вівторок, 28 січня 2020 р.

Нові надходження


Дочинець, Мирослав Іванович. Світло семи днів [Текст] : маленькі історії для душі / Мирослав Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2019. - 203, [4] c.
Ми гадаємо, що в світі все просто. Так, все просто. Але зовсім не так. Письменник, лауреат Шевченківської премії Мирослав Дочинець сповідує кредо свого вчителя Григорія Сковороди - з видимого пізнавати невидиме. Щоби наблизитись до людського образу, який залишається для нас найбільшою таємницею. Неосяжним словом проникнути у Всесвіт душі. Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це - наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це - спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це - наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.

  
Кідрук, Макс. Заради майбутнього [Текст] : оповідання / Макс Кідрук. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 300, [1] c.
«Ця книга не про ядерну зиму, тотальне винищення людства чи який-небудь інший апокаліпсис. «Заради майбутнього» — це збірка різних історій. Ну, тобто реально різних. Більшість написано задовго до виходу книги, найдавніші — ще 2011-го, і лише три з десяти — «Р61», «Знову і знову» та «Заради майбутнього» — опубліковано вперше. Решта були надруковані у різноманітних колективних збірках і журналах (і щось мені підказує, що мало хто з вас читав їх усі). У збірці є все: горор, техно, містика, гостросоціальні та гумористичні оповідання. Не раз упродовж читання у вас паморочитиметься голова від зміни настрою та темпу оповіді. Але зрештою хороша збірка оповідань, на мою думку, якраз і має вражати своєю неоднаковістю, інакше це вже буде не збірка, а… Неважливо. Просто перегорніть першу сторінку і почніть. А я, поки ви читатимете, піду працювати над новим романом…», — Макс Кідрук

 Курков, Андрій Юрійович.    Книга пінгвіна Мишка [Текст] : [романи] / Андрій Курков ; [пер. з рос. Леся Герасимчука]. - Харків : Фоліо, 2019. - 712, [2] с.

Андрій Курков — український письменник, журналіст, кіносце­нарист. Він написав понад 20 книг, серед яких є як дорослі романи, так і казки для дітей. Курков є автором понад 20 сценаріїв для художніх та документальних фільмів. У видавництві «Фоліо» також вийшли друком його твори «Не приведи мене в Кенгаракс», «Приятель небіжчика» та «Остання любов президента».
Головний герой роману «Пікнік на льоду» — журналіст Віктор Золотарьов — отримує незвичайне завдання від провідної газети: писати некрологи про впливових людей, які поки що живі. Поступово він розуміє, що став учасником ігор тіньових структур, вийти з яких живим практично неможливо. У романі «Закон равлика» продовжено розповідь про долю журналіста Віктора. Рятуючись від смерті в Антарктиді або беручи участь у передвиборчій кампанії в Києві, переживаючи стра-хи чеченського полону, він усвідомлює невідворотність виправданого самим життям Закону равлика: без власного даху тебе, як безпорадного слимака, будь-хто може мимохідь розчавити «носаком модної тупоносої туфлі»…

Лис, Володимир Савович.  В'язні зеленої дачі [Текст] : роман / Володимир Лис. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 266, [2] c
Володимир Лис — відомий український журналіст, прозаїк і драматург. Його називають справжнім народним письменником і феноменом сучасності. Він є володарем численних престижних літературних премій, серед яких титул «Золотий письменник України»; багаторазовим призером «Коронації слова», автором уже легендарного «Століття Якова» — «Найкращого роману десятиріччя», що ліг в основу однієї з найбільш успішних екранізацій останніх років.
Нова книга автора «В’язні зеленої дачи»
Як же не хотілося молодому економістові Юрку їхати в той невідомий Вербівськ! Та хіба можна відмовити самому Іванові Банчуку, першому секретареві тамтешнього райкому партії? Ще й це дивне попередження від незнайомки… Чому вона сказала, що там він потрапить до жорстокої банди? Пророцтво справдиться через роки, в незалежній Україні, коли вже солідний бізнесмен Юрій отримає анонімного листа із вимогою відновити сумнозвісну зелену дачу. Чоловік іще не здогадується, що невдовзі він, той-таки Банчук і лікарка Таїса, яка попереджала про небезпеку, перетворяться на в’язнів цього будинку. Бо у долі свої розрахунки і рахунки, за якими треба платити…

