середу, 9 серпня 2023 р.

Незрівняний молоді час

 


12 серпня – Міжнародний день молоді та День молоді в Україні

У 1991 році на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН у Відні (Австрія) запропонували встановити Міжнародний день молоді. Ідею на різних рівнях ухвалювали кілька років, допоки 17 грудня 1999-го на Генеральній Асамблеї ООН офіційно не оголосили 12 серпня Міжнародним днем молоді.

Мета проведення цього дня – об’єднати молодих людей різних країн для привернення особливої уваги до проблем молоді (освіта, працевлаштування, психологічні травми й особливості, поведінка в суспільстві, питання сексуального характеру, створення сім’ї, проблеми молодих батьків та інші).

Загальновизнаного міжнародного визначення вікової групи молоді не існує. Однак зі статистичною метою ООН визначає молодь як осіб віком від 15 до 24 років. Але День молоді свято всіх, хто почувається молодим не лише за віком, а й душею. Воно особливе та унікальне, бо саме така молодість. Це неповторна й відповідальна пора, коли людина вступає у самостійне життя, ухвалює свої перші власні рішення. Це та пора, коли маленька перемога стає запорукою життєвого успіху. Юність і молодість – це час пошуків, відкриттів, реалізації найсміливіших сподівань, мрій та надій, пошуку свого життєвого шляху, бажання діяти, дивувати світ своїми сміливими ідеями й досягненнями.

В Україні День молоді донедавна святкували в останню неділю червня. Але 29 липня 2021 року, з урахуванням ініціативи молодіжних рухів та організацій України, щоб підтримати інтеграцію української молоді до європейської спільноти, стара радянська традиція нарешті пішла в минуле. Указом Президента № 333/2021 святкування Дня молоді було перенесено на 12 серпня.

Турбота про молоде покоління – важлива частина соціальної роботи. Розроблена і здійснюється молодіжна політика. Держава підтримує молоді сім’ї. Розширюються можливості для здобуття середньої, вищої, спеціальної освіти. Розвиваються юнацькі та молодіжні клуби й центри. Велика увага приділяється зниженню молодіжного безробіття.

З Днем молоді, шановні користувачі бібліотеки! Ми завжди раді спілкуванню з вами. Нехай молоді роки дарують усмішки, радість, щастя, сміх, запал, нехай серце вірить у чудеса, а кожен день буде святом веселощів і закоханості!

Можливо, ці книги стануть вам у пригоді.

 


159

Г 80

Гресь А. Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків / Анна Гресь. – Харків : Основа, 2017. – 201 с.

Ця книга для тих, у кого вдома є незрозумілий, примхливий, різкий, агресивний підліток, який іще вчора був милим, ласкавим, добрим малюком. І для тих, у кого вдома є замкнутий, мовчазний, ображений на весь світ підліток, який іще вчора був усміхненим, товариським, відкритим.

Завдання цієї книги – допомогти мамам і татам зрозуміти і прийняти свою «нову», змужнілу дитину. Турботливі батьки навчаться розуміти причини поведінки свого підлітка, не приймати поспішних рішень, знаходити спільну мову з дитиною, використовувати правильні слова. А головне – бачити у своїй дитині гарне, навіть якщо цього зараз зовсім не видно.

 


821(410)

К 60

Колган Дж. Маленька книгарня щастя : [роман] / Дженні Колґан ; [пер. з англ. Олеся Сандига]. – Київ : Рідна мова, 2020. – 340, [2] c.

Бібліотеку, в якій багато років працювала Ніна, розформовують. Дівчина втрачає улюблену роботу, що є сенсом її життя, – адже Ніна не уявляє себе без книжок. Що робити? Боротися за місце під сонцем, напитуючи вакансії бібліотекаря в натовпі таких самих шукачів? А може, набратися сміливості й нарешті спробувати втілити давню мрію – відкрити власну пересувну книгарню? І, можливо, десь за рогом на Ніну чекають нова домівка, нові друзі та навіть кохання всього її життя…

Разом із героїнею роману Дженні Колґан «Маленька книгарня щастя» читач порине у хвилюючу атмосферу щоденних змін, знайомств і свят, яких, здавалося, годі було сподіватися в маленькому шотландському містечку.

 


364

М 48

Мельниченко А. А. ЯНеБоюсьСказати : найвідвертіша кн. для підлітків / Настя Мельниченко. – Харків : Фоліо, 2017. – 212, [2] с.

У 2016 році тег «#ЯнеБоюсьСказати» дуже швидко розійшовся в соціальних мережах і навіть став міжнародним. Авторка тегу та цієї книжки Анастасія Мельниченко бажала показати, наскільки поширене насильство і чому необхідно боротися з табуюванням цієї теми.

Наступним кроком активістки стало написання книги «#ЯнеБоюсьСказати». Вона має на меті відверто розповісти молодим читачам та їхнім батькам про проблеми насильства й боротьбу з ним, гармонійні взаємини та сексуальне партнерство.

 


159.923

С 36

Сіліг Т. Що варто знати у свої 20. Дозволь собі бути не таким, як усі / Тіна Сіліґ ; пер. з англ. Олена Ломакіна. – 2-ге вид. – Київ : Наш формат, 2020.

Коли ми починаємо кар’єру, відкриваємо власну справу чи стартуємо з новим проєктом, то часто боїмося і йдемо протореним шляхом. Школа, університет та оточення нав’язують нам: обери стандартний варіант, це найбезпечніше. Однак іноді найкраща стратегія – це помилятися, експериментувати й мислити креативно. І неважливо, 20 вам чи 50. Цю книжку викладачка Стенфордського університету Тіна Сіліґ написала насамперед для свого сина, намагаючись застерегти від помилок, яких припустилася сама. Це не черговий підручник з покроковими інструкціями, як досягти успіху, а історія про те, як залишатися сміливим, рішучим і не боятися бути унікальним усе життя.

159.923

С 60


Соломон А. Не бійтеся любити. 20 уроків самопізнання на шляху до щасливих стосунків = Loving bravely. 20 Lessons of Self-Discovery to Help You Get the Love You Want / Александра Соломон ; пер. з англ. Валерія Глінка. – Київ : Наш формат, 2021. – 253, [1] с.

Добірка книг для молоді не може бути повною без роботи, присвяченої коханню і його пошукам. Особливо корисною тут стане книжка, написана психологинею, яка понад два десятиліття допомагає своїм клієнтам знайти другу половинку й побудувати міцні стосунки. У «Не бійтеся любити» Александра Соломон переконує, що над взаєминами потрібно працювати, а починати радить із самих себе, адже тільки на надійному фундаменті можна вибудувати здорові стосунки.

 

 

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki