вівторок, 16 лютого 2021 р.

Нові надходження до відділу абонемента

 


Шановні користувачі!

Пропонуємо вам ознайомитися з віртуальною виставкою нових надходжень до відділу абонемента Чернігівської універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка. Кожна нова книга – це завжди нові знайомства, нові герої, нові імена. Кожен читач знайде собі захоплення та улюблену книгу для душі.

 


Дочинець М. І. Історії [Текст] / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2019. – 450, [1] с.

Це реальні історії про реальних жінок та чоловіків. Історії служіння меті і мрії, історії духовного пошуку, а нерідко – й духовного подвигу. Немає секрету щастя і хисту. Немає загадки долі. Є загадка любові. І ці люди все життя розгадували її. І служили їй – любові до людини, до Бога, до природи, до ремесла, до мистецтва... Люди звичайні і водночас незвичайні у своїх високих устремліннях. Крім того ця книга спроба торкнутися таїни таїн, дару, що зветься Коханням. Тим, яке осявало життя відомих, харизматичних людей. Навіть великих кохання робить слабкими та вразливими, позаяк руйнує укріплення, які ми зводимо довкола своїх сердець. Для одних це пломінець свічі, для інших – рушійна стихія, що перекраює знакову особливість, а з нею нерідко і хід історії людства.


Пацики [Текст] : [роман] / Анатолій Дністровий. – Київ : Видавництво Жупанського, 2020. – 310 с.

Автор двадцяти книжок поезії, прози, есеїстики, зокрема роману «Пацики» (2005, друге видання 2011; фіналіст Книги року ВВС-2005, входить до двадцятки кращих романів доби Незалежності за версією «Інсайдер» (2015).

Поетичні, есеїстичні, прозові твори Анатолія Дністрового перекладалися вірменською, польською, словацькою, англійською, французькою, російською, сербською, чеською, італійською мовами й відзначені кількома літературними преміями.

Роман одразу здобув культовий статус відвертого літературного свідчення про буремний кінець епохи вісімдесятих і початок дев’яностих на руїнах «совка», який помирає. Тут є все, що сором’язливо замовчували тогочасні ЗМІ і що ніколи не звучало на педрадах шкіл, ПТУ чи технікумів: епічні битви «район на район», перші кримінальні досвіди, хлопці й дівчата, які, заледве ступивши на поріг своєї юності, змушені вчитися виживати в цьому жорстокому, майже неконтрольованому хаосі стрімких соціальних і культурних змін, що пророкували близький крах старої системи.


Зененко О. Останній лицар гетьмана [Текст] : роман / Оксана Зененко. – Київ : Український пріоритет, 2020. – 270, [1] с.

Разом із героями можна пережити дивовижне кохання й побачити бурхливі події визвольної війни гетьмана Дорошенка… Відчути захват від перемог і дізнатися причини гірких поразок, що, залишаючись непоміченими, й досі відгукуються в нашому сьогоденні…


Кокотюха А. А. Третій рівень [Текст] : короткі історії / Андрій Кокотюха. – Київ : Нора-Друк, 2020. – 239 с.

Кілер може отримати вигідне замовлення – але для цього треба зіграти в ризиковану гру. Зухвалі грабіжники взяли в заручники звичайного таксиста – і раптом ролі помінялися. Викрасти з музею шедевр – лише половина справи. Маніяк призначає самотнім жінкам побачення через Інтернет… Як це зупинити? Усе це та багато іншого відбувається тут і тепер, у вашому великому місті.

«Третій рівень» – перша і єдина збірка короткої гостросюжетної прози Андрія Кокотюхи. Тут – усі форми кримінальної прози: від класичного детективу до трилера, від шахрайської історії до іронічної новели. А шанувальники історичного детективу дізнаються, хто ж насправді убив легендарного Олексу Довбуша.


Кокотюха А А. Голова з площі Пігаль [Текст] : роман / Андрій Кокотюха. – Харків : Фоліо, 2020. – 313, [1] с. – (Ретророман). – Бібліогр.: с. 312.

Париж, весна 1923 року. Місто Сонця, як і вся Європа, поволі приходить до тями після Великої війни. Вона змінила світовий порядок, забрала мільйони життів, скалічила долі людей. Відчув на собі зміни і Клим Кошовий. Бойові дії, поразка, табір, і ось тепер сумне життя емігранта, особи без громадянства та майбутнього. Але одного разу у двері комірчини Клима постукали і все враз змінилося. Париж сколихнула страшна подія: на площі Пігаль знайшли відтяту голову. Справа стає для Кошового особистою у вбивстві підозрюють Магду Богданович, кохану Клима, яку він вважав утраченою. Климові потрібно знайти справжнього вбивцю лише за три дні.

 


Капранов В. Паперові солдати [Текст] : роман / Брати Капранови. – Київ : Нора-Друк, 2019. – 221, [1] c.

Двоє молодих українців зустрічаються у Варшаві 1929 року. Один із них Білл Титла, син українських емігрантів із США. Другий Ніл Хасевич, студент Варшавської академії мистецтв, який у юності втратив ногу і пересувається на протезі. Згодом перший стає головним мультиплікатором Діснея, а другий – головним художником УПА. Історія ґрунтується на реальних подіях.

