пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

До Великодня


Великдень – родинне свято!
У неділю християнський світ відзначатиме Великдень, а це означає, що після тривалого посту на столі з’явиться  паска, розфарбовані дітками крашанки і м’ясне для чоловіків - домашні ковбаси, м’ясний рулет чи виготовлена власноруч буженина. Рецепти великодніх страв - сімейна реліквія. Їх передають з покоління в покоління.
Найвідоміший атрибут Великодня - паска. Цей високий та особливий вид хлібу недарма так люблять смакувати і дорослі і малі. Його приготування - справа не з легких. Подекуди на це витрачають цілий день.
Ще з давніх-давен господині обирали для паски найкращі продукти. В нього традиційно додають багато вершкового масла, яєць та цукру. У народі вірять: якщо кулич вийшов добрий, то і в хаті все буде в злагоді.
Попри те, що у наш час не проблема придбати готову паску, більшість українців все ж надають перевагу домашній випічці. Приготована власноруч паска смачніша та корисніша, адже виготовлена з натуральних інгредієнтів.

Сподіваємось, що ці книги стануть вам у нагоді в приготуванні святкових страв.
Доцяк, В. С.  Українська кухня [Текст] : технологія проготування страв : [підруч. для проф.-техн. училищ] / В. С. Доцяк. - Київ : Вища школа, 1995. - 549, [2] с.
         В основу книги покладено відродження української національної кухні, технології приготування давніх традиційних страв. Подано товарознавчу класифікацію овочів, грибів, риби, м'яса, птиці, описано значення їх у харчуванні людини.
Висвітлено раціональні способи кулінарної обробки продуктів, її вплив на якість готової продукції. Наведено способи і методи приготування та подавання страв, напоїв, виробів з тіста, вимоги до їхньої якості, терміни реалізації. Окремий розділ присвячено лікувальному харчуванню.
Кравецька, Леся Любомирівна. Смачний рік на тарілці [Текст] / Леся Кравецька. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 96 с.
Кожна пора року має особливий смак. Улітку ми тішимося різноманіттям фруктів та овочів, восени — ситними гарнірами й гарячими супами. Узимку чудово смакують апетитні страви з м’яса та святкова випічка, а навесні — вітамінні салати з хрумкими овочами й соки зі свіжих фруктів. Леся Кравецька ділиться найкращими рецептами з продуктів чотирьох сезонів. Тепер у березні, червні, листопаді чи січні, на Великдень, Спас, Новий рік чи Різдво ваш стіл буде яскравий, сповнений смачних і корисних страв. Традиційні весняні сирники та березовий квас, літні холодники з грибами, закуски з кабачків і солодкі ягідні десерти, теплі осінні барви в ароматному овочевому рагу та яблучній шарлотці, новорічні пряничні чоловічки — смакуйте щодня, за будь-якої погоди!
Мэй, Светлана. Вкусная Пасха. Праздник на столе [Текст] / Светлана Мэй, Маргарита Островская. - Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2019. -
С теплой весной к нам приходит долгожданный праздник Светлого Воскресенья. И каждая хозяйка знает, насколько важно вкусно и правильно приготовить традиционные пасхальные угощения. Первые и вторые блюда, из мяса и рыбы, рулеты и сочные ребрышки, закуски и салаты, всевозможные варианты куличей и пасок — в теплом кругу семьи, за богатым пасхальным столом, ломящимся от лакомств, встречайте Пасху вкусно!
Цвєк, Дарія.  На добрий вечір [Текст] : святкові рецепти / Д. Цвєк. - Івано-Франківськ : Облвидав Галичина : Журнал Перевал, 1993.
Книжка Дарії Цвек покликана зберегти багаті українські традиції, оскільки без них немає, майбутнього.Автор — відома кулінарна майстриня.

Немає коментарів:

Дописати коментар