вівторок, 13 січня 2015 р.

Марія Матіос «Солодка Даруся»

Марія Матіос - українська письменниця, поет, прозаїк, публіцист. Народилася 19 грудня 1959 року в селі Розтоки на Буковині.
Марія Матіос  випускниця філологічного факультету Чернівецького університету.
Деякий час керувала Спілкою письменників Чернівецької області, займалась видавничою справою, була одним із засновників науково-літературного «Буковинського журналу». У 1992 році дебютувала в журналі «Київ», опублікувавши новелу «Юр'яна и Довгопол».  

 Має некоронований титул «найбільш плідної письменниці України». Критика називає її якщо не «чортиком, який вискочив з табакерки», то «грант-дамою української літератури». Автор збірок віршів: «З трави и листя», «Вогонь живиці», «Сад нетерпіння», «Десять дек морозної води», «Жіночий аркан». Найбільшу популярність здобули його книги: «Бульварний роман», «Життя коротке» (2001), «Фуршет» від Марії Матіос »(2003),« Солодка Даруся »(2004),« Щоденник страченої »(2005),« Містер и місіс Ю в країні укрів »(2006). 
Переможець конкурсу «Книга року-2008» в номінації «Красне письменство - Сучасна українська проза»: «Москалиця; Мама Мариця - дружина Христофора Колумба ». Гран-прі та перше місце конкурсу «Коронація слова-2007» за роман «Майже ніколи не навпаки». Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка за роман «Солодка Даруся» (2005). Також роман «Солодка Даруся» визнаний кращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців.
 «Солодка Даруся» справедливо назвали «трагедією, адекватною історії ХХ сторіччя», а саму Дарусю — «образом майже біблійним».
У цій драмі «на три життя» немає нічого однозначного: ні персонажів, ні обставин, ні розв`язки. В романі немає епохальних людей чи подій, позитивних чи негативних героїв, але, як стверджує критика, «коли читаєш цю книгу, болить серце».
Саме сімейна сага, чим насправді є «Солодка Даруся», витворює правдивий дух минулої епохи, «родимі знаки» якої дотепер заважають частині сучасного суспільства сприймати українську історію без купюр, цензури і дратівливості. Але катарсистами такого звучання, які пропонує Марія Матіос у цьому романі, вимірюється сутність людських поривань, страждань, справжньої любові, а також людської природи загалом.
Намагання письменниці «поправити всесвітню несправедливість любов`ю» чи «здолати людство шляхетністю душі»  створюють галерею художніх образів і символів, що дуже точно вписуються в споконвічні цінності людського духу, уявлень про мораль та про порядність.
Глибокий психологізм, складний сюжет за принципом «реверсу» та розкішна мова створюють надзвичайно привабливе прозоре полотно.

Продукти для очищення організму


Новорічні свята з великою кількістю смачних страв без сумніву внесуть свої корективи в ваш стандартний харчовий баланс. Організм після таких застіль вимагатиме зробити паузу. Тому  поговоримо про те, які продукти можуть допомогти очистити організм. Звичайно, можна недільку посидіти на дієті, але краще перейти на правильне харчування, яке дасть можливість очистити наші органи від токсинів і шлаків, які ми набрали в період зимових свят.
Слід пам'ятати, що під час очищення слід відмовитися від жирних, копчених і смажених продуктів. Не обов'язково виснажувати себе «суворою» дієтою. Вона може тільки нашкодити, підірвавши імунну систему організму, в результаті чого можна легко підхопити інфекцію. Ваш раціон повинен включати прості продукти, які поліпшать самопочуття і додадуть сил. Налягайте на кисломолочні продукти, чорний хліб і вівсянку. Головну роль в очищенні організму повинна зіграти клітковина, оскільки її дефіцит призводить до накопичення жирів і токсинів, а це в першу чергу негативно відбивається на стані здоров'я людини і може викликати серйозні захворювання. 

Продукти які  нам можуть допомогти: 
Зелений чай.Дієтологи рекомендують випивати не менше трьох чашок зеленого чаю в день. Цей напій включає до свого складу катехіни, які в поєднанні з поліфенолами захищають печінку від руйнування. 
Імбир. Покращує кровопостачання шлунка, прискорює процес травлення, а оскільки посилюється метаболізм, то і зайві кілограми швидше покинуть ваше тіло. 
Капуста. Цей овоч насичений вітаміном С, а клітковина, що входить до її складу, вельми ефективно бореться з холестерином і запобігає старінню організму. 
Коричневий рис. Неочищений рис набагато корисніше білого, тому що в ньому зберігаються багато необхідні для організму речовини. Крім цього він здатний підтримувати баланс енергії і очищати організм від шлаків. 
Буряк. Свій червоний колір цей овоч отримує завдяки бетаїну, який ефективно знижує кількість токсичної амінокислоти, яка зумовлює захворювання серця. Також буряках притаманні сечогінні та проносні властивості. 
Яблука. Здатні посилювати апетит, але пектин, який міститься в них, позбавляє нас від зайвих жирів, які утворюються в печінці. 
Червоний перець. У ньому міститься речовина під назвою «капсаїцин», завдяки якому ми відчуваємо гостроту цього продукту. Саме воно активізує функціонування шлунка і покращує обмін речовин. Дана спеція «розщеплює» жирові клітини, збільшує витрати енергії на процес травлення. 
Оливкова олія. Збагачене ненасиченими жирними кислотами, які стимулюють позбавлення організму від холестерину. 
Селера і огірки. Ці продукти містять неймовірну кількість корисних речовин, хоча в процентному вмісті складаються в основному з води. Сік огірка і селери має сечогінний і проносний ефект, а також бере участь у виведенні з організму токсинів і жирів.