 


Любка А. С. У пошуках варварів [Текст] : подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани / Андрій Любка. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. – 382, [1] с.

Нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани. Це приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі і просторі провінцій та невизнаних республік. Чому серби не люблять хорватів, а словенці не вважають себе балканцями, як Дунай не лише ділить, а й сполучає Європу, де й коли македонські даішники видурюють хабарі, в яку дівчину з Бухареста автор міг би закохатися, скільки можна випити ракії в Сараєві й узо у грецькій таверні – про це та інше Андрій Любка розповідає інколи з гумором, а інколи й по-науковому ретельно, долає кордони і ставить під сумнів стереотипи, знайомиться і свариться, шукає нічліг і вдає із себе словака – одне слово, робить усе, що й треба робити, шукаючи варварів.

 


Прохасько Т. Так, але [Текст] / Тарас Прохасько. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. – 151 с.

«Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав. Зате написав – у своєму ні з ким не сплутуваному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Зокрема – про такі прості речі, як балькони й фіранки, світло й каміння, гойдалки й туалети, проходи містом і знімання фільму в Карпатах, формула щастя і фактор впливу, бабінтон і зельбсферштендліх тощо. А також про те, що спати треба уважно, снідати – по-своєму, а дивитися – зміщуючи візир. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова».


Курков А. Ю. Ключі Марії [Текст] : [роман] / Андрій Курков, Юрій Винничук. – Харків : Фоліо, 2020. – 567, [1] с.

Події у новому романі Андрія Куркова та Юрія Винничука розгортаються одразу у трьох сюжетних зрізах: Хрестовий похід 1111 року, описаний у Хроніці лицаря Ольгерда з Галича, початок Другої світової у Львові та Кракові, а також сучасний період. Хто така Діва й чому на неї полюють декілька століть поспіль, ким насправді є чорний археолог Олег і головне – куди ведуть двері, які можна відчинити ключами Марії? Про це дізнаєтеся зі сторінок одного з найбільш очікуваних романів сучасної української літератури останніх років.


Роздобудько І. В. Портрети невідомих [Текст] : новели / Ірен Роздобудько. – Київ : Академія, 2019. – 189, [2] с.

Їх багато – ніби вихоплених із життя людських історій. Вартих повістей чи романів. А тут усе спресовано у значущих деталях, ситуаціях і вчинках. У новелістичній формі. Герої живуть ніби під збільшувальним склом. Вони цілісні й мужні, іноді – незграбні, кумедні чи надто незрозумілі. Прагнуть недосяжного і наражаються на рифи своєї наївності. Закохуються й мучаться через сумніви в собі та свою нерішучість. Бавляться в кохання чи викручують жили тим, хто їх кохає. Одружені й самотні, юні й биті життям – їх усіх об’єднує ота кундерівська «нестерпна легкість буття». Діють за честю та обов’язком, ураз ставши воїнами. Для них навіть куля собі в лоб – зрада товариша. Вони приречені вистояти і бути. Ідуть за своїми чоловіками – волонтерити. Йдуть на лінію вогню, бо так каже сумління. Намагаються зберегти все українське за розмежувальною лінією, щоб було чим зустріти своїх хлопців, коли повернуться. Не можуть виборсатися з пострадянщини, ніби їх обминув час. Ніби ховаються від часу. Багато доль та облич. І тільки здалеку вони невідомі. Надзвичайно проникливий погляд авторки новел допомагає розпізнати їх.


Тихий В. В. Наші Котики, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану [Текст] ; Бліндаж / Володимир Тихий, Валерій Пузік. – Харків : Фоліо, 2020. – 251, [1] с.

Кіноповість «Наші Котики» це трагікомічна розповідь про пригоди бійців АТО, створена за мотивами сценарію однойменного фільму режисера Володимира Тихого, який він написав у співавторстві з Валерієм Пузіком. Події розгортаються на початку гарячої фази війни на сході України. На одну з позицій фронту заступають на бойове чергування головні герої: інженер, актор і продавець квітів. Воїни-добровольці, як і тисячі їхніх побратимів, і гадки не мають, що відіграють вирішальну роль у захисті Батьківщини, поки ставатиме на ноги боєздатна регулярна армія. Історії головних героїв з позивними Літо, Професор та Грін, які доброволець Валерій Пузік узяв із реального фронтового життя, передовсім писалися для вебсеріалу «Бліндаж». У виданні вміщено дев’ять сюжетів.


Фукс К. 12 сезонів жінки [Текст] / Ксенія Фукс. – Чернівці : Книги – XXI, 2020. – 239 с.

«12 сезонів жінки» можна назвати романом, якщо вважати, що головна героїня – це сучасна жінка. 12 новел, об’єднаних між собою головними персонажами, але не пов’язаних хронологічно, присвячені соціальним та психологічним проблемам, з якими стикається сучасна жінка. Кар’єра або дитина? Як протистояти насиллю? Як визначити власну сексуальну ідентичність? Чи справді кохання та війна крокують поряд одне з одним? Ці та інші запитання ставлять собі 12 героїнь книжки.