понеділок, 1 квітня 2019 р.

Нові надходження у відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка


Бегбедер, Ф.    Життя без краю : [роман] / Фредерик Беґбедер ; [пер. з фр. Л. Кононовича]. – Київ : КМБУКС, 2018. – 317 c.

''Життя - це масове убивство. 59 мільйонів смертей на рік. 1,9 на секунду. 158.857 щодня. Поки ви прочитаєте цей абзац, на світі вже помре зо двадцять людей, а якщо ви читаєте повільно, то ще й більше. Загальна байдужість косить людство. Але чому ми терпимо цю щоденну бійню під приводом того, що це природний процес? Раніше я думав про смерть раз на день. Але перетнувши межу в півстоліття, я почав думати про неї щохвилини. Ця книжка розповідає, як я вчинив, щоб не померти безглуздою смертю, як усі решта. Нема дурних помирати без боротьби''.
Вербер, Б.    Мурахи : роман / Бернар Вербер ; пер. з фр. Ірини Серебрякової та Вікторії Гусенок. – Львів : Terra Incognita, 2018. – 270 с.

Люди звикли вважати себе господарями планети. Однак поруч живуть істоти, здатні кинути їм виклик. Їх мільярди, але вони діють як один організм. Дві потужні цивілізації, два світи - і один біолог-мізантроп, захоплений неймовірною ідеєю. Життя його родини перетворюється на квест. Але, долаючи кілометри катакомб під Парижем, герої не знають, що справжні таємниці - на поверхні. Розгадка цих таємниць назавжди змінить обидва світи і забере чимало життів.
Про це розповідає перша книга з трилогії Бернара Вербера "Мурахи".


Віан, Б.    Осінь в Пекіні : [роман] / Борис Віан ; пер. з фр. Євгенія Сарапіна. - Івано-Франківськ : Вавилонська бібліотека, 2018. – 244  c. 

Одного ранку Амадіс Дюдю, головний герой роману, разом з іншими персонажами книжки опиняється в Екзопотамії, що, втім, не дивно, адже Екзопотамія – це пустеля, а як стверджує Борис Віан – у пустелях завжди людно, адже люди люблять збиратися там, де багато місця. У Екзопотамії з ними відбувається багато дивовижних пригод.

Вулф, В.    Флаш : біогр. нарис : роман / Вірджинія Вулф ; пер. з англ. Наталії Семенів ; [передм. І. Ніколайчук]. – Київ : O. K. Publishing, 2017. – 169 с.

«Але все не так просто, все складно. Якщо він кусав містера Браунінґа, він кусав і її. Ненависть – це не ненависть; ненависть – це також любов». Це захоплива біографія спанієля поетеси Елізабет Баррет-Браунінґ, у якій постає питання, що означає бути собакою – і бути людиною.
Що б не писала Вірджинія Вулф, вона завжди створює класичне, легке, англійське есе, повне іронії та найточніших спостережень над людиною та світом.
Лендон, М.    Анна і король Сіаму : роман / Марґарет Лендон ; [пер. з анг. Г. Яновська]. – Харків : Фабула, 2018. – 574 с.


В основі цієї дійсно видатної книги — біографія Анни Леоновенс, жінки, яка була наставницею 38 дружин і незліченної кількості дітей короля Сіаму Монгкута. Англійка, чарівна і стримана шкільна вчителька, запрошена до екзотичного східного двору, з перших кроків стикається з волею і бажаннями нічим не обмеженого східного владики. А тим часом в країні зріє політична змова, ситуація готова буквально вибухнути, і для Анни з королем залишається єдиний вихід — стати союзниками в боротьбі за порятунок країни від могутніх ворогів…
Роман «Анна і король Сіаму» переведений чотирнадцятьма мовами і п’ять разів екранізований, причому в екранізації 1999 року роль Анни виконала Джоді Фостер. Що цікаво — в Таїланді роман й досі перебуває під забороною — як такий, що розкриває таємниці королівського двору.

Мак'юен, І.    Спокута : [роман] / Ієн Мак'юен ; [пер. з англ. О. Смольницької]. – Київ : КМБУКС, 2018. – 413 с.

Спекотного літнього дня 1935 року тринадцятирічна Брайоні Толліс стає свідком мимолітного флірту своєї старшої сестри й одного з її давніх друзів. Не до кінця розуміючи дорослу поведінку, Брайоні, схильна до літературних фантазій, звинувачує хлопця у злочині. Отак несвідомо зламавши одразу три життя, Брайоні шукає шляхів для спокути, а в цей час світ вибухає Другою світовою війною. Блискучий роман Ієна Мак'юена - це симфонія, в якій поєднані кохання і війна, провина і прощення, багатий стиль і провокація - все, чого й варто очікувати від цього англійського майстра слова.