Махно, Василь. Околиці та пограниччя [Текст] : вибрані есеї 2011-2018 / Василь Махно. - Київ : Yakaboo Publishing, 2019. - 236, [3] с.
У збірку «Околиці та пограниччя» знаного українського письменника Василя Махна увійшли вибрані есеї, які було опубліковано впродовж 2011–2018 років в українських журналах «Критика», «ШО» та інших виданнях, а також новий есей «Сім листівок з Америки». Есеїстику Василя Махна було номіновано на премію імені Юрія Шевельова, а книжки перекладів виходили у Польщі та Сербії. Василь Махно уже майже два десятиліття мешкає у Нью-Йорку, великою мірою є нью-йоркським поетом, тож його оптика — оптика трансатлантичних перельотів, його тексти — прагнення долати відстані, стягувати, мов ниткою, сюжети між континентами, між Нью-Йорком і Бучачем, Тернополем і Парижем, між Колумбією і Монголією. Махно збирає повітря та складає пам’ять — сторінку за сторінкою, мапу за мапою, про втрати та кохання, про міста, про узбережжя, про околиці, про пограниччя.



    Портников, Віталій. Евора [Текст] : роман / Віталій Портников. - [Б. м.] : Акта, 2017. - [122] с.
 
Віталій Портников не тільки блискучий публіцист і журналіст. Він ще й хороший письменник. Хоча назвати словом «роман» тоненьку мініатюрну книжечку було дещо претензійно.              
Втім, здатність розказати класну історію, не розтягуючи її на 900 сторінок — в наш стрімкий час то є чеснота, а не недолік. І доказ літературного таланту автора.
Трагічна доля єврейської дівчини Ребеки, тужливе життя португальського поета епохи Ренесансу Бернадина Рибейри та нещасливе кохання українського репортера зі Львова красиво переплелися в сюжеті. І гармонійно поєдналися у напрочуд світлому, позитивному фіналі. Примусивши мене серед ночі лізти у Гугл, щоб дізнатися більше про Рибейру і його творчість. Та про знамените португальське Saudade.
 
Чех, Артем. Район "Д" [Текст] : [зб. історій] / Артем Чех. - Чернівці : Meridian Czernowit, 2019. - 317, [2] с

«Район «Д» – збірка об’єднаних спільним часом і простором історій, з яких поступово вимальовується портрет автора на тлі «інших берегів», де минули його дитинство, отроцтво і юність. Самокритичний портрет, у якому можна розгледіти риси хуторянства і космополітизму, дріб’язковості й великодушності та ще багато чого. Водночас це груповий портрет кількох десятків більш або менш прописаних мешканців згаданого черкаського району з їхніми більш або менш успішними спробами пережити несподіваний перехід від пізньорадянської до ранньонезалежної України.

Щербак, Юрій Миколайович. Час смертохристів. Міражі 2077 року [Текст] : перший роман із трилогії "Час" / Юрій Щербак. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2019. - 488 с.
Роман визначного українського письменника Юрія Щербака «Час смертохристів. Міражі 2077 року» — це блискучий гостро­­­сюжетний політичний трилер, дія якого розгортається напере­додні «Чет­вертої глобальної війни». Різкий сигнал тривоги, яскрава антиутопія, у якій за гротеск­ною формою і фантастичністю ситуацій стоїть реальна масштабність можливих гео­політичних подій майбутнього. Написаний вісім років тому, цей один із найвиразніших творів сучасної літератури провіс­тив, зокрема, чимало трагічних моментів наших днів. Вагомої пере­конливості твору надає також і та обставина, що Юрій Щербак як колишній Надзвичайний посол України у США, Канаді, Мек­сиці та Ізраїлі має широкий кут зору на проблематику міжнародних відносин. У своєму романі він щедро викорис­товує цитування таємних документів, які розкривають цинізм і подвійні стандарти гравців світової політичної сцени, і подає своє парадоксальне бачення того, що може статися з Украї­ною і світом у майбутньому.«Час смертохристів» — перший роман із трилогії «Час».