середу, 20 березня 2019 р.


20 березня в рамках роботи Центру по обслуговуванню людей з особливими потребами  «Долати перешкоди разом» та при підтримці відділу  мистецтв, було проведено зустріч з фотохудожником Гузьом  Олексієм Тихоновичем.  20 березня  йому   виповнилось 92 роки. Зараз він перебуває у геріатричному пансіонаті.  Привітати іменинника прийшли друзі та шанувальники його творчості. Щирі вітання висловили: директор ОУНБ ім. В. Г. Короленка Аліференко  І. М., завідуюча відділу мистецтв Поліщук Л. М., чернігівська поетеса, художниця, член аматорського об`єднання художників «Деснянська палітра»  Тетяна Тимошенко, фотохудожники Юрій Хромушин, Василь Катіман. Зустріч пройшла  у теплій та дружній  атмосфері.


Автор: Лаврентьєва Н. Б.
 



понеділок, 18 березня 2019 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка


Белль, Г.    Груповий портрет з дамою : роман / Генріх Белль ; [пер. з нім. Євгена Поповича та Юрія Лісняка]. - Івано-Франківськ : Вавилонська бібліотека, 2017. - 367 с.

Генріх Белль перший німецький письменник, який отримав Нобелівську премію після Другої Світової Війни. Саме тема пам’яті про війну стала для Белля визначальною. Героями його романів є люди, на долю яких невиправно вплинула ця одна з най глобальніших подій ХХ століття.
«Груповий портрет з дамою» також торкається теми війни та поствоєнного досвіду. Проте визначальним для роману є історія особистості, у цьому випадку історія жінки. Головну героїню звуть Лені Пфайфер. Уже з першого речення ви дізнаєтесь про її вік, зріст, колір очей та волосся. Та це лише зовнішні ознаки. Щоб насправді пізнати Лені, потрібно більше часу, більше слів. Малюючи її портрет, автор проводить своєрідне журналістське розслідування: він спілкується з друзями і колегами Лені, з її сусідами і ворогами. Кожен із них додає нові штрихи до образу цієї жінки. Так твориться роман епічне полотно. Адже історія Лені це не лише біографія однієї людини, а життєпис цілої нації, країни, епохи. Ви побачите довоєнну Німеччину, Німеччину часів Другої світової і повоєнну. Це роман про покоління, які пройшли крізь найтяжчі роки ХХ століття, про людей, що живуть у непростий час, у дивний і дивовижний час.

Буковскі, Ч.    Жінки : роман / Чарльз Буковскі ; [пер. з англ. Б. Превіра]. - Київ : КМБУКС, 2018. - 381 c.

Невиправний пияк Генрі Чинаскі народився не для життя, а для виживання. Десятки років змарнувавши на безперспективній і низькооплачуваній роботі, всі заробітки з якої він спускав на випивку та жінок. Зненацька його життя перетворюється на життя справжньої рок-зірки!   

Вербер, Б.    Імперія ангелів : роман / Бернар Вербер ; пер. з фр. Зої Борисюк. - Львів : Terra Incognita, 2018. - 339 с.

"У чому полягає робота ангела? Чи можна вплинути на людський вибір? Чи можна зробити людину щасливою? Чи є межа на шляху пізнання? Другий роман циклу захопливо і з легким гумором, перемежовуючи сюжетні перипетії з езотеричними знаннями та науковими даними, описує світ ангелів. Тут Мікаелю, знайомому читачам з першого роману циклу – "Танатонавти", доведеться випробувати на собі роль ангела-охоронця, що, втім, не завадить йому продовжити справу дослідника духовних світів, розпочату ще в земному житті.
   
Голден, А.     Мемуари гейші : роман / Артур Ґолден ; [пер. з англ. Дар'ї Островської]. - 2-ге вид. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 558 с.

Дівчинка із бідної японської сім’ї Нітта Саюрі, рятуючись від злиднів, потрапила до світу гейш. Тоді вона не могла й подумати, що колись її назвуть найвідомішою гейшою ХХ століття. Її шлях буде важким і довгим, повним безнадійних розчарувань і романтичних почуттів. Вона нікому не розповідатиме про своє життя, а тим більше — про дитинство, проведене у маленькому містечку Йороідо на узбережжі Японського моря, бо ж людям подобається легенда про те, що і її мама, і бабуся були гейшами…
Саюрі порине у цей закритий від сторонніх очей світ з головою, зазнає і страшних страждань, і чарівної насолоди, вона зустріне людей, які дуже вплинуть на її життя, а, може, і подарують справжнє кохання…

Джентрі, Е.    Чужа : роман / Емі Джентрі ; [пер. з англ. О. Татаренко]. - Харків : Фабула, 2018. - 317 с.

«Чужа» — дебютний роман Емі Джентрі, що побачив світ у США 2016 року. Цей вражаючий трилер з елементами психоделіки — не стільки про злочин, як про тяжкі пошуки істини, відчай і подолання сумнівів. Вісім років тому Джулію, тринадцятирічну доньку Анни, викрав невідомий. Усі спроби розшукати дівчинку були марні, та одного вечора лунає дзвінок у двері, і на порозі з’являється майже доросла Джулія. Здавалося б — кошмар позаду, залишається радіти дивовижному порятунку. Але Джулія поводиться так дивно, що врешті-решт у Анни виникає підозра, що ця дівчина — не її донька. Та якщо вона має рацію, що за цим стоїть?

Морсбах, П.      І раптом вже вечір : роман / Петра Морсбах ; пер. з нім. Людмила Нор. - Чернівці : Книги - XXI, 2018. - 614 c.

«І раптом вже вечір» – це історія життя попівської доньки Люсі, яка прагне бути щасливою. Вона шукає порятунку в коханні, однак ‒ можливо, саме тому – залишається здебільшого покинутою сама на себе. До того ж життєві обставини – нелегкі: як і решта її співвітчизників, Люся борсається у в’язкому болоті абсурдної, ригідної системи, що впливає на найінтимніші сфери приватного життя; потрапляє у жорна ідеології, якою, втім, без надмірних сумнівів і застережень намагається послуговуватись. Вона робить помилки, витрачає безліч зусиль, зустрічає інших людей, що також борються – з обставинами й одне з одним; врешті, в підсумку залишаються понівечені долі, життя, країна. Роман, події якого розгортаються в Ленінграді/Cанкт-Петербурзі, – це грандіозна, воістину толстовського масштабу панорама «vitae sovjeticae», 70 років історії Радянської імперії, втіленої в одній жіночій долі. Цей протокол занепаду – рідкісна для західної літератури спроба художнього осмислення гуманітарної трагедії, спричиненої тоталітаризмом, але й водночас історія невтомного духу боротьби, мужності й гумору, любові і дружби – захоплива, дотепна, жахлива, неймовірна історія російської матінки Кураж. Першорядний взірець великої літератури про «маленьку людину», де серед строкатої імперської поліфонії чи не вперше звучить – виразний і трагічний – український голос.