понеділок, 23 вересня 2019 р.

Бібліотеки України святкують День народження


30 вересня — найчитабельніший день року, адже в 1998 році Президент України підписав Указ, яким затвердив Всеукраїнський день бібліотек.
Декому здається, що в бібліотеці зможе працювати будь-хто, що професія бібліотекаря полягає лише в тому, аби взяти з полиці книжку і видати її читачеві. Такі люди щиро дивуються, коли дізнаються, що бібліотечна професія вимагає значних знань. Насамперед, бібліотекар – це справжній психолог, який має знаходити контакт з читачами, адже кожен відвідувач бібліотеки своєрідна особистість зі своїми поглядами, характером, вимогами й потребами.
Сьогодні працювати в бібліотеці дуже цікаво, адже бібліотечна професія знаходиться в тій точці людського буття, в якій повсякденно стикаються скупість і щедрість, минуле, сьогодення і майбутнє, світ книг і світ людей. Де одне переходить в інше.
На питання «Якою я бачу сучасну бібліотеку?» хочу відповісти словами американського бібліотекознавця Мелвіла Д’юї: «Якщо стара книгозбірня була джерелом, до якого йшли всі спраглі знань, то нова – це водогін, що розносить живильну вологу по домівках».
Сучасна бібліотека – це комфортний центр, обладнаний новою технікою; центр, який має безліч ресурсів для робочих та повсякденних справ, дозвілля всієї родини; місце, де можна поспілкуватися з друзями, провести ділову зустріч. Сучасна бібліотека – це інтернет, книги, музика, цікаві події, креативні заходи, головне джерело інтелекту. Сучасна бібліотека повинна вижити й довести, що вона необхідна суспільству.
Зі святом, рідна бібліотеко! Зі святом, дорогі колеги та шанувальники книг!