четвер, 4 вересня 2014 р.

Чи можуть особи з інвалідністю працювати?


Забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості. Підбір робочого місця здійснюється переважно на підприємстві, де настала інвалідність, з урахуванням побажань інваліда, наявних у нього професійних навичок і знань, а також рекомендацій медико-соціальної експертизи. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Інвалідам, які не мають змоги працювати на підприємствах, в установах, організаціях, державна служба зайнятості сприяє у працевлаштуванні з умовою про виконання роботи вдома. Інваліди можуть залучатися до оплачуваних громадських робіт за їх згодою. (стаття 18 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»).

середу, 3 вересня 2014 р.

Харчування при захворюваннях серця

Відома з дитинства фраза "правильне харчування - запорука здоров'я" вже давно набила оскому. Але, тим не менш, саме про правильне харчування необхідно говорити в першу чергу людям, що страждають хворобами серця.

Тяжка недуга вилікувати майже неможливо, але полегшити стан можна не тільки терапевтично. Для того, щоб не навантажувати і без того зношене і слабке серце, необхідно правильно харчуватися і систематично вдаватися до спеціальних дієт.
Перш ніж почати розмову про те, як потрібно харчуватися при захворюваннях серця, необхідно з'ясувати, які продукти мають протипоказання. Високим ступенем ризику мають такі продукти: сало, маргарин, пальмова, кокосова, вершкове і копрове масла, свинячий жир (топленого), жирні сметана і м'ясо, а також незбиране молоко. Якщо говорити про жири, то найкращим для вживання є оливкова олія. Здебільшого жири рослинного походження, а також рибні, що містяться в скумбрії, сардині, оселедця та інших риб, знижують високий рівень холестерину, тиску і ризик тромбоутворення. Це відбувається за рахунок вмісту довголанцюгових жирних кислот. Завдяки цим кислотам утворюються тромбоксани, лейкотрієни простагландини, які є біологічно активними речовинами. Вони мають ще й іммунокоррегірующіх і протизапальними властивостями. Згідно зі статистикою, щоденне вживання жирної риби або риб'ячого жиру знижує смертність від захворювань серцево-судинної системи у людей, які досягли середнього віку до 40%. Рослинні жири знижують рівень холестерину за рахунок містяться в них фосфоліпідів, сквалену, фітостеринів і фітостанолов. У рафінованих оліях рівень цих корисних речовин різко знижується. Вже давно відомо, що холестерин - це вбивця номер один. "Поганий" холестерин призводить до утворення атеросклеротичних бляшок, а це пряма дорога до інфаркту або інсульту. Вже у десятирічної дитини можна виявити ділянки судин, уражені атеросклерозом. Мало хто знає, що поїдається в необмежених кількостях холестерин може бути довгий час не затребуваний, тому він вільно циркулює в кров'яному руслі у вигляді ліпопротеїнових частинок. Але в один прекрасний момент накопичені частки починають приймати участь в процесі розвитку атеросклерозу. Для поліпшення обміну ліпідів необхідно вживати в їжу крупи, містять рослинний білок, харчові волокна, а також бобові. Особливо корисна не модифікована соя. Натуральні рослинні продукти - це головне джерело корисних вуглеводів. На відміну від кондитерських виробів і цукру рослини містять полісахариди, які необхідні організму. Овочі та фрукти, вживання пшеничних висівок повністю задовольнять потребу в харчових волокнах.
Хворому серцю, як повітря, необхідний калій, адже саме він складає основу того, як потрібно харчуватися при захворюванні серця. Калій міститься у всіх листових овочах, огірках, кабачках, родзинках, печеному картоплі і куразі. Не менш корисні йод і хром. Йод і хром перешкоджають утворенню бляшок на судинах. Найбільш багаті йодом всі морські продукти: риба, креветки, їстівні водорості. Йод є також у хурмі, чорноплідної горобини та інших рослинах. Джерелом хрому є дріжджі (пекарські), м'ясо, перловка, кукурудзяна крупа, бобові, жито й пшениця. Дуже корисні і вітаміни групи В і А. Вони містяться у всіх крупах, печінці, зеленій цибулі, болгарському перці і в інших продуктах.
Для того, щоб зменшити калорійність їжі і вміст у ній жирів необхідно правильно готувати їжу . Технологія правильного приготування зводиться до того, що м'ясні та рибні продукти необхідно попередньо відварювати для видалення екстрактивних речовин, потім запікати або тушкувати. При такому способі готування в бульйон йде 40% жиру з м'яса і 50% жиру з риби.
Харчування при ішемічній хворобі серця. Ішемічна хвороба серця є ураження міокарда, яке обумовлено збоєм коронарного кровообігу. Збій кровообігу виникає в результаті недостатнього надходження кисню в міокард. Харчування має суттєвий вплив на виникнення та прогресування хвороби. Вживання жирів тваринного походження і простих вуглеводів у вигляді цукрів і кондитерських виробів, алкоголю, а також паління є головним чинником виникнення та розвитку хвороби. Хворим необхідний збалансований раціон. Передбачається помірне обмеження страв та продуктів з вмістом великої кількості тваринних жирів, кухонної солі і холестерину. Їжа повинна бути вітамінізованої, особливо корисна аскорбінова кислота. У харчуванні необхідно виключати страви багаті азотистими речовинами, а саме, наваристі рибні та м'ясні бульйони і супи з них. М'ясо та рибу їдять вареними, паровими або тушкованими. У день необхідно вживати не більше 100г. білків, не більш 350г. вуглеводів і не більше 90г. жирів, причому 30г з них повинні бути рослинні. Виключають прості вуглеводи (цукор, мед, варення, цукерки, здобу). Збільшують вживання складних вуглеводів, що містяться у фруктах, овочах, зернових. Необхідно налягати на морські продукти і зелені овочі, так як ці продукти багаті калієм і йодом. Харчуватися необхідно 4-5 разів на день, обмежуючи сіль до 8 грамів в день. Страви краще вживати відварні, запечені або тушковані. Вечеря не повинен бути рясним і не пізніше, ніж за 3 години до відходу до сну.



