четвер, 17 березня 2016 р.

«Поезія – музика душі»



Серед кращих винаходів людства поезія займає почесне місце. Скільки століть люди намагаються розумом пояснити чудо поезії. Чому вірші здатні чарувати, підбадьорювати, надихати на подальшу боротьбу? Або, навпаки, заспокоювати, зцілювати душу. Як вдається поетам так глибоко проникати в людські почуття?  
Може саме Ви зможете розгадати феномен поезії? А допоможе Вам в цьому книжкова виставка «Поезія – музика душі», яку пропонує до Вашої уваги відділ абонемента Чернігівської 
                                                               ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

вівторок, 15 березня 2016 р.

На Полтавщині відкрили школу англійської мови для пенсіонерів та інвалід

У Полтавському районі відкрилася безкоштовна школа англійської мови для пенсіонерів та дорослих інвалідів.
Школу відкрили на базі відділення соціально-побутової реабілітації територіального центру соціального обслуговування с. Розсошенці.

До школи вже зарахували 25 мешканців району, яких об’єднали у дві навчальні групи.
На перших заняттях викладач-волонтер Ірина Власюк знайомить шанованих учнів з азами граматики та найбільш поширеними розмовними фразами.
На сьогодні вже формують нові групи з пенсіонерів та інвалідів –  заняття з ними розпочнуться у другому півріччі.

Підвищена чутливість зубів: причини та лікування

Багато хто помилково вважає, що підвищеною чутливістю володіє зубна емаль. Але це помилка, тому що емаль - найміцніша тканина в усьому організмі. Причина криється в більш пухкому шарі, що знаходиться під емаллю - дентин. Але з деяких причин емаль може стати тонкою, залишивши дентин без захисту.

Причини підвищеної чутливості зубів:
- Хвороби ендокринної та нервової систем. Обов'язково перед візитом до стоматолога необхідно відвідати лікаря ендокринолога.
- Вагітність, клімакс. Порушується мінеральний обмін при гормональному збої в організмі. Проблема вирішується прийомом БАДів і вітамінно-мінеральних комплексів.
- Стоматологічні проблеми. Карієс, ерозія або тріщини емалі, бруксизм (скрегіт зубами), пародонтит, атрофія ясен, неякісне відбілювання зубів, неправильний прикус. Допомоги в нівелюванні цих проблем нададуть стоматологи і ортодонти.
- Погана гігієна ротової порожнини. Чистити зуби важливо не тільки регулярно, але і делікатно. Щітка повинна рухатися плавно і вертикально, а не горизонтально. Починати чистку краще з далеких зубів, а не з різців. Найкраще використовувати щітки з м'якою щетиною і спеціальні пасти для чутливих зубів.
- Неправильне харчування. Через це тканина зубів може відчувати дефіцит мінералів і вітамінів. Одна з причин - дефіцит вітаміну А, який міститься в яйцях, моркві, печінці. Слід обмежити споживання газованих напоїв і кислих продуктів. Дуже шкідливі як гаряча, так і холодна їжа. Після прийняття їжі важливо чистити зуби або полоскати рот.
Чим лікують?
Підвищену чутливість зубів стоматологи лікують покриттям мікропор зубної емалі спеціальними лаками. А також препаратами, що містять кальцій, фтор, магній і фосфор, які зміцнюють емаль.