четвер, 6 листопада 2014 р.



5 листопада для Чернігівського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції управління державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області була проведена екскурсія по бібліотеці. Вони завітали до абонементу де  були ознайомлені з роботою відділу, переглянули книжкову виставку «Плекаємо рідну мову» і прослухали бібліографічний огляд книг, які на ній представлені. 




9 листопада - день української мови і писемності і з цієї нагоди на абонементі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка представлено виставку "Плекаймо рідну мову"




 Мова – це основний засіб спілкування. Коли європейці вторглися у Полінезію, Австралію, Африку, вони застали там моделі суспільств палеоліту-мезоліту і  виявилось, що кожна, навіть невелика людська група, спілкувалась своєю, зовсім не схожою на інші мовою. І це були тисячі мов. М.М. Міклухо-Маклай, який побував  у Новій Гвінеї у ХIХ ст., згадував що там майже у кожному селищі своє наріччя. Жителі сіл, розташованих на відстані години ходи, майже не розуміють один одного і коли його екскурсії тривали понад один день йому були потрібні були два або навіть три перекладачі. У Новій Гвінеї і досі функціонує майже тисяча мов, американські аборигени до приходу в їхні краї європейців спілкувалися більше як двома тисячами мов, у Австралії наприкінці ХVIII ст. на 300 тисяч корінного населення було приблизно 600 мов.
     Оте розмаїття мов на згаданих землях підказує, що ті мови дійшли до нас ще з кам’яного віку, бо розвивалися і функціонували як саморегульовані  і самодостатні системи ще з прадавніх часів, коли людина тільки-но переходила на спілкування за допомогою мови. А це, як гадають деякі дослідники, сталось десь два мільйони років тому. Хоча у 2004 році археологи виявили залишки людського скелету  тринадцятимільйонної давності. Навряд чи ті люди жили десяток мільйонів років безмовними.   Напрошується один висновок – мова певного етносу може існувати і розвиватися багато тисяч літ, власне із самого початку її зародження, якщо не зазнає тиску з боку інших мов-асиміляторок. І абсолютно нові мови не виникають – вони лише зникають, поглинаються мовами, носіями яких є завойовники. Тож усі нині існуючі мови є такими ж давніми як і людство. І українська в тому числі.
Перший розділ виставки – «Історія мови – історія народу». Одна із книг, на яку хочеться звернути увагу –
Губерначук С.С.   Трипілля і українська мова / Губерначук С.С. – К.: ФОП Стебляк О.М. – 232 с. У ній автор простежує найдавніші витоки української мови. На основі досліджень українських і зарубіжних вчених, як мовознавців, так і археологів, антропологів  О.Потебні, О.Горбача, К.Німчинова, С.Сегеди, В.Хвойки, М.Чмихова, Г.Кларка, С.Пігота, Ж.Ру та інших автор переконливо  доводить спадкоємний зв’язок    між мовно-культурним світом сучасних українців і творців Трипільської цивілізації, тобто тих, хто жив на наших землях 5 – 7тис. років тому і кого ми можемо з правом вважати праукраїнцями, бо саме від часів трипільців у нас збереглися знаки-символи розписів, орнаментів, а образи-символи українських обрядових пісень також мають  сонцепоклонницьке походження. У книзі ще є багато цікавого про зв’язок української мови і санскриту, про аріїв, інші народи, які сформувались на наших землях а потім відбувся їх частковий відплив із Праукраїнської Материзни. Багато  як західних, так і  українських вчених вважають що саме із Північного Причорномор’я, так би мовити, викотилися протошумери, орії, пелаги, етруски, хетти,  дійшовши до Месопотамії, Індії, Апеннін та Малої Азії.
Тему виникнення і розвитку мови взагалі і української зокрема продовжують інші книги, експоновані на виставці. Це –
Донских О.А.    К стокам языка / О.А Донских  – Новосибирск: Наука,  1988.  – 192 с.
Велесова книга: Легенди. Міти. Думи. Скрижалі буття українського народу. І тис. до н. д. – І тис. н. д. / Упоряд. Б. Яценко,  В. Довгич.  -  К.: Велесич. – 1994. – 316 с.
Крижанівська І.О.    Історія української мови: Історична фонетика. Історична граматика / Крижанівська І.О.  – К.: Академія,  2010.  – 248 с.
Шилов  Ю.О.    Брама Безсмертя / Шилов  Ю.О. – К.: Журн. «Український світ», 1994. – 384с.
Бацевич Ф.С.    Філософія мови: Історія  лінгвофілософських учень / Бацевич Ф.С. – К.: Академія, 2008. – 240 с.
На певному етапі розвитку суспільства виникає потреба зафіксувати мовлене.    Адже лише саме усне мовлення стає неспроможним фіксувати всю інформацію і передавати її у часі. Так виникає писемність. У книзі - 
Павленко Н.А.     История письма: учеб. пособие для філол. фак. вузов / Павленко Н.А. – Минск: Вышэйшая школа, 1987. – 239 с. висвітлено історію виникнення і розвитку найважливіших типів письма  – піктографічного, ідеографічного, складового та ін. Книга прекрасно ілюстрована і  дає багато інформації із загальної історії письма.
Брайчевський М.    Походження слов’янської писемності / Брайчевський М. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська Академія», 2009. – 154 с.  Автор розглядає проблему  формування слов’янської писемності у загальному соціокультурному контексті ранньої історії слов’ян, говорить про етапи розвитку цієї писемності, адже вона існувала задовго до Кирила і Мефодія.
Леута О.І. Старослов’янська мова / Леута О.І. – К.: Вища школа, 2001. – 255 с. – підручник для філологічних факультетів вишів.
Пересопницьке Євангеліє 1556 – 1561: Дослідження. Транслітерований текст. Словопокажчик / упоряд. І. П. Чепіга – К., 2011. – 696 с. – визначна пам’ятка української мови та книжкового мистецтва 16ст. загальнослов’янського значення. Книга опублікована у повному обсязі. Це один із повних перекладів українською мовою канонічного євангельського тексту. Видання супроводжується науковими дослідженнями про рукопис.
Другий розділ виставки -  Вивчай, знай, люби рідну мову. У ньому зібрані книги, присвячені функціонуванню української мови як у минулому так і сучасності, про її значення у суспільстві.
Ткаченко О.Б.     Українська мова і мовне життя світу / Ткаченко О.Б. – К.: Спалах, 2004. – 272 с.  Книга присвячена розвитку і сучасному стану української умови в усіх труднощах її становлення, що дістають всебічне висвітлення  (географічне, історичне, соціолінгвістичне культурологічне) в зіставленні з відповідними ситуаціями інших мов  світу.
Білецький А.О.   Про мову і мовознавство / Білецький А.О. – К.: АртЕк, 1996. – 224 с. У книзі викладено основне коло проблем загального мовознавства: мова як знакова система і її відмінність від інших звукових систем, зв’язок мови і мислення, культури мови та інші проблеми.
Вихованець І.Р.    Таїна слова / Вихованець І.Р. – К.: Рад. шк., 1990. – 284 с. Книга розповідає про історію слів, про наші імена та прізвища, назви міст, про взаємозв’язки української мови з іншими мовами світу.
На виставці також представлені інші книги – підручники, словники, які допоможуть вивчати українську мову з тим, щоб використовувати її у повсякденному житті.

вівторок, 4 листопада 2014 р.



1 листопада - 75 років тому (1939) Верховна Рада СРСР прийняла Закон про входження Західної України до складу Союзу РСР та возз’єднання її з Українською РСР
2 листопада - День працівників соціальної сфери;
- 130 років від дня народження О.І.Білецького (1884-1964), українського і російського літературознавця 
4 листопада - День Казанської ікони Божої Матері;
 - День залізничника 
5 листопада - 80 років від дня народження К.Г.Муратової (1934), українського кінорежисера
9 листопада - День української писемності та мови
13 листопада - 125 років від дня народження Остапа Вишні (П.М.Губенко) (1889-1956), українського письменника-сатирика
16 листопада - День працівників радіо, телебачення та зв’язку;
- 90 років тому (1924) відбулася перша в Україні радіопередача
17 листопада - День студента
22 листопада - День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій
- Всеукраїнська акція «Засвіти свічку»
29 листопада - 115 років від дня народження Г.М.Косинки (Стрілець) (1899-1934), українського письменника, критика, перекладача

5 продуктів, які дуже не любить наше серце

Вчені вважають: головна причина того, що серцево-судинні захворювання вирвалися на перше місце - не тільки стреси, але і зміна стилю харчування. А саме - переважання в раціоні великої кількості продуктів з "прихованими" жирами. Причому харчуватися дорого - не означає корисно! Дослідники кафедри кардіології Мюнхенського університету назвали п'ятірку продуктів, дійсно небезпечних для серця і судин:

1. Всі вироби з модифікованими жирами і до складу яких входять маргарини, здобне печиво, торти з кремом.

2. Копчені і сирокопчені ковбаси.

3. Ікра - червона і чорна.

4. Шампанське та шипучі вина.

5. Пиво - більше 0,5 літра в день для чоловіків і 0,33 для жінок.