вівторок, 4 січня 2022 р.

Зимова магія

 


Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі.

Зимові свята продовжуються. Попереду Різдво, Старий Новий рік, Водохрещя. Здавна вважаються ці свята гарні для ворожіння.


Існує повір’я, що в цей час нечисть може трохи погуляти і побешкетувати, саме тому в святочні дні в ходу були різні розваги, в тому числі і ворожіння, передає 

Серед дівчат ходили чутки, що ворожіння на Різдво і Старий Новий рік найвірніші.


Де які поради.

У ніч з 6 на 7 січня перед тим, як лягти спати, дівчатам потрібно покласти під подушку гральні карти із зображенням королів. Вранці, не підглядаючи, треба витягнути одну карту. Який король дівчині дістанеться, таким і чоловік буде: піковий король – старий і ревнивий, трефовий король – військовий, чирвовий – молодий і багатий, а бубновий король – бажаний.


Ворожіння на дзеркалах

Це ворожіння підійде далеко не кожній, а швидше любителькам полоскотати нерви. У народі воно вважається одним з найнебезпечніших.

Для ворожіння беруться два дзеркала (досить великих і, по можливості, однакового розміру), встановлюються один навпроти одного і висвітлюються двома свічками. Краще всього поставити одне дзеркало навпроти висвіченого стінного дзеркала, так, щоб вийшов довгий коридор, осяяний вогнями. З кімнати необхідно прибрати всіх тварин і сторонніх людей. Якщо дуже страшно, можна залишити парочку скромних персон, однак, вони не повинні подавати ані звуку, не дивитися в дзеркало і не підходити до дівчини, яка ворожить.

У кінці коридору, який утвориться між двома дзеркалами, повинен з’явитися суджений. Щоправда, іноді доводиться дивитися дуже довго і можна побачити не тільки судженого, але і всяку нечисть…


Ворожіння на варениках

Одне з найбільш традиційних ворожінь на Різдво.

Господиня будинку, що запрошує гостей, готує вареники з картоплею і в деякі кладе начинку у вигляді невеликих сюрпризів. Суть ворожіння полягає в тому, що ніхто не знає, що йому попадеться, і саме по начинці вареника визначають, що на людину чекає в майбутньому році.

Наприклад:

  • Льодяник – життя в наступному році буде солодке;
  • Паперова купюра – вас чекають великі гроші;
  • Нитка – до довгої дороги чи подорожі;
  • Цукерки типу драже – поповнення сімейства;
  • Горошина чорного перцю – позначає життя з перчинкою;
  • Ґудзик – багато цікавих обновок.

·     


   
Ворожіння на зернах

·         Це ворожіння одне з найпростіших: у банку насипається будь-яка крупа, задається питання, після чого з ємності лівою рукою дістається жменю крупи, і перераховуються зерна.

·         Парна кількість символізує позитивну відповідь на поставлене запитання, а непарна – негативна, відповідно.

·         Ворожіння на воді

·         Готуються дві однакових склянки. Одна з них по вінця наповнюється водою. Загадавши бажання, дівчина починає переливати рідину з однієї склянки в іншу. Робить це кілька разів. Після цього необхідно подивитися на поверхню, де стояли стакани. Якщо на ній залишилося не більше двох-трьох крапель, бажання збудеться. Якщо крапель багато – втілити його в життя важко.

·         Ворожіння по тінях

·         Необхідно підготувати блюдце або плоску тарілку, аркуш чистого паперу, свічку й


сірники. Аркуш паперу необхідно зім’яти і покласти на тарілку, а потім акуратно підпалити. Коли лист повністю згорить, необхідно за допомогою свічки зробити його відображення на стіну. Після цього саме час підключати всю свою фантазію, розглядаючи тіні можна дізнатися про своє май

 

 


Всі ці поради  зможуть
прикрасити святкові вечори і просто весело провести час.

 Джерело:https://sich.zp.ua/zymovi-vorozhinnia-9-tsikavykh-variantiv-diznatysia-pro-svoiu-doliu