середу, 21 лютого 2018 р.

Айн Ренд "Атлант розправив плечі"

Айн Ренд (Аліса Розенбаум, 1905-1982) - американська письменниця єврейського походження, філософ, яка створила філософську систему об’єктивізму. Почала писати сценарії з восьми років, а пригодницьку прозу - з десяти. Емігрувала в Америку  у 1926 році, де працювала помічницею режисера в Голівуді, потім переїхала до Нью-Йорка, щоб присвятити себе філософії і літературній творчості. справжня слава до Ренд прийшла після написання антиутопії "Гімн" (1938), водночас на ім’я авторки працювала кіностудія: твори Ренд екранізували в Штатах, в Італії... Амбіції дівчини, яка прагнула підкорити "фабрику мрій" не обмежувалися кіномистецтвом, талант Ренд мав стати "втіленням слави і величі івсього світу".
«Атлант розправив плечі» - magnus opus Айн Ренд, який авторка писала впродовж 12 років, став її найгучнішим бестселером, одним із найвпливовіших художніх творів світової літератури. Згідно з даними опитування Бібліотеки Конгресу США, це друга після Біблії книга, яка змінила життя американських читачів. "Атлант" Ренд стоїть поза часом, як події, які розгортаються на сторінках цієї книжки, реалізм  переплітається з містикою, утопія з антиутопією, гротеск із романтизмом, філософія з політекономією. Бурхливі дискусії й обговорення фундаментальної трилогії, великої "політичної притчі" тривають від 1957 року, з дня першого видання, на ній виросли три покоління американців, мільйони "атлантів" розлетілося по всьму світу... 
Назва роману походить від імені міфічного титана Атланта, який у романі тримає вагу небес на своїх плечах.  Три частини трилогії названі відповідно до основних законів логіки: "Несуперечність", "Або-Або", "А є А".
Події роману відбуваються в утопічних  Сполучених Штатах у невизначений час. Доступно багато технологій ХХ століття, металургійна промисловість та залізниця   відіграють важливу роль; реактивні літаки представлено як порівняно нову технологію, а телебачення менш впливове за радіо. У той час, як згадується багато інших країн, не згадується Радянський Союз, Друга світова війна, та холодна війна. З сюжету випливає, що країни перетворюються згідно з ученнями марксизму на етатичні  держави та називаються «народними республіками» в Європі та Південній Америці. Так, Велика Британія тепер зветься «Народна республіка Британія» а монархічний лад начебто повалено. Також зустрічаються згадування націоналізації підприємств у цих «народних республіках» та Сполучених Штатах.
Нинішня "Змішана економіка"  описана в книзі, часто порівнюється з «чистим» капіталізмом Сполучених Штатів ХІХ століття, який згадується як втрачена "золота доба". 

"У книзі "Атлант розправив плечі" я пояснюю, що людина повинна жити заради певних цінностей і, якщо необхідно, їх відстоювати, бо це сутність життєвого процесу..."  
- Айн Ренд

"Роман Ренд непідвладний часу, таким він і залишиться, бо в ньому йдеться про характерну для американців любов до своболи та успіх, хоч ми й не здатні осягнути всієї глибини думок автора". 
- Forbes
Автор: Петруняк Я. Д.