 Соло для Соломії

До Вашої уваги пропонуємо нову книгу Володимира Лиса "Соло для Cоломії". В романі розповідається про красуню, від якої не відвести очей, Соломію. Петро і Павло згодні були на все, аби взяти її за дружину. А мати, що все життя страждала через помилку молодості, повчала дівчину: слухайся серця, а не розуму... 







Із медом полин

Сучасний роман в кращих традиціях класичної літератури Жанни Куяви "Із медом полин".
 Це роман про долі чотирьох нерозлучних подруг. Кожна сама обрала собі стежку і несе нею хрест свого роду. Часто-густо долі їхні мають присмак гіркого полину, однак серед бурхливого життєвого моря трапляється й те, що солодить їх, неначе мед.
Яскравою ниткою тягнеться через усю оповідь свято Великодня, із яким селяни пов`язують справдження своїх мрій і сподівань.


(Нажмите, чтобы увеличить)
Роман «Інферно» визнаний найкращим твором Дена Брауна!
Запаморочливі пригоди, загадкові символи, небезпечні таємниці у кращих традиціях «Коду да Вінчі»!
Професор Ленґдон прийшов до тями у лікарні у Флоренції. Як він опинився тут? Чому його хотіли вбити? І як він потрапив до італійського міста, сповненого стародавніх секретів? Роберт нічого не пам`ятає. Лише в моторошних видіннях він бачить жінку з дивним амулетом, яка благає про допомогу. А в кишені знаходить вказівку на картину Боттічеллі «Мапа пекла». Але картину дивно змінено...
Зашифровані у витворах мистецтва послання, таємні тунелі і новітні технології — ось що чекає Ленґдона та його помічницю Сієнну на шляху до розкриття загадки божевільного генія. Та невідомий ворог випереджає їх на крок...

1 вересня - 150 років від дня народження М.С. Кононенка (1864-1922), українського письменника
9 вересня - 245 років від дня народження І.П. Котляревського (1769-1838), українського письменника, автора “Енеїди”
10 вересня - 120 років від дня народження О.П. Довженка (1894-1956), українського кінорежисера і письменника 
11 вересня - 150 років від дня народження П.А. Грабовського (1864-1902), українського поета, перекладача
12 вересня - 120 років від дня народження Джона Бойнтона Прістлі (1894-1984),
англійського письменника 
13 вересня - День українського кіно
15 вересня - 210 років від дня народження М.О. Максимовича (1804-1873), українського і російського вченого-природознавця, історика, фольклориста, письменника 
17 вересня - 150 років від дня народження М.М. Коцюбинського (1864-1913), українського письменника і громадського діяча 
26 вересня - 120 років від дня народження А.І. Цвєтаєвої (1894-1993), російської поетеси, прозаїка
28 вересня - 85 років від дня народження Д.В. Павличка (1929), українського поета й громадського діяча
29 вересня - День пам’яті жертв Бабиного Яру
30 вересня - Всеукраїнський День Бібліотек