середу, 22 квітня 2020 р.

Світ фантастики



Фантастика, як реальність
У дитинстві багато хто з вас читав науково-фантастичні розповіді і разом з героями цих оповідань переживав подорожі на Місяць, винаходив нові речі і мріяв про те, чого тоді, здавалося б, не могло бути ніколи. Минуло небагато часу і вся фантастика, з прочитаних оповідань, перетворилася в реальність. Рей Бредбері писав «Фантастика – це наша реальність доведена до абсурду».
За час існування фантастичного жанру в літературі світ побачив стільки моделей майбутнього, що складно уявити, яким воно буде насправді. Чимало вигаданих подій, зображених у багатьох книгах з часом стають реальністю. Про них можна сказати, що вони випередили час.
Невелика добірка книг про катастрофи, епідемії,  космічних  прибульців, реальні та нереальні події  завжди цікавлять  наших користувачів. Сподіваємось, що ці книги  допоможуть вам гарно провести вільний час.
Кідрук, Макс.  Бот [Текст] : роман / Макс Кідрук. - 3-тє вид. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. - 476, [1] с.
 Якби київський програміст Тимур устиг прочитати лист із попередженням від незнайомки, то не став би вбивцею мимоволі, тікаючи від хлопчиків-ботів із кривавими очима. Не він випустив джина з пляшки в чилійській пустелі, та й узагалі не дуже знався на нанотехнологіях і заборонених експериментах над людьми... Просто, коли ти вмієш дуже добре виконувати свою роботу, чекай, що хтось неодмінно тебе використає. І ти виявиш у собі те, про що досі не здогадувався…
Кінг, Стівен. Протистояння [Текст] : роман. Т. 1 / С. Кінг ; [пер. з англ. : С. Крикуна, Г. Яновської]. - Пов. розшир. вид. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 572, [1] с.
Протистоянняпостапокаліптичний роман Стівена Кінга, який розповідає про пандемію, що вбила практично все населення світу, і про протистояння небагатьох вцілілих після її припинення. Написаний за мотивами його ж раннього оповідання «Нічний прибій» (англ. Night Surf), опублікованого в збірнику «Нічна зміна». Отримав високу оцінку критиків, вважається одним із найкращих романів письменника[1].
Крайтон, Майкл.Парк Юрського періоду [Текст] : [роман] / Майкл Крайтон ; [пер. з агл. Романа Клочка]. - Київ : КМБУКС, 2017. - 543 с.
Вчені винайшли унікальну технологію відновлення та клонування ДНК динозаврів. Нарешті здійснилися найбентежніші фантазії людства. Чудові й таємничі створіння, вимерлі вічність тому, знов заселили Парк юрського періоду, і незабаром подивитися на них матиме змогу будь-хто на світі. Аж тут відбувається неочікуваний збій... У романі «Парк юрського періоду» Майкл Крайтон поєднує свій заворожливий талант і науковий підхід, щоб створити один з найцікавіших технотрилерів.

Крайтон, Майкл.  Загублений світ [Текст] / Майкл Крайтон ; [пер. з англ. Романа Клочка]. - Київ : КМ-БУКС, 2018. - 511 с.  Сарамаго, Жозе. 
Минуло шість років відтоді, як у Парку юрського періоду вибухнула катастрофа, шість років відтоді, як розбилися мрії людства поєднати науку й фантазію. Динозаври знищені, парк зруйновано, острів зачинено для відвідувачів. Але не вщухають плітки, що комусь таки вдалося вижити... Це захопливе продовження «Парку Юрського періоду» повертає читача в неймовірний світ динозаврів.

Орвелл, Джордж. 1984 [Текст] : роман / Джордж Орвелл ; пер. з англ. Віктор Шовкун ; [авт. післямови О. Жупанський]. - Київ : Видавництво Жупанського, 2018. - 311 с.
«1984» (відомий також під назвою «Тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий») — антиутопія англійського письменника Джорджа Орвелла, написана 1948 року. Роман розповідає історію Вінстона Сміта і його деградації під впливом  тоталітарної держави, в якій він живе. Є найвідомішою і найцитованішою антиутопією у літературі і стоїть в одному ряду з «Прекрасним новим світом» (англ. Brave new world) Олдоса Гакслі і «451° за Фаренгейтом» Рея Бредбері.
Сарамаго, Жозе  Сліпота [Текст] : роман / Жозе Сарамаго ; [пер. з португ. В. Й. Шовкуна]. - Харків : Фоліо, 2013. - 441, [1] с. -
Сліпота» — це історія про те, як в одному безіменному мегаполісі люди раптом всі осліпли, крім однієї жінки, і до чого це призвело. Це алегорія про людське життя — безжально-іронічна, приголом шливо-страшна і до сліз прониклива. І все ж вона вселяє впевненість, що людина спроможна все подолати, і після прочитання цієї книги, за визнанням численних читачів, хочеться дивитися на світ широко відкритими очима і просто — жити. Тому що нічого важливішого за це й бути не може.

Стругацький, Аркадій Натанович.  Малюк [Текст] ; Пікнік на узбіччі ; Хлопець із пекла : повісті / Аркадій Стругацкий, Борис Стругацький ; пер. з рос. [Анатолія Сагана]. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан ; Київ : Веселка, 2007. - 363, [2] с.


Сюжет твору "Пікнік на узбіччі" розгортається на Землі через тридцять років після появи невідомих прибульців. Деякі учені роблять дотепне припущення щодо мети інопланетного візиту — мовляв, це був такий собі пікнічок на узбіччі міжгалактичних трас. Усі залишки "сміття", яке залишили прибульці, стають предметом полювання і пошуків, дослідів і нещасть.

Толкін, Джон Роналд Руел. Володар Перснів [Текст] : трилогія : [для мол. та серед. шк. віку]. Ч. 2. Дві твердині / Джон Роналд Руел Толкін ; з англ. пер. Олександр Мокровольський. - Київ : Школа, 2002. - 271 с.
Величний твір Дж. P. P. Толкіна поєднує у собі героїчну романтику і наукову фантастику. Це захопливий пригодницький роман і, водночас, сповнена глибокої мудрості книга. Почергово то комічна й домашня, то епічна, а подекуди навіть страхітлива оповідь переходить через нескінченні зміни чудово описаних сцен і характерів. Основою цієї історії є боротьба за Перстень Влади, що випадково потрапив до рук гобіта Більбо Торбина. Саме цього Персня бракує Темному Володареві для того, щоби завоювати увесь світ. Тепер небезпечні пригоди випадають на долю Фродо Торбина, бо йому довірено цей Перстень. Він мусить залишити свій дім і вирушити у небезпечну мандрівку просторами Середзем’я аж до Судної Гори, що розташована в осерді володінь Темного Володаря. Саме там він має знищити Перстень і завадити втіленню лихого задуму.


1 коментар: