понеділок, 18 вересня 2023 р.

На допомогу батькам

 


Поради для батьків, які виховують дитину з інвалідністю

Усі батьки мріють про малюка, який принесе в дім радість та щастя. Однак народження дитини з інвалідністю назавжди змінюють життя родини. « У вашої дитини церебральний параліч, вона буде не такою, як усі, інвалід…» —ці слова приголомшують, руйнують усі ваші плани.

Ви перебуваєте у стресовому стані, проходите депресію, пошуки винних у тому, що сталося. Що допоможе подолати стрес? Насамперед, підтримка всієї родини, друзів, сусідів, лікарів, людей, які вас оточують.

Так сталося, що в нашому  стереотипному суспільстві батьки дитини  з інвалідністю проходять нелегкий шлях. З допомогою психолога та близьких вчаться  приймати її та розуміти, що кожна дитина  є унікальною і має свої власні досягнення та розвиток. Вони не прагнуть змінити свою дитину, але намагаються  допомогти їй розвиватися та досягати свого потенціалу в межах її можливостей. Однак, процес психологічної прийнятності не завжди є простим для батьків. Це означає, що батьки приймають свою дитину не тільки з її особливостями, але й з усією її унікальністю, здібностями та потенціалом. Вони розуміють, що інвалідність не визначає цінність та людську гідність їхньої дитини. Психологічна прийнятність також передбачає відмову від порівняння своєї дитини з іншими дітьми. Тільки любов і віра, терпіння  зробить ваше життя повноцінним і змістовним.

 


Кризові етапи в житті дитини з інвалідністю

Найважчі психологічні моменти в житті сімей з дітьми-інвалідами:

1.     Виявлення лікарями порушення розвитку дитини. Виникнення страху, невпевненості у вихованні дитини. Відчуття безвихідності ситуації.

2.     Дошкільний вік дитини (5-7 років). Батьківське попередження про те, що дитині буде важко навчатися в загальноосвітній школі.

3.     Підлітковий вік дитини (13-15 років). Усвідомлення дитиною своєї інвалідності призводить до складнощів у встановленні контактів з ровесниками, особливо з протилежною статтю. Відокремлення сім'ї від суспільства.

4.     Старший шкільний вік (15-17 років). Складність для батьків у визначенні професії та подальшого трудоустрою дитини. Внутрішній розкол у сім'ї.

 


Рекомендації для батьків, у яких є діти з інвалідністю

1.     Ніколи не жалійте дитину за те, що вона “не така, як усі”.

2.     Даруйте дитині свою любов і увагу, але не забувайте, що є інші члени сім'ї, які також потребують них.

3.     Організуйте свій побут так, щоб ніхто в сім'ї не почував себе "жертвою" і не відмовлявся від свого особистого життя.

4.     Не позбавляйте дитину відповідальності та проблем. Розв'язуйте всі справи разом з нею.

5.     Надайте дитині самостійність у діях та прийнятті рішень (наскільки це можливо для самої дитини).

6.     Слідкуйте за своїм зовнішнім виглядом та поведінкою. Дитина повинна пишатися вами.

7.     Не бійтеся відмовити дитині в чомусь, якщо вважаєте її вимоги надмірними.

8.     Частіше розмовляйте з дитиною. Пам'ятайте, що ані телевізор, ані радіо не замінять вас.

9.     Не обмежуйте дитину в спілкуванні з однолітками.

10. Не відмовляйтеся від зустрічі з друзями, запрошуйте їх у гості.

11. Частіше звертайтеся за порадою до педагогів та психологів.

12. Більше читайте, не лише спеціальну літературу, а й художню.

13. Спілкуйтеся з сім'ями, у яких є діти з інвалідністю. Передавайте свій досвід і беріть досвід від інших.

14. Не змучуйте себе самокритикою. Ви не винні у тому, що у вас хвора дитина!

15. Пам'ятайте, що колись дитина виросте і їй доведеться жити самостійно. Готуйте її до майбутнього життя, говоріть з нею про нього. І завжди пам'ятайте, що ваші зусилля, стійкість та незліченні труднощі виховання дитини з обмеженими можливостями знайдуть свою винагороду!

