четвер, 3 грудня 2015 р.

3 грудня - Міжнародний день інвалідів



Третього грудня весь світ вшановує людей з обмеженими можливостями. Серед них є видатні спортсмени, митці, політики. І відділ абонемента ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка  не міг лишитися осторонь цієї події. Протягом років абонемент опікується мешканцями місцевого геріатричного пансіонату. І в цей знаменний день працівники відділу відвідали своїх давніх друзів-підопічних, і подарували до їх бібліотеки невелику частину сучасних книг, провели бесіду на тему «Ріки добра починаються з джерел милосердя», та бібліографічний огляд «По сторінках забутих книг».
Багато мешканців геріатричного пансіонату є активними користувачами відділу абонемента, завжди нетерпляче чекають приїзду бібліотекарів, радо спілкуються з ними, як про літературні новинки так і про життєві питання. Спілкування давно вже вийшло за межі формального і стало по справжньому теплим та дружнім.  


середу, 2 грудня 2015 р.

17 доказів того, що фініки потрібні всім

Фініки - плоди особливого виду пальм. Вони потрапляють до нас у вигляді сухофруктів і є дуже корисним продуктом майже для всіх людей.
Відразу обмовимося, при всій корисності фініків, для більшості людей, людям з цукровим діабетом і ожирінням потрібно вживати їх вельми обмежено. Хоча в кожному разі - фініки - найкраща заміна цукерок для ласунів, які не в силах відмовитися від солодкого. І це одне з перших доказів того, що фініки потрібні дуже багатьом.
Про користь фініків: 

1. Фініки зміцнюють серце, покращують роботу всієї серцево-судинної системи. 
2. Містять ці плоди і речовину, що стимулює вироблення окситоцину. Тому вони корисні для поліпшення родової діяльності, відновлення після пологів. 
3. Є думка, яку іноді називають легендою, що людина може прожити кілька місяців на фініках і воді. Їх ще називають "хлібом пустелі". У 100 г фініків - 300 ккалорій.4. У фініках міститься п`ятнадцять мінералів і солей, більше двох десятків амінокислот, вуглеводи, вітаміни А, С, В, ніацин, пантотенова кислота ... Вони дуже поживні і дійсно можуть здорово урізноманітнити раціон навіть якщо вживати їх у невеликій кількості.
4. Фініки підвищують імунітет, покращують загальну опорність організму, корисні при застудах і частих ГРВІ у дітей і дорослих.

 5. Їх не обробляють сірчаною кислотою, що часто трапляється з іншими сухофруктами, тому немає привнесеного ззовні шкоди.
 6. Якщо з'їдати 10-15 фініків в проміжках між прийомами їжі можна поліпшити травлення, вивести зайву рідину, прискорити обмін речовин і, в підсумку, схуднути. І це все незважаючи на підвищену калорійність фініків і їх підвищену солодкість. 
7. Фініки допомагають і від кашлю. Їх, подібно інжиру, можна запарювати або заварювати в молоці (якщо немає рясних мокрот, адже молоко в таких умовах не можна) або просто їсти натщесерце, щоб заспокоїти кашель і допомогти відходженню слизу.
8. Фініки допомагають підтримувати настрій в нормальному стані, бути в тонусі і навіть, при регулярному профілактичному вживанні, знижує ймовірність депресії. А як сезонний продукт осені та зими - фініки і зовсім незамінні.
9. Фініки допомагають поліпшити стан шкіри, волосся, зубів і нігтів. Взагалі, це чудовий плід для збереження молодості і краси.

10. Плоди допомагають відновитися після серйозних хвороб, зміцнити організм, зменшити частоту простудних захворювань. 
11. Гарні фініки при перевтомі і фізичної втоми, тому чудово підходять як перекушування всім, хто багато трудиться. 
12. Фініки, незважаючи на певні обмеження, все-таки можна їсти при цукровому діабеті (обмеження вибирає кожен хворий собі сам, враховуючи, що було з'їдено до цього, враховуючи кількість ХЕ - хлібних одиниць) 
13. Є дані, що регулярне вживання фініків знижує ризик ракових захворювань. 
14. У мусульманському світі фініки є священною їжею. Її приймають як дар згори і постійно дають дітям. 
15. Завдяки великій кількості вітаміну А фініки допомагають зменшити ризик виникнення проблем із зором. 
16. Фінік корисний для профілактики захворювань печінки. 
17. Плоди допомагають роботі мозку, функціонуванню всієї нервової системи. Корисні в період іспитів і сесій, так чудово стимулюють мозкову діяльність, покращують пам'ять і підвищують концентрацію уваги.

Гейхера: парад краси

Гейхера - ідеальний компаньйон для більш яскравих партнерів і знахідка для будь-якої  горшечної композиції. І все це завдяки листю, які в процесі вегетації можуть багаторазово міняти відтінок. Це відмінний вибір, адже ця красуня не доставляє особливого клопоту. Боятися навали слимаків не варто, та й сонячних місць не завжди потрібно уникати, адже багато гейхер при достатній вологості грунту цілком можуть рости і на сонці. І влітку і восени ці рослини складуть прекрасну компанію будь-яким садовим мешканцям. 
Це та багато цікавого про таку дивовижну рослину Ви може дізнатися в журналі Мой прекрасный сад. - 2015. - №11. - С. 10-13.