понеділок, 26 січня 2015 р.

Мексиканський письменник випустив комікси для сліпих

Вже не одне покоління дітей може насолоджуватися книжками з історіями в картинках. Але до недавнього часу ця проста радість була недоступна для незрячих дівчаток і хлопчиків.
Художники і письменник навчився переводити комікси на зрозумілу сліпим людям мова - шрифт Брайля. Така книжка з'явилася і в Мексиці і її автор - письменник та ілюстратор Бернардо Фернандес.
Книга на 16 сторінках, яка розповідає історію про пригоди астронавта, який потрапив на планету, населену істотами без очей. Космонавт під час аварії втратив зір, але інопланетяни навчили його бачити світ за допомогою інших органів чуття.
Автор Бернардо Фернандес - теж інвалід по зору. Видаючи свій комікс, він хотів звернути увагу громадськості на проблеми незрячих людей. Крім того, комікси послужать та благодійної мети. Кошти, отримані від продажу книг, підуть на купівлю очок для слабозорих мексиканських дітей.
 

Служба зайнятості - особам з особливими потребами

Одним із пріоритетних напрямів роботи Чернігівської обласної служби зайнятості є сприяння зайнятості та працевлаштування інвалідів. Протягом січня-грудня 2014 року у центрах зайнятості області зареєстровано як безробітних 918 осіб з інвалідністю, а всього протягом року на обліку перебувало 1338 інвалідів. Це на 11,9 % більше, ніж за аналогічний період 2013 року. Завдяки системному підходу фахівців служби зайнятості до надання соціальних послуг цій категорії населення було працевлаштовано 410 осіб з інвалідністю. Рівень працевлаштування склав 30,6 %. Особи з інвалідністю отримали роботу на період опалювального сезону операторами котелень до ПАТ «Облтеплокомуненерго», машиністами (кочегарами) котелень до районних відділів освіти. Ще безробітних інвалідів працевлаштовано педагогом-організатором до однієї з шкіл Корюківського району, психологом до Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Чернігові,  охоронниками у ПП «Атлант Бахмач», підсобними робітниками на інші підприємства області. 13 осіб з числа інвалідів, що перебувають на обліку у центрах зайнятості, були працевлаштовані шляхом надання роботодавцям компенсації фактичних витрат на сплату єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних. Активно користуються цієї послугою, забезпечуючи роботою інвалідів, фізичні особи-підприємці.
Відсутність професійної підготовки або невідповідність її рівня потребам сучасного ринку праці зменшує шанси інвалідів на працевлаштування і, як наслідок, на активне соціальне життя. З метою їх професійної реабілітації, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, враховуючи рекомендації медико-соціальних експертних комісій та вимог роботодавців до професійно-кваліфікаційного рівня, за направленням служби зайнятості протягом 2014 року професійне навчання за різними формами проходили 137 інвалідів, 129 з них - працевлаштовані. Навчалися безробітні за такими навчальними програмами як «Підприємець-початківець», «Особливості виконання робіт в умовах переходу на мінеральний обробіток ґрунту», «Адаптація на робочих місцях щодо ведення ремонтних робіт», «Практичні навики при виконанні робіт з металу», «Використання новітніх технологій при виробництві цегли», «Особливості ведення бухгалтерського обліку на підприємстві» тощо.
Популярною послугою служби зайнятості серед осіб з інвалідністю є сприяння започаткуванню власної справи. Протягом 2014 року понад 60 інвалідів отримали для цього виплату допомоги по безробіттю одноразово, (у 2013 році 35 осіб). Під час орієнтування на самозайнятість увага клієнтів з інвалідністю привертається до таких переваг перед найманою працею, як доступність, вільний графік роботи, прибутковість. Люди з інвалідністю найчастіше реалізують свої бізнес-ініціативи в сфері торгівлі, сільському господарстві, матеріальному виробництві, рідше – у творчій діяльності (виготовлення та розповсюдження виробів декоративно-прикладного мистецтва).
Понад 7,6 тисяч профорієнтаційних послуг протягом 2014 року було надано 1324 безробітним особам з інвалідністю. Також профорієнтацією було охоплено 226 інвалідів, що не мають статусу безробітного, в тому числі і з числа зайнятого населення. Їм надавалися рекомендації щодо складання індивідуальної програми реабілітації в частині професійної та трудової реабілітації. Активна профорієнтаційна робота проводиться й серед дітей-інвалідів з числа учнівської молоді. Так, впродовж січня-грудня 2014 року профорієнтаційними заходами було охоплено 387 учнів.
Дізнатись  більше можна тут  http://www.dcz.gov.ua/chg/control/uk/publish/article?art_id=26721&cat_id=6675