вівторок, 25 липня 2017 р.

Марія Карп'юк "Дорога додому"

Марія Карп’юк -учитель і редактор за фахом, письменниця за покликанням. Переможець багатьох літературних конкурсів.

У дебютній книжці Марії Карп’юк «Дорога додому» вміщено однойменну повість та оповідання. Персонажі творів – звичайні люди, в яких прокидається те, на що вони зовсім не очікували. Чи зможуть герої впоратися із собою і чи знайдуть шлях до закамарків душі – дорогу додому?
Оповідання «Солдатику», «Мамуня з помпоном», «Модна Ліза», здається, що написані для дітей. Але багатий стильовий арсенал дає письменниці можливість торкатися будь-яких тем. Коли починаєш читати, одразу відчуваєш філософію та оригінальність написання. Твори захоплюють і зачаровують, і ти не можеш заснути й відірватися від книги до самого кінця.

Сіль: основні переваги та недоліки популярної спеції

Смак солі - один з "базових" смаків, який добре знайомий кожній людині. Ця харчова добавка настільки міцно увійшла в наш раціон, що без неї їжа здається прісною і позбавленою смаку. За рік ми з'їдаємо близько 5 кілограмів солі - потреба в цій спеції обумовлена ​​людської фізіологією, але найчастіше захоплення солоним перетворюється на справжню шкідливу звичку, змушуючи нас споживати її в набагато більших кількостях, ніж це необхідно. Дієтологи постаралися зважити всі "за" і "проти" включення солі в раціон харчування, а також спробували відповісти на найпопулярніше питання - чи так необхідно відмовлятися від солі заради користі для здоров'я? .. 
Незважаючи на те що будь-яка сіль має одне походження, різноманітність її видів вражає: ви можете придбати для своєї кухні Гімалайську сіль, ароматизовану, чорну, рожеву і навіть копчену. 
Кухонна сіль - сіль натрію - міститься в масі продуктів. Її перевага - низька ціна, її характерна ознака - чистий солоний смак без всяких сторонніх домішок. Ми можемо навіть не солити наші страви, але при цьому абсолютно непомітно для себе "добирати" таку сіль з інших джерел: різних приправ, соєвих соусів, м'яса, сиру, горіхів, томатного соку, готових перекусів і особливо фаст-фуду.
Широкий асортимент багатих натрієм продуктів змушує нас споживати сіль буквально в необмеженій кількості - саме ця безконтрольна залежність від усього солоного найбільше шкодить нашому організму (точно так само, як шкодить нам надмірне вживання алкоголю або любов до солодкого).  Для того щоб говорити про користь чи шкоду солі для нашого здоров'я, потрібно розібратися в її біологічної ролі. Кухонна сіль, вона ж - хлорид натрію, бере участь в різних процесах життєдіяльності людини. Натрій бере безпосередню участь в передачі нервових імпульсів, розподілі рідин в організмі і роботі м'язових волокон. Кожен раз, коли ми потіємо від високої температури або при інтенсивних фізичних навантаженнях, наш організм втрачає цей мікроелемент, а ми відчуваємо почуття слабкості і навіть запаморочення. Антипод натрію - калій, такий же важливий учасник основних процесів обміну. Якщо сіль затримує воду в організмі, то калій виводить її: таким чином, чим більше ми споживаємо натрію, тим більше нам потрібно калію, щоб вивести надлишки солі з організму. Правильне співвідношення натрію і калію в організмі нормалізує водний і кислотно-лужний баланс, підтримує здорову роботу серцево-судинної системи і процеси білкового, жирового і вуглеводного обмінів. Для того щоб не переборщити з солоним, необхідно включити в свій раціон продукти, багаті калієм, а також пити достатню кількість води.
Види солі 
Видів солі існує величезна безліч - від звичайної кухонної до чорної індійської і перуанської рожевої. Поговоримо про трьох найпоширеніших видах, крім кухонної. 
Кам'яна сіль - сіль, яка не зазнала очищення, тому має в своєму складі не тільки основний інгредієнт - хлорид натрію, але і інші елементи: магній, калій, кальцій, мідь і хром. Безумовно вона корисніша звичайної солі, але через великий розмір кристалів підходить далеко не для всіх страв. 
Морська сіль - як і кам'яна сіль, морська не береться такий очищенні, як кухонна, але містить, крім магнію, літій, цинк, селен і йод. Вона також корисніше кухонної і її можна порівняти з кам'яною. Для більшої користі можна чергувати вживання морської і кам'яної солі.
Йодована сіль - звичайна кухонна сіль, в яку були додані йодовмісні солі. Застосовується по всьому світу в якості профілактики йододефіцитних захворювань.


Дефіцит солі 

Багато трепетно ​​стежать за своїм харчуванням люди, начитавшись про шкоду солі, прагнуть повністю виключити її з раціону. На жаль, ця тактика з самого початку приречена на провал: сіль життєво необхідна будь-якій людині для нормального функціонування організму. Відмовляючись від солі, ви прирікаєте себе на проблеми з травною системою, постійне зневоднення, швидке вимивання з організму різних корисних мікроелементів, а також неприємне відчуття слабкості і запаморочення. Спортсмени після виснажливих тренувань в першу чергу прагнуть відновити водно-сольовий баланс - тобто, заповнити всі, що вони тільки що в великих кількостях втратили. Ізотоніки, що містять мінеральні солі, солона мінеральна вода і різні регідрон дозволяють спортсменам уникнути таких неприємних фізіологічних ефектів від дефіциту солі, як різкий занепад сил, відчуття сухості в роті і загальне погіршення самопочуття.

Зловживання солоним

"Пересіл" шкідливий для нас точно так само, як і дефіцит натрію. Любителі зловживати солоним часто страждають від набряків, викликаних затримкою рідини в організмі. Порушення роботи нирок, печінки і серцево-судинної системи - інші побічні ефекти надмірного вживання солі. Намагайтеся дотримуватися розумний баланс в продуктах, що містять натрій і калій. Для того щоб позбутися від надлишків натрію в раціоні, нашому потрібно дуже багато калію і води. Тому краще не доводити ситуацію до критичного стану і стежити за кількістю солі, яку ви споживаєте. Добова норма натрію для дорослої людини, що не піддається високих фізичних навантажень, становить близько 15 грамів кухонної солі. Якщо ви не в захваті від того, що просте додавання солі в готові страви перетвориться на суцільні обмеження і підрахунки, спробуйте урізноманітнити свій раціон іншими продуктами, що містять натрій: це можуть бути, наприклад, помідори, морська капуста, риба, сири, селера.

Здорове харчування 

Отже, ми з'ясували, що сіль не тільки не є небезпечною, а навпаки, абсолютно необхідна для життєдіяльності людини і нормальної роботи обмінних процесів організму. Єдина складність, незмінно виникає на шляху до здорового харчування - питання кількості.Намагайтеся дотримуватися універсального золотого правила "все добре в міру". Не змушуйте свій організм відчувати стрес через дефіцит натрію і не перевантажуйте його незліченними солоними продуктами.Пийте достатню кількість рідини і пробуйте поєднувати продукти, багаті натрієм і калієм, в одних стравах: ідеальними варіантами можуть стати, наприклад, стручкова квасоля з мигдалем, рис із солодким перцем і квасолею, салат із брюссельської капусти з картоплею і навіть смузі зі шпинатом і селерою .Джерело: http://healthinfo.ua/