Зрештою, психологічна прийнятність батьків дітей з інвалідністю є складним і індивідуальним процесом. Вона потребує часу, розуміння, підтримки та ресурсів. 
Важливо розуміти, що кожен батько чи мати має свій власний шлях психологічної прийнятності і що цей процес може бути непередбачуваним та різноманітним для кожної сім'ї. Кожна родина має свої унікальні ситуації, виклики та виклики, і їхні шляхи прийняття можуть відрізнятися. Важливо пам'ятати, що немає одного "правильного" шляху до психологічної прийнятності, але є ресурси та підтримка, які можуть допомогти батькам у цьому процесі.

До вашої уваги добірка книжок, які сподіваємось, допоможуть батькам у вихованні дітей з інвалідністю. В багатьох з них ви знайдете поради по вихованню, навчанню, дітей з різними вадами здоров’я. Та саме головне, вони допоможуть кращі зрозуміти свою дитину та світ, якій її оточує.

 

 

  


376
   Б87
 
Брембаті, Федеріка. Специфічні розлади розвитку дитини та процес навчання [Текст] : дислексія, дисграфія, дизорфографія, дискалькулія : практ. рек. для батьків і педагогів / Федеріка Брембаті та Роберта Доніні ; [пер. І. В. Кононова]. - Харків : Ранок, 2019. - 159 с.

Ця книжка, авторами якої є відомі зарубіжні спеціалісти, призначена для батьків і вчителів, які дбають про підтримку дітей із труднощами у виконанні домашніх завдань. Автори надають елементарні знання про учнів зі специфічними розладами шкільних навичок, аналізують процес оцінювання їхніх навичок виконання домашніх завдань і підкреслюють важливість постійної співпраці школи і дому з використанням практичного інструменту, що визначає стратегії втручання для кожного учня: індивідуального плану навчання. Особлива увага приділяється особі тьютора, який супроводжує дитину на шляху до знань.

 

  


159
   К39
Кілбі, Елізабет.  Розблоковане батьківство [Текст] : як виростити здорових і щасливих дітей в епоху інформаційних технологій / Елізабет Кілбі ; [пер. з англ. Р. Ладохіної]. - Київ : КМ-БУКС, 2019. - 247 с. В останнє десятиліття комп’ютери перетворилися на невід’ємну частину повсякденного життя, заполонивши не лише заклади, які ми відвідуємо, а й наші помешкання. Тож не дивно, що сучасні дітлахи практично від народження починають користуватися досягненнями новітніх технологій — комп’ютерами, планшетами, айфонами тощо. Однак як це може позначитися на їхньому здоров’ї та розвитку? На які небезпеки наражає? А чи дає використання комп’ютерів якісь переваги дітям дошкільного та раннього шкільного віку?

Про все це ви дізнаєтесь, прочитавши розумну і дуже корисну книжку британського психолога, доктора наук Елізабет Кілбі. Автор висвітлює тему не лише як досвідчений фахівець, а й як мати трьох дітей, яка добре знає, про що говорить.

 



 
159.922
   М36
Махній, Микола Михайлович.  Психомалюнкові методики у діагностично-корекційній роботі в системі інклюзивної освіти [Текст] / Микола Махній. - Чернігів : Десна Поліграф, 2021. - 127 с. У посібнику подається опис проективних малюнкових методик, що застосовуються в широкому спектрі практичних завдань: діагностичних, навчальних, корекційних, терапевтичних.

Розглянуто основні науково-практичні підходи з проблем використання психомалюнку у діагностико-корекційному процесі в системі інклюзивної освіти, презентовані доступні арт-практики для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Для практичних психологів, дефектологів, фахівців інклюзивно-ресурсних центрів.

 159.922
   М36
Махній, Микола Михайлович. Проєктивний психологічний інструментарій для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами [Текст] / Микола Махній. - Чернігів : Десна Поліграф, 2021. - 319 с. : іл. - Бібліогр.: с. 317-319.
У посібнику подається опис проєктивних психологічних методик, що застосовуються в широкому спектрі практичних завдань: діагностичних, навчальних, корекційних, терапевтичних. Виокремлено переваги та обмеження застосування проєктивних технік у психолого-педагогічному супроводі дітей з особливими освітніми потребами. 

