понеділок, 18 березня 2019 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка


Лис, В. С.    І прибуде суддя : роман / Володимир Лис. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 235  с.

Знайомство зі Старою Вишнею в молодого випускника юрфаку Георгія виявилося моторошним. На його руках померла провідниця потяга Людмила. Незабаром знаходять задушеною дівчину Нілу. Георгій відчуває: в Старій Вишні коїться щось дивне й жахливе. Останньою краплею стає раптове самогубство судді, після чого містечко поринає в темну круговерть. Але прибуває новий суддя. Ним стає сам Георгій. Він одержимий майже маніакальною жагою справедливості, бажанням нещадно карати винних та нарешті розплутати цю темну історію. Однак чи має право виносити вирок той, хто сам мусить бути покараний? Адже він знає, що також винен…

Рябчук, М. Ю.    До Чаплі на уродини та інші львівські оповідання / Микола Рябчук. - Львів : Піраміда, 2017. - 225 c.

До цієї книги оповідань Миколи Рябчука, одного з чільних представників українського прозового андеґраунду 70-х рр. XX ст., ввійшли найкращі твори його львівського періоду. Наше видання не в останню чергу зумовлене тим, що й досі належно не оцінено художнє новаторство Рябчука-прозаїка, творам якого притаманні абсурдизм і парадоксальність, сюрреалістичність і вишукана іронічність, які тісно поєднуються з гарячим співчуттям, затамованою ліричністю й легкою меланхолійністю. У центрі його оповідань зображено трагедії маленької людини у тоталітарному суспільстві, які залишаються актуальними й для нашого часу.
 

Чапай, А.    Авантюра XL : збірка / Артем Чапай. - Київ : Vivat, 2017. – 348 с.

«Авантюра» — це півтора року реальних мандрів автостопом, без грошей, без плану й деколи без необхідних документів. Кинувши роботу й навчання, український студент їде «дизелями до Нью-Йорка», а далі, заробляючи на дорогу під час подорожі, проїжджає Мексикою, Кубою, Белізом, Ґватемалою, Гондурасом, Сальвадором, Нікараґуа. Він знайомиться з десятками чудових людей, знаходить близьких друзів, завдяки дорозі по-новому розуміє світ, та й самого себе. В «Авантюрі» є класичні sex, drugs, rock’n’roll, а написано її в експериментальному стилі, з відчутним впливом інтернету й молодіжного сленгу.
 

Шутко, О. Є.     Хатідже Турхан : іст. роман : кн. 2 : Султана-українка на османському престолі / Олександра Шутко. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, - 2018. – 396 c.

Матір’ю одного з нащадків славнозвісної Роксолани стала українка з Поділля – Надія, яка в гаремі султана Ібрагіма Божевільного отримала ім’я Хатідже Турхан. Вона жила в буремні роки середини XVII століття, насичені повстаннями у провінціях Османської імперії, бунтами яничарів у Константинополі. На жаль, постать цієї султани маловідома в Україні.
   Другий том присвячено рокам володарювання цієї султани в Османській імперії. Адже після страти свекрухи — великої валіде Кьосем — Хатідже Турхан стала регентом неповнолітнього сина — султана Мехмеда ІV і фактично керувала державою османів. За участі Хатідже Турхан відбувалися не лише державні призначення, а й аудієнції у султана послів з Азії, Африки та Європи. Велику увагу вона приділяла польсько-українським відносинам. Саме за її регентування гетьман Богдан Хмельницький отримав османський протекторат. Утім, невдовзі він перейшов на бік московитів. Але навіть це не зіпсувало його "дружбу" з османами.


Яценко, П.    Нечуй. Немов. Небач : засновано на реальних подіях і біографії Івана Нечуя-Левицького : кінороман / Петро Яценко. - Львів : Піраміда, 2017. – 143 с.

Кохання, зрада та боротьба одного з найзагадковіших письменників ХІХ століття Івана Нечуя-Левицького в епоху досконалих механізмів та потужних парових машин.
Реконструйована біографія Нечуй-Левицького занурить у не такі далекі, але надзвичайно захопливі часи завдяки призабутому жанру "кінороману". А читачі, яким полюбилася епічна "Львівська сага", знайдуть тут декого із добре відомих героїв.

Немає коментарів:

Дописати коментар