів, пильнують рубежі на півночі, тримають оборону Харкова, Миколаєва та Запоріжжя, звільняють Харківщину, Донеччину та Херсонщину. Завдяки сміливості та стійкості наших воїнів було зламано плани ворога.

Нині підрозділи Сил територіальної оборони щоденно удосконалюють свої знання, уміння та навички щодо виконання обов’язків у бойових умовах. Військовослужбовці Сил ТрО проходять фахову підготовку в навчальних центрах і вищих військових навчальних закладах Збройних Сил України.

 

В цей День ми приєднуємося до поздоровлень і привітань на адресу всіх, хто своєю копіткою працею та вміннями причетний до територіальної оборони України. Бажаємо їм професійних успіхів, здоров’я і сил!

Зі святом!

В 2023 році День територіальної оборони України припадає на 1 жовтня.

 Джерело:https://armyinform.com.ua/2022/10/02/sogodni-v-ukrayini-vidznachayut-den-terytorialnoyi-oborony/

День ветерана в Україні

 


З повагою до старшого покоління

З метою посилення уваги до потреб і проблем старшого покоління, забезпечення належного та гідного соціального захисту ветеранів, при підтримці ініціативи громадських ветеранських організацій 24-го вересня 2004-го року Указом Президента України № 1135/2004 був встановлений національний український «День ветерана», який відзначається з тих часів щорічно 1-го жовтня.

У сучасному розумінні саме поняття «ветеран» не сильно відрізняється від тих уявлень, які вкладалися в це слово з найдавніших часів. Вперше ветеранами стали називатися якраз солдати і військовослужбовці, за плечима яких було більше 20-ти років вірної служби. Це сталося ще в античному Римі. Повага і шана до цих солдат з боку їх держави була така велика, що вони наділялися земельними ділянками або отримували солідну грошову винагороду, ставали повноправними римськими громадянами і звільнялися від всіляких повинностей.

У наші дні поняття «ветеран» було декілько розширене. Приміром, за даними проекту DilovaMova.com, 18-го січня 1974-го року в колишньому Радянському Союзі указом Президії Верховної Ради була заснована особлива відмінна і знакова Медаль - «Ветеран праці», якою нагороджувалися радянські трудящі за довголітню і сумлінну працю в найрізноманітніших областях народного господарства, науки і культури. Це було не просто визнання їх трудових заслуг, але і спроба певним чином відзначити їх старанність у матеріальному еквіваленті при призначенні пенсій по старості або за вислугу років.

Зараз у багатьох країнах світу державами та урядами встановлюється чітка стратегія в підтримці ветеранів та ветеранських організацій, що є по суті незамінним інститутом передового досвіду і традицій в найрізноманітніших напрямках економічного і суспільного життя всього суспільства.

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу тих людей, за плечима яких багаторічна і старанна праця, вірна служба, заслуги і досвід, який необхідний всім нам. Ви і досі потрібні нашому суспільству! Зі святом Вас, дорогі ветерани! Здоров’я Вам і благополуччя!

 Джерело:https://dsp.kyivcity.gov.ua/content/pravovi-pidstavy-vstanovlennya-statusu-veterana-praci.html

понеділок, 25 вересня 2023 р.

Все про субсидії

 


Все про субсидію

Кабінет Міністрів запровадив автоматичний обмін інформацією між Пенсійним фондом та Державною міграційною службою для ухвалення рішення щодо надання житлових субсидій.

На засіданні уряду були внесені зміни до порядку реалізації експериментального проекту щодо удосконалення порядку надання населенню субсидій. Змінами забезпечено запровадження автоматизованого обміну інформацією Пенсійним фондом України з інформаційною системою ДМС.

Уточнено відомості щодо надання ПФУ від Мінʼюсту інформації про народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені та смерть, а також щодо перебування осіб в місцях позбавлення /обмеження волі та в слідчих ізоляторах кримінально-виконавчої служби України.

Кабінет міністрів зберіг розмір сукупного доходу для призначення субсидії до завершення воєнного стану.

Нагадаємо, в період карантину субсидія призначалася, якщо витрати на комуналку перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу родини. Зважаючи на скасування карантину з 1 липня, з 1 серпня зазначена планка підвищувалася б до 20%.

Влітку Пенсійний фонд України продовжить призначати житлові субсидії на неопалювальний період (з 1 травня по 30 вересня) для більшості домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому опалювальному періоді.

Для тих, хто вже отримував цю допомогу під час опалювального сезону, такі субсидії будуть перепризначені автоматично. Водночас деяким категоріям українців необхідно подати заявки на отримання субсидій

Кому необхідно подати нові заявки на субсидії

Влітку Пенсійний фонд України продовжить призначати житлові субсидії на неопалювальний період (з 1 травня по 30 вересня) для більшості домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому опалювальному періоді.

Для тих, хто вже отримував цю допомогу під час опалювального сезону, такі субсидії будуть перепризначені автоматично. Водночас, деяким категоріям українців необхідно подати заявки на отримання субсидій заново.

У яких випадках потрібно подавати заявку на субсидію повторно:

— якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

— якщо члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та оплачують житлово-комунальні послуги;

— якщо кількість зареєстрованих осіб, що фактично проживають, у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;

— якщо домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Отримувачі субсидії повинні надати інформацію до органу Фонду протягом 30 днів. За відсутності необхідної інформації - житлова субсидія на такі послуги призначатися не буде.

Розмір субсидії в неопалювальний сезон складає в середньому від 350 до 400 гривень.

Спрощений механізм виплати житлових субсидій

Аби отримати житлові субсидії, тепер не обовʼязково навіть виходити з дому, адже Кабінетом Міністрів затверджено спрощений механізм звернення, який звільняє українців від «бюрократично-паперових зборів».

Члену родини потрібно лише подати спрощену заяву. Далі органи Пенсійного фонду з офіційних джерел інформації самостійно здійснять збір та обробку відомостей, необхідних для призначення виплати

Кого можуть позбавити субсидій

Літом українці отримують значно менші субсидії ніж в опалювальний сезон. Проте декого можуть позбавити цих виплат через наступні причини:

— велика житлова площа (понад 130 квадратних метрів для квартир та 230 квадратних метрів для приватних будинків);

— велика покупка (понад 50 тисяч гривень або купівля земельної ділянки чи іншого нерухомого майна);

— борги за комуналку (понад три місяці);

— більше одного житла або автомобіль у власності (транспортний засіб який випустили менш як 5 років тому, крім мопеда і причепа);

— якщо на рахунку особи понад 100 000 гривень або є облігації на цю суму;

— коли у родині є повнолітні, які не працюють;

— хтось з родини не повернув надміру перераховану субсидію;

— хтось з родини чи домогосподарства є боржником за аліментами.

Якщо ви ще не оформлювали субсидію, треба подати заяву та декларацію. Це можна зробити як офлайн, так і онлайн. Особисто передати їх до сервісного центру Пенсійного фонду можна незалежно від місця проживання.

Розрахунок суми субсидії

Для розрахунку суми субсидії потрібно скористатись наступною формулою: додайте доходи всіх членів сім’ї за місяць та розділіть цю суму на кількість людей, щоб отримати дохід на одну особу. Після, розділіть дохід на одну особу на прожитковий мінімум, який був на 1 січня того року, коли ви подаєте заявку на субсидію. Розділіть результат на 2 і помножте його на 0.2, щоб отримати відсоток від доходу сім’ї. Помножте відсоток на суму доходу сім’ї, щоб отримати обов’язкову частину платежу. Гроші, які залишаться після сплати обов’язкової частини і є субсидія, котру відшкодують з державних грошей.

Приклад: батько отримує дохід 10 000 грн/міс, мати – 8 000 грн/міс, син – 5 000 грн/міс, а дочка не заробляє нічого. Тоді ми можемо розрахувати обов’язкову частину платежу так: сума доходу сім’ї (10 000 + 8 000 + 5 000 + 0 = 23 000 грн/міс); кількість членів сім’ї – 4; дохід на одну особу (23 000 / 4 = 5 750 грн/міс). Прожитковий мінімум на одну особу на 1 січня 2023 року становить 2 189 грн/міс. Отже відсоток від доходу сім’ї дорівнюватиме (5 750 / 2 189) / 2 * 0.2 = 0.26. Обов’язкова частина платежу становитиме 0.26 * 23 000 = 5 980 грн/міс. Отже, ця сім’я повинна платити не менше 5 980 грн/міс за житло і паливо, щоб мати право на субсидію.

 

Щоби дізнатися, чи нарахована вам субсидія та у якій кількості, необхідно перейти на портал Мінсоцполітики:

зайдіть на державний портал subsidii.ioc.gov.ua;

1.     введіть свої особисті дані – область, місто, вулицю, номер будинку і квартири. ...

2.     підтвердьте, що ви не робот, і натисніть кнопку Шукати.

 Джерело:https://biz.nv.ua/ukr/economics/zhitlovi-subsidiji-2023-yak-i-komu-narahovuvatimut-pilgu-cogo-opalyuvalnogo-sezonu-50353731.html