вівторок, 17 серпня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 


Я не умру від смерті – я умру від життя.

 

Михайль Семенко

 

Зверненням до постаті видатного українського поета-шукача Михайля Семенка ми зобов’язані письменникові, літературознавцю Сергієві Жадану. Саме він написав кандидатську дисертацію про Семенка, а потім з’явився в кінострічці Олеся Саніна «Поводир» в образі Михайля Семенка.

Цікаві факти із життя поета, його знайомство з видатними постатями того часу, арешт і перебування в катівнях НКВС – про все це можливо дізнатися з книги Ростислава Коломійця «Михайль Семенко».

 


821.09(477)

С30

Коломієць Р. Г. Михайль Семенко [Текст] / Ростислав Коломієць. – Харків : Фоліо, 2019. – 121 с.

Михайль Семенко (1892–1937), основоположник і теоретик українського футуризму, поет, філософ, скрипаль, був трагічною і надзвичайно яскравою особистістю української літератури, невиправдано забутою в часи «соціалістичного реалізму». Все переплелося в його житті і творчості: революція як всесвітній переворот, революція як переоцінка художніх цінностей українського мистецтва, безкінечний пошук нового, незвіданого – як прорив українського мистецтва до європейського культурного простору. Епатажна людина, урбаніст, футурист, Михайль Семенко, як і більшість талановитих митців покоління Розстріляного Відродження, був звинувачений в активній «контрреволюційній діяльності» і страчений на Соловках.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар