понеділок, 8 травня 2023 р.

Не загасити пам’ті вогонь

 


У листопаді 2004 року, рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. Це шана тім хто помер у годи другою світової війні

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8  травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Це важливий для кожної людини день. Пам'ять - означає, що ми пам'ятаємо тих, хто поклав своє життя в період від 1939 до 1945 року. Примирення - символ того, що всі країни повинні об'єднатися разом. На жаль, 24 лютого 2022 року на територію України знову прийшла війна.тому для нашого народу це особливий день, коли ми  повинні згадати всіх хто загинув і продовжує віддавати своє життя та здоров’я за свою рідну землю.

Ніщо так не об’єднує людей, як біда. Сьогодні вона на всіх одна… Війна! Наш народ переживає найтрагічніші сторінки своєї історії. Серце крається від жалю за всіх загиблих у цій кривавій та лютій війні. Болить душа за мужніх Героїв. Ми всі віримо, що скоро будемо святкувати перемогу над окупантами. А у неділю, 8 травня, разом з усім мирним світом помолимося за воїнів, які захищали та захищають Україну від ворогів. Хай бог їх береже!

Відділ абонемента підготував книжкову виставку, «Не загасити пам’яті вогонь», яка присвячена мужності та героїзму наших воїнів.   На виставці представлені художні і документальні матеріали за часів другою світової та книги про трагічні події оборони Чернігова, мужність та героїзм його мешканців.


94(477.51)
   Б73
   
Богатирьов, Іван Григорович. Війна на Чернігівщині [Текст] : нариси реальних подій / Іван Богатирьов . - Київ : Дакор, 2022. - 159 с.

Книга професора Івана Богатирьова – це особиста історія пережитого автором у підвалі власного будинку під час нападу російських військ на Чернігівщину, а також опис життя Чернігівщини після звільнення області від ворога та реальні історії про незламність духу її жителів.


94(477.51)
   Б77
 
Бойко, Володимир Миколайович. Чернігів: погляд із блокадного міста [Текст] : (публіцистика) / Володимир Бойко ; Черніг. регіон. центр підвищ. кваліфікації. - Чернігів : Десна, 2022. - 46 с.

Ця книга – нагадування світовому суспільству про те, що російсько-українська війна триває, і не можна забувати про тих, хто зі зброєю в руках фактично захищає благополуччя Європи.Чернігів – місто, яке в нашій області найбільше постраждало від війни. І вже видано чимало книжок про те, як виживали чернігівці в кінці лютого – на початку березня.

Кожна книжка — важлива, адже в них зібраний унікальний матеріал. Історик, директор Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації Володимир Бойко, писав книжку «Чернігів: погляд із блокадного міста», весь час перебуваючи в місті.

 

Автор розповів, що акцентував увагу на тому, як сучасне місто реагує на жах, у якому опинилося не лише в сенсі обстрілів, але й у сенсі життєзабезпечення, тобто на варварства на початку ХХI століття.

 


355.4(477.51)
         Б81
 
Бондар, Олександр Миколайович. Червоний - колір надії [Текст] : щоденники волонтерів Червоного Хреста / Олександр Бондар, Андрій Сологуб ; упоряд. Михайло О. Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2022. - 92 с.

Червоний Хрест України – одна з провідних організацій, яка доклала максимальних зусиль до зменшення страждань громадянського населення під час російсько-української війни. Щоденники волонтерів цієї організації, які пройшли події весни 2022 року в Київській області та Чернігові є одним із документально зафіксованих злочинів російської армії про українців.

 


821(477.51)

   Б87
 
Брик, Олексій Григорович. Переселенка [Текст] : повість / Олексій Брик. - Чернігів : Десна Поліграф, 2023. - 119 с.

У повісті « Переселенка» відомий український письменник Олексій Брик відобразив героїчну боротьбу українського народу з російськими загарбниками в Україні. Під час обстрілів і бобардувань окупанти зруйнували дуже багато міст і сіл, культурних закладів, лікарень, шкіл, дитсадків, установ, музеїв, житлових будинків… Загинули люди, серед яких і діти.

Українськи міста, які хотіли окупувати вороги, давали їм достойний спротив, особливо відзначались оборонці Києва, Чернігова, Миколаєва, Маріуполя, Харкова, Бахмута, Соледара…

Війна триває. Але ми незламно вірімо в Україну, ЗСУ, Перемогу та Мир.


821(477.51)
   В61            

    Вовк, Валерій Михайлович   Вірші, народжені війною [Текст] / Валерій Вовк "Михалич" ; [літ. ред. С. Сусленко ; іл. зб. А. Хамраєва ; відп. за вип. І. М. Аліференко] ; Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка. - Чернігів : Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка, 2022. - 48, [2] с.

Валерий вовк нагороджений почесним нагрудним знаком « За сумлінну службу» від командувача військ оперативного комадування «Північ» Віктора Ніколюка та нагрудним знаком пошани « За зразкову службу» від міністра оборони України Олексія Резнікова.

 Під час перебування  на службі у лавах ЗСУ, захищаючи і відстоюючи  Чернігівську землю Валерій Михайлович  з перших днів війни відчув, що воїнам потрібна не лише зброя, яка стріляє, але й поетичне слово, яке надихає і веде за собою в бій. Валерій Вовк пише патріотичні вірші. А тому часто чує від побратимів «Михаличу почитай!, почитай!». Езії переросло у збір. Творче натхнення до воєнної поезії переросло у збірку віршів, народжених війною.

  


355.4(477)
  
               В 61
 
Вовк, Ірина Олегівна. На щиті. Іловайськ [Текст] : спогади родин загиблих воїнів / Ірина Вовк. - Харків : Фоліо, 2020. - 474, [1] с.

Третя книга тритомника — оповіді про оборонців Дебальцевого, загиблих спекотного літа 2014-го і у найтяжчі зимові місяці 2015-го; про непохитних вояків Світлодарської дуги, про героїв Авдіївки, Зайцевого й Мар’їнки, що пролили свою кров на точках «нуль». Вояки оживають у спогадах матерів і батьків, братів і сестер, дружин і дітей, щоб ми не змарнували історичного шансу незалежності.

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, — це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.

У виданні використані фотоматеріали з родинних архівів.

 


355.4(477)
  В61             
 
Вовк, Ірина Олегівна. На щиті. Дебальцеве [Текст] : спогади родин загиблих воїнів / Ірина Вовк. - Харків : Фоліо, 2020. - 603, [1] с.

 

Третя книга тритомника – оповіді про оборонців Дебальцевого, загиблих спекотного літа 2014-го і у найтяжчі зимові місяці 2015-го; про непохитних вояків Світлодарської дуги, про героїв Авдіївки, Зайцевого й Мар’їнки, що пролили свою кров на точках «нуль». Вояки оживають у спогадах матерів і батьків, братів і сестер, дружин і дітей, щоб ми не змарнували історичного шансу незалежності.

Спогади про загиблих українських вояків, що захищали нашу землю в перші дні, тижні, місяці й роки російсько-української війни, зібрані й художньо адаптовані, – це потреба людської пам’яті, пам’яті серця про незабутніх. Це непроминальний біль живих, їхня туга за втраченим, а також нагадування людям цивільним, хто заплатив найдорожчу ціну за їхній спокій і добробут.

 


94(477.51)
   Г39
Герої Сіверського краю. Книга пам'яті Чернігівської області [Текст] : зб. матеріалів обл. пошук.-дослідн. експедиції дітей і учн. молоді. Т. 1. 2014-2015 роки / упоряд.: Л. В. Житнікова, М. М. Шанський ; вступ. ст. М. А. Конопацького, М. М. Шанського. - Харків : Панов А. М., 2019. - 525 с.

 

У книзі зібрано матеріали про учасників бойових дій — уродженців Чернігівської області, які пішли з життя у 2014–2015 роках, даючи відсіч російській агресіїобласті, які пішли з життя у 2014–2015 роках, даючи відсіч російській агресії на території України. Подано відомості про воїнів, полеглих безпосередньо внаслідок бойових дій, загиблих з інших причин під час військової служби, а також учасників бойових дій, які пішли з життя після демобілізації. Характери і долі оборонцівУкраїни розкриваються як через офіційні біографічні довідки, так і через спогади їхніх рідних, близьких та побратимів, зібрані учасниками Чернігівської обласної пошуково-дослідницької експедиції дітей і учнівської молоді.

 


94(430)
   Д40
  
Джейкобсон, Сід. Анна Франк [Текст] : графіч. біогр. створена спільно з будинком Анни Франк / Сід Джейкобсон, Ерні Колон ; пер. Катерини Диси ; Нац. ун-т "Києво-Могил. акад.", Центр досліджень історії та культури східноєвропей. єврейства. - Київ : Дух і Літера, 2019. - 151, [1] с

Спираючись на унікальні історичні місця, архіви і безсумнівне джерело – Будинок Анни Франк в Амстердамі, – автори бестселерів Нью-Йорк Таймс Сід Джейкобсон та Ерні Колон створили першу авторизовану графічну біографію Анни Франк.

Тут представлене життя батьків Анни, Едіт та Отто; перші роки життя Анни у Франкфурті; поширення нацизму; еміграцію Франків до Амстердама; війну та окупацію; життя Анни у таємній прибудові; зраду й арешт; її депортацію та смерть у Берґен-Бельзені; виживання батька Анни та публікація її вражаючого щоденника.

 


355.4(477.5)
   Ж73
  
Жирохов, Михайло Олександрович. Виговці в боях за Сіверщину [Текст] / Михайло Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2022. - 96 с.

Історія 58 мотопіхотної бригади у викладенні військового історика Михайла Жирохова. У роботі акцент зроблений на бойових діях бригади у ліютому - березні 2022 року у Сумській та Чернігівській областях.

 


355.4(477)
   Ж73
 
Жирохов, Михайло Олександрович.  Війна на морі. Україна, лютий - липень 2022 [Текст] / Михайло Жирохов. - Чернігів : Княжий Вал, 2022. - 94 с.

Хоча війна на морі в історії російсько-української війни займає дуже скромне місце, тем не менш слід відзначити, що і на цьому напрямку наші військові змогли отримати відразу декілька реальних та медійних перемог. Це і потоплення флагману Чорноморського флоту РФ ракетного крейсера «Москва», і звільнення острова Зміїний. Про все це – у новій роботі військового історика Михайла Жирохова.

 


    016:355
   З-11
 З повагою і шаною. [Текст] : чернігівці-захисники територіальної цілісності України : рек. бібліогр. покажч. / Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка ; [уклад.: Л. В. Студьонова, І. Я. Каганова ; відп. за вип. І. М. Аліференко]. - Чернігів : Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка, 2021. - 72 с.

Бібліографічний посібник «З повагою і шаною… : чернігівці – захисники територіальної цілісності України» має на меті представити широкому читацькому загалу опубліковані літературні джерела, присвячені подвигу військовослужбовців, які брали участь у війні на Сході України задля протидії діяльності незаконних російських та проросійських збройних формувань.

 


63.3(4УКР)69(С2)
   М79
 
Моренець, Віктор Іванович. Чернігівський процес [Текст] / Віктор Моренець. - Ніжин : Лисенко М. М., 2014. - 255 с.

У книзі розповідається про маловідому сторінку нашої історіїї про підкотовку та проведення судового процесу над військовими злочинцями восені 1947 року в м. Чернігові.

 

 


821(477.51)
   С95

 Сивопляс, Лариса. Щоденник чернігівки [Текст] : (100 днів тривог та надій) / Лариса Сивопляс. - Київ : Інтерсервіс, 2022. - 133, [2] с.

На початку повномасштабного вторгнення росіян чернігівка Лариса Сивопляс разом зі своєю сім‘єю перебувала у місті. Під звуки бомбардувань та свист снарядів жінка записувала все, що відбувається у свій щоденник, який згодом перетворився на книгу «Щоденник чернігівки (100 днів тривог та надій)». Після закінчення блокади Чернігова і вигнання окупантів з області, Лариса вирішила видати друком свій щоденник, аби про події лютого-березня і злочини росіян дізнались якомога більше людей.

 


 94(477.51)
   Ч-49 
    Чернігів у вогні. "Зметем орду, відправимо до пекла!" [Текст] : журналісти газ. "Чернігівщина" - про війну з рос. загарбниками і героїч. оборону Придесення / Сергій Дзюба [та ін. ; ред. С. Дзюба] ; упоряд., літ. ред. Катерина Махлай ; консультанти: Валентин Буряченко та Вадим Мисник ; Газ. "Чернігівщина: новини і оголошення", Міжнар. літератур.-мист. Акад. України. - Чернігів : Десна Поліграф, 2022. - 471 с.

Ця книга – справді унікальна, адже її автори та персонажі пережили нашестя
лютої російської орди, мужньо боронили рідний край і зараз разом наближають нашу Перемогу над ненависним ворогом. Попри всі шалені обстріли ракетами, артилерією і «Градами», й такі жорстокі бомбардування (нелюди скидали з літаків на місто 500-кілограмові бомби), Чернігів героїчно вистояв
. Кожен рядок цієї вражаючої книжки буквально написаний кров’ю, тому вона нікого не залишить байдужим. Причому книжку створено під час
запеклої війни, незадовго після описаних подій. Згодом ці матеріали вивчатимуть науковці, їх читатимуть учні та студенти.

 


 
821(477.51)
 
      Ч-44
 
Чепурний, Василь Федорович. Сто днів Широкої війни [Текст] / Василь Чепурний. - Чернігів : Десна, 2022. - 126, [1] с.

До книги увійшли нотатки у соціальних мережах та щоденникові записи, зроблені під час перебування на Чернігівщині протягом перших ста днів цієї війни у час окупації та звільнення області.

Хронікальні записи поєднуються з історичними паралелями, міркуваннями про події в державі та перш могутньою вірою у незламність України.