четвер, 12 серпня 2021 р.

До 30-річчя Незалежності України

 


«Театр у принципі – тайна, та феномен Леся Курбаса – загадка, й досі не розгадана українськими театрознавцями, культурологами, істориками. Українці сьогодні з повним правом пишаються реформатором вітчизняної сцени Лесем Курбасом». - розпочинає свою розповідь про Леся Курбаса автор книги  Ігор Коляда.


792(477)
   К 93
 
Коломієць, Ростислав Григорович.   Лесь Курбас [Текст] / Ростислав Коломієць. - Харків : Фоліо, 2020. - 119, [2] c.

Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса, ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем, пророком-інтуїтом. «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання — режисер, театральний історик і критик, педагог, перекладач Р. Г. Коломієць, доктор філософії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор. Ця книжка — остання робота автора у циклі видань «Вибрані сторінки сучасного театру», присвячених творчості провідних театрів, видатних акторів і режисерів.

середу, 11 серпня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 

 


Основоположник української класичної музики Микола Лисенко залишив свій важливий внесок в історію української культури. Книга Ігоря Коляди «Микола Лисенко» продовжує галерею портретів видатних українців, які стали гордістю нашої держави.


78(477)
   Л63
Коляда, Ігор АнатолійовичМикола Лисенко [Текст] / Ігор Коляда, Юлія Коляда, Сергій Вергун. - Харків : Фоліо, 2019. - 125 с.

Видатний піаніст, хоровий диригент, композитор Микола Лисенко (1842—1912) здобув блискучу освіту — закінчив природознавчий факультет Київського університету, потім захистив кандидатську дисертацію з біології, і йому пророкували блискучу кар'єру вченого. Але він обрав собі інший шлях, пов'язавши своє життя з музикою. Після навчання в Лейпцизькій консерваторії (клас фортепіано) Лисенко став піаністом-віртуозом. Він вчився у Римського-Корсакова в Петербурзькій консерваторії, однак усе своє життя присвятив пропагуванню саме української музики.

вівторок, 10 серпня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 


«Моя національність усім відома: я її ніколи не змінювала і ніколи й ніде не зміню, хоч підлесливість та видавання себе кимось іншим іноді приносить користь».

Соломія Крушельницька

Продовжує серію портретів «Знамениті українці» книга про Соломію Крушельницьку – зірку оперної сцени, видатну українську співачку, якій аплодував увесь світ.


782(477)

К 84

Коляда І. А. Соломія Крушельницька [Текст] / Ігор Коляда. – Харків : Фоліо, 2019. – 119, [2] c.

Соломія Крушельницька (1872–1952) – видатна українка, яка прославилася на весь світ завдяки своєму оперному співу, адже її сопрано справляло гіпнотичний ефект на слухачів. Майбутня зірка, що народилась у селі Білявинці на Тернопільщині, вже за п’ять років після початку виступів домоглася загального визнання власного таланту і ще за життя здобула титул найвидатнішої співачки світу, звання вагнерівської примадонни ХХ століття. Співати на одній сцені з уродженкою маленького українського села вважали за велику честь імениті тогочасні виконавці. І хоча талановита українка володіла вісьмома мовами, багато подорожувала, але українські пісні завжди виконувала в оригіналі й ніколи не забувала про Батьківщину.