понеділок, 29 лютого 2016 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка

    Матічин, Ярослава.
    Шляхами Первозванного [Текст] : [роман] / Ярослава Матічин. - Львів : Піраміда, 2014. - 443, [2] с. : іл. 

Роман присвячено далеким подіям, які відбувались на теренах праслов’янських земель. Авторка робить екскурс в історію Криму і ключовим моментом є християнізація цього регіону апостолом Андрієм Первозванним. Завісу в минуле відкриває для читача археолог Андрій, який присвячує своє життя пошукам істини. Життя родини (предків і, власне, самого Андрія з його дружиною та дітьми) тісно переплітається з подіями, які відбувались і відбуваються по нинішній день в Україні. Радощі й труднощі, любов і зрада, вірне кохання, перевірене випробуваннями, романтика і проза сьогодення. В книжці яскраво описані міста Болгарії й Італії, особливий акцент – Стамбул-Константинополь як місто-колиска православ’я, яке апостол Андрій посвятив великій місії. Це книжка – мандрівка, яка дає змогу думками полинути і в сиву давнину, й осмислювати сумні події, в яких нині перебуває Україна.

    Москалець, Костянтин.
    Досвід коронації [Текст] : вибрані твори : роман, повість, оповідання, есеї / Костянтин Москалець. - Львів : Піраміда, 2009. - 217, [1] с. - (Приватна колекція). 

Українському читачеві вперше пропонується найповніший прозовий доробок Костянтина Москальця – справжнього майстра сучасної української літератури. До книги ввійшли найкращі його твори – роман "Вечірній мед", повість "Досвід коронації" і знамениті оповідання та есеї "Споглядання черешні", "Дев’ять концертів", "Сполохи" і "Нові сполохи", "Людина на крижині" та "Місяць милування місяцем".


    Мусіхіна, Лілія Іванівна.
    Звичайник [Текст] : старосвітський роман / Лілія Мусіхіна. - Київ : Дуліби, 2014. - 255 с. : іл. - (Серія "4 Е"). 

Лілія Мусіхіна – автор нон-фікшн бестселеру «Магія українців очима очевидців» та низки етнографічних популярних видань, позаштатний кореспондент «National Geographic Ukraine», фанатичний мандрівник старими українськими селами, якому довіряють свої таємниці знахарі та мольфари, – уперше спробувала себе в художній літературі.
«Звичайник» зайняв 4 місце на Всеукраїнському літературному конкурсі «Коронація слова» 2014-го року в номінації «романи». Редакція видавництва визначила жанр твору як старосвітський роман, в центрі сюжету – кобзар Мартин, його поводир – Устимко та «приблудний» незнайомець на прізвисько Амфібрахій, який виявився  Іваном Мазепою…


   
Рудневич, Марко.
    Я з Небесної Сотні [Текст] : повість / Марко Рудневич. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. - 181, 192 зустрич. паг. - (Доросла серія). 

Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.
Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...

    Скрипник, Олексадр.
    Особлива територія [Текст] : [роман] / Олександр Скрипник. - Київ : Ярославів Вал, 2013. - 434 с. : фот. 

В основі драматичного сюжету, сповненого несподіваних поворотів і хитросплетінь,- реальні епізоди з біографії розвідника-нелегала, народженого в Україні, в одному з німецьких поселень поблизу Мелітополя. За неймовірним збігом обставин і ретельно відпрацьованою легендою розвідник став власником спадщини на Заході й буцімто родичем багатого німецького промисловця. А далі розпочалася велика і небезпечна гра завдовжки в 17 років..."


    Талан, Світлана Олегівна.
    Оголений нерв [Текст] : роман / Світлана Талан. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 338, [2] с.

Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв`язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами...
Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка — вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах..

«У кожній душі Кобзаря живе могуття України»



Для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас – та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике і вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з її буттям продовжується нею, вбираючи в себе нові дні і новий досвід народу, відзначаючись на нові болі і думи, стаючи до нових скрижалів долі. Він росте і розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічнім шляху до Шевченка.
Доторкнутися душею до Шевченкового слова, ще і ще ближче пізнати творця дає можливість книжково-ілюстративна  виставка «У кожній душі Кобзаря живе могуття України», яка представлена у відділі абонемента з 2 по 13 березня.
Зі сторінок книжок, представлених на виставці постає постать маловідомого Тараса, не просто геніального поета, а передусім людини, яка любила життя у всіх його проявах, яка страждала від несправедливості, яка так хотіла щастя і яка, зрештою, була такою нещасливою…