вівторок, 12 січня 2021 р.

Книга про любов до читання не зважаючи на жодні випробування

 


Клуб любителів книжок та пирогів із картопляного лушпиння

Нещодавно до відділу абонемента надійшли нові книги. Серед них  до вашої уваги роман Мері Енн Шаффер «Клуб любителів книжок та пирогів із картопляного лушпиння».

  Мері Енн Шаффер бібліотекар, редактор, продавчиня  книжок, письменниця, у своєму житті написала всього  один роман, але він вийшов уже посмертно. І це найтрагічніша історія, пов’язана з цим твором, бо сама книга сповнена гумору, ніжності й любові. Роман із незвично довгою назвою побачив світ у 2008 році й був


тепло прийнятий читачами. Епістолярний стиль і легкість оповіді швидко зробили книжку бестселером. У «Клубі» немає скандалів, величезних драм чи гойдалкоподібного сюжету — він бадьорить дух, і це вирізняє його з-поміж безлічі історій, що давлять власним драматизмом.

У перші повоєнні роки письменниці Джулієт зовсім не хочеться писати про нещодавні жахіття, а інші теми видаються недоречними. Ситуацію рятує лист від незнайомця, який просить надіслати йому на острів книжку, бо після звільнення його міста від окупації з літературою в них негусто, а їхній клуб любителів книжок та пирогів із картопляного лушпиння потребує нових надходжень. Історія осередку, що став прикриттям для соціалізації зломлених війною людей, захоплює письменницю сюжетом, але виявляється набагато важливішою складовою її життя.


Екранізація з’явилася за десять років після публікації роману й пройшла доволі тихо ( режисер – Майк Н’юел). Це легке приємне кіно без перепадів настрою чи голівудської драматизації — у стрічці майже такий само штиль, як і в романі. Водночас рейтинги фільму високі, натомість відгуків професійних рецензентів — зась. Сюжет їм видається дуже простим, художні прийоми промовистими й передбачуваними. З солодкуватості декорацій одразу зрозуміло, що на глядачів чекає хеппі-енд: жодного надлому чи величезної

драми. Актори гарні, пейзажі традиційно похмуро-британські, персонажі розуміють усе й приймають будь-яку позицію інших учасників свого угрупування — нудота. Проте глядачі задоволені — людям інколи потрібна тепла історія до чаю.

Фільм та книга  однакові за сюжетом, та в той же час різні за якістю сприйняття, але радимо звернуть на них увагу.


Приємного перегляду, та читання! 

https://www.livelib.ru/author/339175-meri-enn-sheffer