четвер, 26 березня 2015 р.

Боремося з гіпертонією

Ви сильно помиляєтеся, якщо думаєте, що гіпеторнія (або схильність до підвищення тиску) - це проблема виключно людей після 40 років.Тиск може підвищуватися навіть у дітей в підлітковому віці і проблема ця вельми неприємна.Якщо верхній тиск вищий, ніж 120 - значить, ви теж схильні до гіпертонії і вам варто взяти до уваги наступні рекомендації:
 1. Більше рухайтеся 
Фахівці стверджують, що 30 хвилин фізичних вправ в день допомагають знизити тиск: на 3-5 ділень верхній тиск і на 2-3 поділу - нижнє. 
2. Стійте під контрастним душем 
Контрастний душ тренує судини і підтримує їх у тонусі. 
3. Їжте менше солі 
Слід вживати не більше 3-5 г солі в день - це приблизно половина чайної ложечки. Сіль містить багато натрію, а натрій, затримуючи воду в організмі, приводить до підвищення тиску. 
4. Їжте продукти, багаті калієм і антиоксидантами 
До таких відносяться банани, печена картопля з шкіркою, курага, абрикоси. Антиоксидантами багаті, як правило, овочі і фрукти яскравого кольору - буряк, чорноплідна горобина, темні сорти винограду, калина, чорниця, болгарський перець, морква. Тому включите ці продукти в свій раціон.
 5. Відмовтеся від куріння і надлишку алкоголя
Куріння може призвести як до тимчасових сплесків підвищення тиску, так і до плавно переходить в хронічну форму. Особливо, якщо паління супроводжують такі фактори як алкоголь і відсутність фізичного навантаження.Так вживання більше 2 келихів вина значно збільшує ризик гіпертонії як у чоловіків, так і у жінок. В той же час, сухе вино, розведене водою, навпаки, здатне нормалізувати тиск. Але для цього його слід вживати в пропорції 2 частини вина і 1 частина води або 50:50. 50-150 мл - безпечна порція і, звичайно ж, пити потрібно не кожен день.
 6. Починайте худнути
 Дослідження показали, що зайва вага змушує серце працювати більш інтенсивно. Така додаткове навантаження на серце може стати причиною гіпертонії. Схуднення ж, навпаки, полегшує роботу серця і судин.
 
7. Пийте менше кави

 Кофеїн може викликати короткострокові сплески артеріального тиску, навіть у людей без гіпертонії. Якщо ж ви страждаєте високим тиском, то від кави краще відмовитися. В крайньому випадку пийте каву без кофеїну - максимум однієї чашки і в першій половині дня....