вівторок, 23 січня 2018 р.

Доступні ліки: МОЗ додав до переліку ще 40 препаратів

Міністерство охорони здоров'я затвердило новий реєстр ліків державної програми "Доступні ліки", які повністю або частково відшкодовуються державою. Наразі в програмі доступні 239 препаратів.
Про це йдеться в наказі Міністерства охорони здоров'я, який оприлюднений на сайті відомства.
"Затвердити Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, станом на 22 січня 2018 року. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 26 липня 2017 року № 856 "Про затвердження Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 26 липня 2017 року", - йдеться у документі.
Оновлений перелік програми становить 239 препаратів від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми.
Колишній перелік, який діяв до цього часу, містив 199 найменувань препаратів. Всього повністю держава відшкодовуватиме вартість 34 препаратів. Доплата за інші, залежно від роздрібної ціни препарату та розміру відшкодування державою, коливається від 0,09 грн до 311 грн.
Отримати лікарські засоби за урядовою програмою "Доступні ліки" можна, звернувшись до лікаря за рецептом.
Наприкінці грудня Кабінет міністрів ухвалив постанову  про доповнення програми "Доступні ліки" двома діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу - Лозартан та Глібенкламід.
Повний перелік програми із зазначенням розміру відшкодування за кожний препарат доступний на сайті Міністерства охорони здоров'я.
Джерело: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2388137-dostupni-liki-moz-dodav-do-pereliku-se-40-preparativ.html

Мішель Бюссі "Літак без неї"

Мішель Бюссі  - один із найвідоміших авторів детективів у Франції. Лауреат престижних літературних премій, зокрема премії Мішеля Лебрена, Гран-прі Гюстава Флобера та премії "Популярний роман". 
Роман "Літак без неї", що став світовим бестселером, перекладено понад 20 мовами. Критик газети «Sunday Express» написав про нього так: "Хитромудро вибудована, сповнена таємниць та загадок історія приголомшить вас гострим, наче жало скорпіона, завершенням".
На початку 1980-х на місці аварії літака було знайдено єдину живу істоту – тримісячне немовля.  Відтоді вже вісімнадцять років дві сім’ї – бідна і багата – намагаються вибороти право на онуку й тим самим зберегти зв’язок із загиблими дітьми. А сама врятована дівчина все своє життя мучиться питанням: хто вона насправді? Ліз-Роз чи Емілі? Розкрити таємницю знайденої дитини весь цей час намагається приватний детектив, найнятий багатою родиною. Нарешті він таки збагнув, у чому криється правда. Чи встиг він завершити справу, адже його самого знайдено…вбитим?
“Захоплива розповідь про інтриги та вбивства перетворюється на історію про складні перипетії родинних стосунків, що ведуть до дивовижних і шокуючих наслідків” – Publishers Weekly
Автор: Петруняк Я.Д.