четвер, 29 липня 2021 р.

До 30-річчя Незалежності України

 


63.3(4УКР)49(С2)

Л48

Леп’явко С. А. Козацькі війни К. Косинського та С. Наливайка [Текст] / С. Леп’явко. – Харків : Фоліо, 2011. – 119, [2] с.

Козацькі війни К. Косинського та С. Наливайка (1591–1596 рр.) залишили яскравий слід в історії козацтва. Вони завершили перше сторіччя його розвитку й розпочали нове, XVII ст., яке цілком правомірно можна назвати козацьким сторіччям історії України. З кінця XV ст. (саме цього часу сягає перша згадка про козаків) козацтво перетворилося з дрібних ватаг степових авантюристів-одинаків на окреме військове угруповання, яке налічувало тисячі людей і мало власні, незалежні від держави, збройні сили. Війни кінця XVI ст. стали демонстрацією сил та можливостей козацтва, його військового, організаційного, політичного й соціального потенціалу, який усе зростав. Вони поклали початок історії боротьби козацтва за свої права, і тому саме від них ведуть відлік усіх козацьких повстань і війн проти Польщі, які завершилися бурхливими подіями часів Хмельниччини.

середу, 28 липня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 


З кожним днем усе ближче головне свято нашої держави – День Незалежності України. Отже, продовжуємо рубрику « Знамениті українці».

До вашої уваги книга про князів Острозьких. Вона має науково-популярний характер і тому не претендує на відкриття нових наукових істин. Автори ставили перед собою завдання у міру можливостей звернути увагу на найбільш яскраві та значимі для нашої історії діяння князів Острозьких.



63.3(4УКР)4 / 9(С2)

К 78

Кралюк П. М. Князі Острозькі [Текст] / П. М. Кралюк. – Київ : Укрвидавполіграфія, 2012. – 126 с.

Після розпаду Київської Русі й загибелі Галицько-Волинської держави князі Острозькі, Костянтин Іванович (бл. 1460–1530) та його син Василь-Костянтин (1526–1608), виступили продовжувачами давньоруських політичних і культурних традицій. Найяскравіші діяння представників цієї династії – військові перемоги над татарами, Оршанська битва, видання Острозької Біблії 1581 р., заснування першої вищої школи на східнослов’янських землях, діяльність Острозької друкарні, боротьба проти Берестейської унії тощо.

понеділок, 26 липня 2021 р.

До 30 - річчя Незалежності України

 

Живи, Україно, живи для краси,

Для сили, для правди, для волі!

Шуми, Україно, як рідні ліси,

Як вітер в далекому полі.

О. Олесь

У новітній історії України є дата, яку можна назвати найважливішою: 24 серпня 1991 року. Цього дня тридцять років тому народилася незалежна Україна. Отже, цьогоріч ми відзначатимемо 30-й День Незалежності нашої рідної держави.

Недаремно за епіграф узято слова з вірша Олександра Олеся. Адже для кожного, хто вважає себе українцем, назва нашої країни – то святиня, національний скарб. З’явилася ця назва дуже давно, ще в XIV столітті, і стала ознакою нашої національної приналежності, нашої гордості і слави. Усі найкращі дочки й сини України протягом століть мріяли про її незалежність, віддавали всі свої сили та прагнення в ім’я цієї мети. Тарас Шевченко, Іван Франко, Олександр Олесь, Василь Симоненко, Ліна Костенко, Василь Стус – ці та інші імена навіки увійшли в історію нашої культури як імена найполум’яніших борців за волю й незалежність України. Їхній внесок у здобуття незалежності надзвичайно вагомий, так само, як і внесок мільйонів безіменних борців.

Відділ абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка на блозі «Долати перешкоди разом» започатковує рубрику «Знамениті українці». До вашої уваги, шановні читачі, – добірки книг із фонду бібліотеки про видатних українців, які творили історію та культуру нашої держави. Запрошуємо до перегляду!


63.3(4УКР)9(С2)

З-45

Згурская М. П. Данило Галицкий [Текст] / М. Згурская, Ю. Белочкина. – Харьков : Фолио, 2009. – 120, [2] с. – (Знаменитые украинцы). – Библиогр.: с. 119-121.

Данило Романович Галицький – один із тих яскравих історичних діячів, яким багате раннє Середньовіччя. Він жив у бурхливу, жорстоку епоху усобиць та монголо-татарських набігів і увійшов в історію як збирач давньоруських земель, правитель Галицько-Волинського князівства, великий реформатор, далекоглядний політик та хитромудрий дипломат. Данило Галицький був першим в історії українського народу легітимним, тобто визнаним у Європі, королем. До того ж він першим серед руських князів спробував покінчити із залежністю свого князівства від монголо-татарських завойовників. Та найбільша заслуга князя Галицького полягає в тому, що він був патріотом своєї землі.