середу, 16 грудня 2015 р.

На Чернігівщині для інвалідів обладнають залізничні станції

На реалізацію Програми із створення належних умов для доступу людей з інвалідністю до об’єктів залізничної інфраструктури у 2016 році виділять 1,5 мільярди гривень. 
На Чернігівщині також є станції, які увійшли до цього списку.
Важливий нюанс – якщо раніше облаштовувалися великі вокзали й об’єкти, то новою програмою передбачено зробити комфортнішими для осіб з обмеженими можливостями й дрібніші залізничні об’єкти.
Зокрема, передбачено обладнати пандусами та поручнями вокзали, зали очікування, кабіни санітарних приміщень.
Залізничники також встановлять понижені бордюри пішохідного тротуару для можливості безперешкодного потрапляння людей на візках, квиткові каси із заниженим підвіконням для обслуговування пасажирів з інвалідністю.
Також будуть модернізовані інформаційні табло, піктограми, візуальні попередження-покажчики. Встановлять таблички візуальної інформації рельєфним літерно-цифровим шрифтом і шрифтом Брайля, а також рельєфно-тактильні лінії по краях платформ.
Крім того, для покращання якості обслуговування особливих пасажирів будуть проводитися навчання з черговим персоналом вокзалів, станцій та працівниками поїзних бригад.
У 2016 році різні роботи зі створення кращих умов для людей з інвалідністю будуть проведені на багатьох українських вокзалах і станціях.
З Чернігівщини до цього списку потрапили лише станції «Камка» і «Прилуки».
http://val.ua/uk/84411.html

Вплив зеленого і чорного чаю на Ваше здоров'я

Щороку 15 грудня в усіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається Міжнародний день чаю. 
Користь і шкода чаю
Про властивості цього напою досі сперечаються, але медики вже частково визначилися, як чай впливає на організм. Так як найбільш популярними є чорний і зелений чай, то і про шкоду і користь саме цих двох видів і поговоримо.
Чорний чай при обробці проходить більш довгий ланцюжок, ніж зелений. В результаті, багато корисних речовин втрачається. Тому, зелений чай вважається більш корисним напоєм, ніж чорний.
Чорний і зелений чаї містять біоактивні речовини, здатні надавати як позитивний, так і негативний вплив на людський організм.
В першу чергу, мова йде про кофеїн. Крім всім відомого кофеїну в чаї міститься теофілін, про який мало хто щось знає. Також в чаї присутні ефірні масла, які ведуть себе не кращим чином в процесі заварювання. А на поверхні чаю утворюється плівка, що складається з мікроорганізмів, які, в свою чергу, можуть завдати шкоди травній системі.
Як чай впливає на здоров'я?
- Зелений і чорний чай володіють бактерицидними властивостями і знищує хвороботворні мікроорганізми в шлунково-кишковому тракті. У той же час, чайний танін сприяє нормалізації травлення.
- Зелений чай сприяє очищенню організму від токсинів більшою мірою, ніж чорний. Це одна з причин, по якій зелений чай рекомендують пити при дотриманні строгої дієти. Зелений чай діє як адсорбент - очищає шлунок і кишечник і сприяє очищенню нирок.
- З їжею і водою в наш організм потрапляють важкі метали - свинець, ртуть, цинк та інші. Чай (а саме, що у ньому міститься танін) допомагає виведенню важких металів з організму. Знову ж, користь від зеленого чаю буде більше, ніж від чорного.
- Зелений чай знижує ризик ракових захворювань. Протиракові властивості зеленого чаю пов'язують з його здатністю очищати кров - виводити з організму токсини і важкі метали.
Користь і шкода чаю:
- Вже згадуваний вище танін, що входить до складу чорного і зеленого чаю, сприяє зміцненню судин.
- Зелений чай знижує апетит і регулює рівень нодреналина (нодреналин відіграє важливу роль в утворенні жиру). Звичайно, для того, щоб позбавитися від зайвих кілограмів недостатньо просто пити зелений чай. Потрібно ще правильно робити вправи для схуднення (загалом, вести здоровий спосіб життя
- За останніми дослідженнями, чорний чай може використовуватися для контролю рівня цукру в крові при цукровому діабеті. Вся справа в полисахаридах (вуглеводах, що гальмують засвоєння глюкози).
Ці полісахариди містяться тільки в чорному чаї. Але і зелений чай вносить свою лепту в боротьбу з цукровим діабетом. Користь зеленого чаю для запобігання розвитку цукрового діабету першого типу обумовлена наявністю в ньому антиоксиданту під назвою “епігалокатехін галат“. До речі, цукровий діабет можна вилікувати і допоможе в цьому індійський морський рис.
- Користь чаю при коньюктівіті.В даному випадку, мова не йде про чай як напій. Вилікувати коньюктівіт можна промиваючи очі міцною заваркою чорного чаю. Необхідно протирати очі ваткою, змоченою в заварці, від зовнішнього краю ока до внутрішнього. Провівши ваткою по оку один раз, її слід викинути і для другого ока скористатися новою ваткою.
- І знову про шкоду кофеїну...Але зелений і чорний чай містить не тільки кофеїн, а ще теобромін і теофілін, які теж активно впливають на серцево-судинну і нервову системи.
- Шкода чаю при вагітності. Зелений чай заважає нормальному засвоєнню фолієвої кислоти, необхідної для розвитку мозку дитини. Це відбувається через міститься в зеленому чаї у великій кількості хімічної сполуки з невимовною назвою “галлат епігаллокатехін“.
- Шкода чаю при гіпертонії і атеросклерозі.І ще одне протипоказання: шкода чаю при цих захворюваннях полягає в тому, що він звужує судини. Від цього підвищується ризик виникнення тромбів. А судини звужуються здогадайтеся з-за чого? Все із-за тих же кофеїну і теофіліну.
- Завдає шкоди печінки саме зелений чай. Поліфеноли, що містяться в зеленому чаї (в чорному чаї поліфенолів зовсім мало), сильно навантажує печінку, особливо, якщо пити цей напій у великих кількостях.
- Зелений і чорний чай може сприяти утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі. Особливо, якщо пити чай холодним.
- Містяться в чорному і зеленому чаї у великій кількості пурини при розпаді утворюють сечову кислоту. Підвищена концентрація сечової кислоти в плазмі крові (гіперурикемія) може призвести до відкладення її солей в суглобах, викликаючи їх запалення (подагра), а також у нирках і сечовому міхурі (каміння). Зелений чай погіршує стан хворих на ревматизм і артрит.