Для практичних психологів, корекційних педагогів, фахівців інклюзивно-ресурсних центрів.

   


376
   П86

 Психолого-педагогічний супровід навчання дітей з інтелектуальними порушеннями [Текст] / [О. В. Чеботарьова та ін.]. - Харків : Ранок, 2020. - 255 с. : рис., табл. - (Інклюзивне навчання). - Бібліогр.: с. 250-255.

 У навчально-методичному посібнику висвітлюються особливості психолого-педагогічного супроводу та корекційно-розвивальної роботи з дітьми з інтелектуальними порушеннями. Розкриваються актуальні питання організаційно-методичного забезпечення, реалізації інноваційних педагогічних технологій та рекомендації стосовно їх впровадження в практику, результати експериментальних досліджень, присвячених реалізації трудового, сенсорного виховання, розвитку мовленнєвої, ігрової, соціально-побутової діяльності. Авторами репрезентовано інноваційні адаптивні технології навчання дітей з інтелектуальними порушеннями. Посібник адресовано фахівцям закладів загальної середньої освіти, науковцям, працівникам соціальної служби, викладачам та студентам вищих навчальних закладів; батькам дітей з особливими освітніми потребами, всім зацікавленим проблемами сучасної спеціальної педагогіки та психоло

 


 

 

 376
   С79
   Стефанська, Людмила Василівна. Аутизм - відчай та надії [Текст] / Л. В. Стефанська. - Київ : Printto, 2020. - 87 с.

 У цій книзі немає жодного вигаданого слова. У цій книзі вся правда життя мами з аутичною дитиною. У ній ви можете отримати багато корисної для виховання аутичної дитини, тому прохання – прочитайте її – не пошкодуєте

            

 


 37.04
  Т 67

Трикоз, Сніжана Валеріївна. Ми поруч [Текст] : діти з порушеннями інтелектуального розвитку / С. В. Трикоз, Г. О. Блеч. - Харків : Ранок, 2020. - 31 с. : іл. кольор. - (Поради батькам і педагогам). - Бібліогр.: с. 29-30.

Книжка містить методичні рекомендації і поради для батьків, які виховують особливу дитину. У посібнику описуються характерні якості дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, надається корисна інформація щодо розвитку і навчання такої дитини в умовах повсякденного життя родини і підготовки дитини до самостійної життєдіяльності.

  



 

 

37.04
   Ч-34
Чеботарьова, Олена Валентинівна.  Сонячні діти. Діти із синдромом Дауна [Текст] / О. В. Чеботарьова, І. В. Гладченко. - Харків : Ранок, 2020. - 31 с. : іл. кольор. - (Поради батькам і педагогам). - Бібліогр.: с. 24-29.

 

  37.04
   Ч-34

   
Чеботарьова, Олена Валентинівна. Метелики в обладунках [Текст] : діти з ДЦП / О. В. Чеботарьова, І. В. Гладченко. - Харків : Ранок, 2020. - 31 с. : іл. кольор. - (Поради батькам і педагогам). - Бібліогр.: с. 26-29.

Книжка містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують дітей із синдромом Дауна. Автори розповідають про особливості розвитку їхньої дитини, її можливості, сучасні методи та технології навчання та виховання.

  

 

 


37.04
   Я75
Ярмола, Наталія Анатоліївна.  Діти дощу [Текст] : діти з розладами аутистичного спектра / Н. А. Ярмола. - Харків : Ранок, 2020. - 30, [1] с. : іл. кольор. - (Поради батькам і педагогам). - Бібліогр.: с. 28-30.

Книжка містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують дітей з розладами аутистичного спектра. Автори надають важливу інформацію про аутизм, розповідають про особливості розвитку дитини з РАС, її можливості, сучасні методи та технології навчання та виховання.

 

 

Джерело:https://www.enableme.com.ua/ua/article/poradi-psihologiv-dla-bat-kiv-ditej-z-invalidnistu-10037